În Valea Mărului, educația se va urca în... ascensor

În Valea Mărului, educația se va urca în... ascensor
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

De la ultima noastră relatare, din vara acestui an, lucrările au avansat consistent la noua școală din Valea Mărului. Este vorba, mai exact, de construirea unui complex multifuncțional pentru activități didactice și sport în comună, valoarea inițială a acestei investiții fiind de aproximativ 14,5 milioane de lei.

Lucrarea este una deosebită, noul imobil fiind prevăzut cu demisol, parter și alte două niveluri, la ultimul etaj fiind deja finalizată sala de sport. În plus, elevii vor beneficia de laboratoare de fizică-chimie și de informatică, dar și de o bibliotecă, dotarea de ultimă oră a acestora fiind inclusă în cei aproape trei milioane de euro, cu tot cu scumpiri, cât valorează, în integralitatea sa, proiectul cu finanțare europeană prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020. În premieră pentru vechiul târg cu han, popas pe drumul către Iași, copiii vălmărenilor și dascălii acestora vor avea acces la un lift modern cu care este prevăzut noul imobil ce se ridică în vecinătatea primăriei.

”Asta e nebuneala mea”, ne-a declarat miercuri, 26 octombrie, primarul Florin Virgil Doca Vălmăreanu, adăugând că nu face niciun rabat de la investițiile în educație. ”În jur de 400 de copii vor învăța la noua școală. Lumea spune că nu vor fi suficienți cursanți. Bun, atunci haideți să nu mai investim în viitorul lor, să facem o mare petrecere și să cheltuim banii într-o singură zi”, a adăugat, în stilul caracteristic, edilul-șef din Valea Mărului. În sprijinul afirmațiilor sale vin și ultimele date cu privire la sporul demografic din comuna situată la aproximativ 65 de kilometri de Galați și la doar 22 de km față de Tecuci.

Tot în vecinătatea primăriei și tot pe fonduri europene, a fost realizată o nouă grădiniță, lucrarea fiind verificată, la momentul lucrărilor, de experți din Germania, cu rigurozitatea specifică acestora. ”Am dorit ca interiorul să arate efectiv ca o poveste”, spune același Florin Virgil Doca Vălmăreanu. În plus, de curând, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice a fost scoasă la licitație construirea unei creșe, de dimensiuni medii, valoarea acestui proiect fiind de aproximativ 2,5 milioane de euro. Nu în ultimul rând, pentru reabilitarea și renovarea școlii din Mândrești, celălalt sat component al comunei, au fost accesate alte fonduri, prin PNRR, în valoare de peste două milioane de lei. ”Pentru liceeni, am achiziționat, cu fonduri proprii, un microbuz care să le asigure gratuit transportul către și de la Tecuci”, a adăugat primarul vălmărean.

Lista scurtă, ceva mai lungă, a proiectelor comunale

ArticolLista scurtă a investițiilor din Valea Mărului este destul de lungă. Prin Valul Renovării, componentă din PNRR, administrația comunală dorește reabilitarea și renovarea energetică a celor două dispensare medicale, cu șanse reale de finanțare. Totodată, se preconizează ca și sediul Primăriei să fie reabilitat, de această dată cu fonduri obținute de la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), proiectul fiind estimat la circa trei milioane de lei.

Urmează emiterea ordinului de începere a lucrărilor la un nou așezământ cultural, în valoare de 2,4 milioane de lei, cu finanțare asigurată prin Compania Națională de Investiții, iar, cu fonduri europene obținute de la AFIR, se preconizează finalizarea bazei sportive, un proiect de 1,2 milioane lei. Prin Programul ”Anghel Saligny”, Valea Mărului a primit în jur de 5,85 milioane de lei pentru continuarea asfaltărilor din comună, iar primarul Florin Virgil Doca recunoaște că în acest domeniu e loc de mai bine, mai ales în satul Mândrești, unde ar trebui finalizate și ultimele racordări la rețeaua de canalizare.

Tot cu fonduri europene a fost realizată o platformă pentru rezolvarea problemei gunoiului de grajd, dotată cu toate utilajele necesare, recepția fiind programată la începutul lunii noiembrie. Pe aceeași linie, în comuna Valea Mărului ar urma să fie amplasat și un centru de colectare voluntară a deșeurilor inerte, proiect cuprins în investiția mai amplă a Consiliului Județean. Pe ”modelul” de la Slobozia Conachi, există un proiect pentru două blocuri de locuințe prin ANL, pentru tinerii specialiști, iar, în contextul crizei energetice, primăria are în vedere să introducă un sistem de iluminat public cu telegestiune.

Degeaba amenajezi o piață, în lipsă de contoare

ArticolDupă finalizarea completă a lucrărilor de cadastru, Primăria din Valea Mărului a investit într-o piață comercială, chiar în vecinătatea DJ 251, reabilitat, rută alternativă de legătură între Galați și Tecuci. Zona ar deveni atractivă pentru investitori, mai ales după operaționalizarea depozitului județean pentru gestionarea deșeurilor. Până atunci, piața nu poate fi recepționată, dintr-un motiv cât se poate de simplu: compania Electrica nu a definitivat conectarea din lipsă de... contoare. ”Probabil știți că nu se mai recepționează nicio lucrare dacă nu se rezolvă conectarea la toate utilitățile”, ne-a mai explicat Florin Virgil Doca Vălmăreanu.

Dacă tot veni vorba de utilități, nici racordarea la gaze nu pare foarte îndepărtată. Împreună cu vecinii de la Cudalbi și din Costache Negri, Valea Mărului are depus un proiect în acest sens, aflat pe o listă, undeva, la Ministerul Dezvoltării, finanțarea dorindu-se a fi asigurată prin PNI ”Anghel Saligny”. ”Suntem acolo, la luptă cu alte comune, deși o analiză recentă privind costurile ulterioare racordării la rețea m-a cam pus pe gânduri”, recunoaște deschis primarul vălmărean.

Stejarul Arcașilor, vestigiu al unui codru secular

ArticolLa ieșirea din Mândrești către Smulți, pe DJ 251C, în dreapta drumului nu ai cum să ratezi un arbore secular. Stejarul Arcașilor, așa cum l-au denumit localnicii, se spune că ar avea mai mult de 560 de ani, iar trunchiul său pare de necuprins, chiar pentru trei adulți. ”Le-am spus tuturor, i-am rugat să nu se atingă de el sub nicio formă. Are o cioată într-o parte, când nu o să-i mai trebuiască, stejarul o va lepăda singur”, crede edilul-șef din Valea Mărului.

Oamenii vin, se fotografiază cu acest punct de atracție și cam atât. Până când vom învăța să valorificăm potențialul turistic din județ, poate nu mai trec alți 500 de ani.

 

 

 

Citit 9225 ori Ultima modificare Joi, 27 Octombrie 2022 17:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.