Locuitorii Smârdanului, în luptă cu camioanele de zgură. Cu jalba-n proțap la Primărie

Locuitorii Smârdanului, în luptă cu camioanele de zgură. Cu jalba-n proțap la Primărie
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Locuitorii comunei Smârdan au ajuns la capătul răbdării. Disperați de faptul că zi de zi sunt nevoiți să respire aerul încărcat de praful lăsat de camioanele firmei Gendav și să privească neputincioși la culturile compromise, oamenii și-au căutat dreptatea la primăria comunei, sperând că alesul lor va face ceva pentru a sista transportul de zgură de lângă casele lor.

După ce reprezentanții Gărzii de Mediu Galați s-au deplasat la fața locului și au concluzionat că totul este în ordine, localnicii din Smârdan spun că sunt dispuși să meargă până la București, pentru clarificarea situației.

Alexandru Surcică este unul dintre cei afectați de transportul de zgură. Acesta susţine că o foarte mare parte a culturilor la care a muncit tot anul i-a fost distrusă din cauza transportului de zgură efectuat zilnic de camioanele firmei Gendav. După ce a apelat la ajutorul comisarilor Gărzii de Mediu, la Poliția Locală, la discuții interminabile și fără rezultat cu reprezentantul firmei Gendav, Surcică speră acum ca măcar primarul să reușească să facă ceva. "Am apelat la domnul nostru primar și l-am rugat, împreună cu mai mulți locuitori, am depus şi o petiție, prin care îl rugăm să facă ceva. Deși se pare că acela este terenul Primăriei Galați, sperăm ca domnul nostru primar să intervină la domnul Pucheanu și să rezolve cumva lucrurile. Refuz să mai merg la câmp, mă apucă depresia când văd ce e acolo și când văd cum trec camioanele pline cu zgură de câteva zeci de ori pe zi, lăsând nori de praf în urma lor, peste culturile noastre, peste munca noastră", ne-a  declarat fermierul.

Nemulțumirea lui Surcică este susținută și de alți oameni din comună. Nicolae Moroca, locuitor al Smârdanului, declară că totul se întâmplă prea aproape de sat, de gospodăriile oamenilor, ceea ce face ca sănătatea lor să fie permanent amenințată. "Găsesc în fiecare dimineață mașina plină de praf. Nu e normal așa ceva. Îi cerem domnului primar să își protejeze alegătorii și să ia masuri pentru sistarea acestui transport, care durează de câteva luni bune. Dacă dumnealui nu va face nimic, o să mergem mai departe, până la București, cu plângeri și petiții, până vom rezolva problema. Pe lângă faptul că totul este plin de praf în jur, omul ne-a stricat și grădinile", ne-a spus revoltat Nicolae Moroca.

Așa cum era firesc, am solicitat și părerea primarului comunei Smârdan. Contactat telefonic, edilul ne-a spus că știe despre nemulțumirea sătenilor și că va analiza personal lucrurile. "Deși este terenul Galațiului, situația în sine îi afectează pe locuitorii comunei pe care o gestionez. Voi analiza personal situația și voi vedea ce pot face pentru a rezolva nemulțumirile", ne-a declarat Silviu Zinica, primarul comunei de lângă Galați.

În urma sesizărilor repetate depuse de către Alexandru Surcică la Garda de Mediu Galați, comisarii instituției au efectuat ultimul control în comuna Smârdan pe data de 22 septembrie. "Instituția noastră a efectuat un nou control la fața locului, în data de 22.09.2022, pentru clarificarea aspectelor sesizate de domnul Surcică Alexandru, urmând ca în termen legal să fie întocmit un act de control în care vor fi menționate toate aspectele constatate de către comisarii de mediu, precum și măsurile dispuse ca urmare a inspecției". Deși marți, 4 octombrie 2022, am solicitat oficial un nou răspuns reprezentanților Gărzii de Mediu, nu am primit încă nimic. Vom reveni cu amănunte de la organele abilitate să facă lumină în acest caz imediat ce le vom primi.

Citit 9822 ori Ultima modificare Marți, 11 Octombrie 2022 12:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.