Centru-pilot de îngrijiri paliative, la Spitalul "Buna Vestire" din Galaţi

Centru-pilot de îngrijiri paliative, la Spitalul "Buna Vestire" din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie "Buna Vestire" Galaţi este nominalizat printre cele opt unităţi sanitare în care se vor înfiinţa centre-pilot regionale care să susţină îngrijirile paliative în regim ambulatoriu şi îngrijiri la domiciliu. Totul este posibil în cadrul proiectului "Creșterea capacității instituționale pentru dezvoltarea națională coordonată a îngrijirilor paliative și îngrijirilor la domiciliu" (PAL-PLAN), derulat de Ministerul Sănătăţii şi cofinanțat prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020. La ultima şedinţă ordinară a Consiliului Local, a fost aprobată noua structură organizatorică a spitalului, care include şi Centrul de Îngrijiri Paliative, al cărui spaţiu a fost amenajat şi urmează să fie dotat.

Gălăţenii care au trecut prin experienţa îngrijirii acasă a unei persoane dragi, măcinate de suferinţa unei boli incurabile aflate în fază terminală, ştiu cât de importante sunt îngrijirile paliative. Şi nu o dată au fost nevoiţi să cheme ambulanţa, pentru ca bolnavilor să le mai fie alinate suferinţele ori să primească îngrijirile medicale de care aveau nevoie. Din păcate, aceste servicii de îngrijire a persoanelor care se sting lipsesc cu desăvârşire la nivelul municipiului şi judeţului Galaţi, dar şi în regiunea sud-est, deşi proiectele nu au lipsit. Iată, însă, că unul dintre aceste proiecte este pe cale de concretizare.

La finele lunii trecute, Consiliul Local Galaţi a aprobat noua organigramă a Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie "Buna Vestire". Principala modificare faţă de precedenta structură organizatorică o reprezintă înfiinţarea unui Centru Pilot de Îngrijiri Paliative în ambulatoriu şi la domiciliu.

Înfiinţarea lui este posibilă pentru că Ministerul Sănătăţii a inclus Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie "Buna Vestire" Galaţi printre cele opt unităţi sanitare în care se vor înfiinţa astfel centre-pilot regionale care să susţină îngrijirile paliative în regim ambulatoriu şi îngrijiri la domiciliu. Conform documentelor prezentate aleşilor, în cadrul acestui centru-pilot se va înfiinţa, în primul rând, un cabinet de îngrijiri paliative în cadrul Ambulatoriului integrat, cu un post de medic cu atestat îngrijiri paliative şi un post de asistent medical cu atestat îngrijiri paliative.

De asemenea, va exista şi un compartiment de îngrijiri paliative la domiciliu, tot în cadrul Ambulatoriului integrat, compartiment care va cuprinde: două posturi de medic cu atestat îngrijiri paliative, patru posturi de asistent medical cu atestat îngrijiri paliative, un post  de kinetoterapeut cu atestat îngrijiri paliative şi un post de preot cu atestat îngrijiri paliative.

Fireşte, va exista şi un post de coordonator de Centru-pilot de Îngrijiri Paliative.

Pentru că în Galaţi chiar este nevoie de centre de servicii de îngrijiri paliative, am fost curioşi care este stadiul acestui proiect.

Spaţiul este amenajat, urmează dotarea

Potrivit informaţiilor furnizate de managerul unităţii sanitare, prof. univ. dr. Costinela Georgescu, la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie "Buna Vestire" a fost amenajat spaţiul în care va funcţiona Centrul de îngrijiri paliative prin care vor fi acordate servicii în regim de ambulatoriu sau la domiciliul pacienţilor. Spaţiul are toate avizele necesare în vederea funcţionării, au fost amenajate circuitele, iar sala de consultaţii şi sala de aşteptare sunt igienizate.

Fiind aprobată prin hotărâre a Consiliului Local, noua structură organizatorică a spitalului, care include şi Centrul de Îngrijiri Paliative, Ministerul Sănătăţii urmează să organizeze procesul de recrutare a coordonatorului administrativ al centrului. Acesta va fi plătit de către minister.

Tot Ministerul Sănătăţii trebuie să finalizeze licitaţia pentru achiziţia autovehiculului pentru echipa mobilă care se va deplasa la domiciliul pacienţilor, precum şi achiziţia materialelor şi a dispozitivelor medicale necesare pentru dotarea centrului. Urmează să fie scoase la concurs posturile vacante, pentru asistenţi şi medici cu atestat în îngrijiri paliative. Membrii echipei multidisciplinare, constituite din kinetoterapeut, preot şi asistent medico-social, au fost instruiţi cu ajutorul Fundaţiei "Hospice - Casa Speranţei".

Aceste servicii vor fi decontate de către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, în baza contractului de furnizare servicii ce va fi încheiat cu spitalul, deci pacienţii care vor primi îngrijiri paliative nu vor plăti nimic.

Un alt proiect, pe lista de aşteptare

Spitalul "Buna Vestire" are un punct în plus faţă de celelalte unităţi sanitare aflate în program, din Curtea de Argeş, Turda, Vatra Dornei, Timişoara, Târgu Mureş, Ploieşti şi Băileşti. Şi asta pentru că are şi un proiect de înfiinţare a unui pavilion de îngrijiri paliative, cu 27 de paturi, pe o listă sinteză a Companiei Naţionale de Investiţii. Finanţarea lui ar putea fi posibilă din fondurile Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Proiectul se bazează pe o documentaţie realizată de conducerea spitalului în 2018, pentru transformarea unui corp de clădire, fost pavilion administrativ, într-un pavilion de îngrijiri paliative.

Tocmai datorită acestor demersuri, Galaţiul a fost inclus pe lista celor opt centre-pilot. Cum funcţionarea lui depinde de cât de repede va finaliza procedurile Ministerul Sănătăţii, nu ne rămâne decât să sperăm că măcar anul viitor, în februarie 2023, când expiră perioada de implementare a proiectului, gălăţenii vor putea beneficia de îngrijiri paliative.

 „Îngrijirea paliativă este încă în stadiul incipient în România, cu o acoperire scăzută, de sub 12 la sută, a nevoilor, şi aceasta realizată predominant prin servicii în unităţi cu paturi”, recunoaște chiar Ministerul Sănătății.

Citit 5621 ori Ultima modificare Luni, 05 Iunie 2023 07:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.