„Renunț la mâncare pentru a avea bani de facturi”
Foto: George Marinescu

„Renunț la mâncare pentru a avea bani de facturi”
Nemulțumirile pensionarilor au dat, din nou, în clocot la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(27 voturi)

Marți, 11 octombrie, în cursul dimineţii, în jur de 200, poate chiar 250 de pensionari gălățeni, conform estimărilor oficiale, au protestat în fața Instituției Prefectului. După cum au afișat și pe bannerele cu care au venit la manifestație, oamenii se consideră umiliți, sunt îngrijorați de scumpirile facturilor la energie și, în general, de creșterea prețurilor nu doar la medicamente și la produsele de bază. Ei solicită, de urgență, eliminarea discrepanțelor existente în sistemul public de pensii și recalcularea echitabilă a acestora. Mai concret, printre revendicări se află și majorarea cu 26 la sută a pensiilor cu începere de la data de 1 noiembrie.

În plus, liderii pensionarilor prezenți la protest, Ilie Popa și Costică Chihaia, au ridicat și problema revizuirii indicelui de corecție aplicabil la ieșirea la pensie. Potrivit acestora, dar nu numai, introducerea acestui indice în formula de calcul a pensiei de stat, deși a creat un avantaj tuturor celor care ies la pensie în prezent, a fost de natură să genereze inechități între pensionari cu punctaje identice, dar care s-au pensionat în ani diferiți.

Nu în ultimul rând, pensionarii au cerut vehement demisia ministrului Energiei, liberalul Virgil Popescu, dar și a ministrului Muncii, social-democratul Marius Budăi, responsabili, în opinia lor, de actuala stare de fapt, nefiind uitat nici președintele Klaus Iohannis.

Pensionarii prezenți la protest au spus că nu le mai ajung pensiile şi că, după zeci de ani de muncă, consideră că sunt răsplătiți cu pensii mizere, cu care nu reușesc să își mai acopere cheltuielile, mai ales după majorarea prețurilor.

Elena Lăcătuș, în vârstă de 80 de ani, este reprezentantă a Uniunii Pensionarilor filiala Galați și își dorește ca toți pensionarii să fie uniți pentru a lupta pentru același scop: ”Un trai mai bun și respectarea Legii 127/2019 privind sistemul public de pensii, nu sunt de acord cu pensiile speciale, magistrații, de exemplu, și-au făcut niște pensii pe lună cât nu luăm noi într-un an”.

Dumitra Leon, de 78 de ani, este o altă pensionară care a venit să scandeze pentru schimbare. După 27 de ani de muncă, femeia, ajunsă acum la pensie, primește doar 1.400 de lei din care trebuie să trăiască. ”Renunț la mâncare pentru a plăti facturile la gaz și curent, nu îmi cumpăr preparate, că nu am bani”, a mărturisit pensionara. În aceeași situație se află și Soltana Tanvuia, în vârstă de 80 de ani, care, după 37 de ani de muncă, primește tot 1.400 de lei, bani din care nu își permite mereu să își cumpere nici măcar medicamentele de care are atâta nevoie. ”Cum să-mi cumpăr medicamentele, dacă nu am cu ce? Fac treabă ziua, să nu stau cu lumina aprinsă seara, să mă pot descurca cât de cât și tot nu-mi ajung de medicamente”.

Pensionarii afiliaţi ai mai multor organizații gălățene s-au adunat în fața Prefecturii pentru același scop, însă rivalitățile dintre acestea au ieșit la iveală, apărând conflicte din cauza orelor la care fiecare organizație trebuie să protesteze. Acest lucru ne-a fost relatat de Maria Panțuș, în vârstă de 73 de ani, care, împreună cu soțul său, au spus că au fost goniți de la protest de un grup de pensionari, din cauza faptului că nu aparțin de organizație. ”Nu se unesc toate organizațiile de pensionari, am văzut pe Facebook și am venit la protest, însă nu fac parte din nicio organizație, organizațiile au interese personale de nu se unesc? Trebuie să fim uniți ca să ne câștigăm drepturile, nu să fim rivali”, a declarat Maria Panţuş.

Citit 3409 ori Ultima modificare Luni, 05 Iunie 2023 10:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.