Caravana Cartel ALFA a oprit și la Galați. Sindicaliştii, cu jalba-n proțap la Guvern și Președinție (FOTO și VIDEO)

Caravana Cartel ALFA a oprit și la Galați. Sindicaliştii, cu jalba-n proțap la Guvern și Președinție (FOTO și VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Aproape 200 de sindicaliști au protestat, marți, timp de aproape două ore, în fața Prefecturii Galați, în cadrul "Marșului anti-sărăcire" derulat de confederația Cartel ALFA în această săptămână. S-a scandat, s-a huiduit, s-au fluturat pancarte, s-au cerut demisii, s-a bătut în tobe și s-a suflat în goarne și vuvuzele, s-a vorbit prin stația de amplificare... Ce mai, a fost un protest ca în vremurile bune ale sindicatelor.

Așa cum "Viața liberă" a mai scris, "Marșul anti-sărăcire" constă în două caravane care au pornit, luni, din Ardeal (Zalău) și Moldova (Botoșani) spre București, cu proteste organizate în localități de pe traseu unde există riscuri majore de blocare a unor activități de producție și pierdere a locurilor de muncă. Galațiul este unul dintre cele trei popasuri ale caravanei pornite spre Capitală din zona Moldovei, alături de Bacău și Slobozia. Cele două caravane se vor întâlni la București, unde va avea loc, pe 20 octombrie, un amplu miting-marș în Piața Victoriei și Piața Revoluției. Așa se face că, la protestul de marți de la Galați, alături de sindicaliștii locali, au participat și colegi de-ai lor din Brăila, Vaslui, Vrancea, Botoșani, Maramureș, Iași, Tulcea, Iași și Neamț.

"Cu cât s-au scumpit apa din Dunăre și vântul din Dobrogea?"

Protestul celor din Cartel ALFA se produce în contextul scumpirilor fără precedent ale gazelor și energiei electrice, reflectate în toate celelalte produse și servicii de pe piață. De un "tratament" aparte s-a bucurat ministrul Energiei, Virgil Popescu, căruia sindicaliștii i-au cerut demisia. "Domnule ministru, îmi spui și mie cu cât s-a scumpit apa de Dunăre? Nu-i aceeași apă? Cu cât s-a scumpit vântul în Dobrogea, la eoliene? E același vânt! S-au scumpit doar pentru noi, oamenii de rând, să ne aducă la sapă de lemn? Vedeți îmbuibații cum stau la posturile de televiziune și, din spatele a zeci de mii de euro salariu, ne explică nouă cum să trecem această iarnă, să ne îmbrăcăm mai gros, să punem pături pe noi, să ne luăm saci de dormit, să purtăm blugi și alte chestii", a afirmat liderul filialei Galați a Cartel ALFA, Romică Gârneață.

"Suntem producători de gaze și energie, n-ar trebui să avem probleme ca celelalte țări europene"

Acesta a detaliat apoi motivele pentru care s-a ajuns la aceste proteste. "Nu s-a mai putut, de aceea am și ieșit în stradă. Ieri, Cartel ALFA a demarat acțiunile de protest din această săptămână, în care două caravane, una din Ardeal și una din Moldova, au pornit spre București. Mai frumos zis, Moldova, Ardealul și Țara Românească pleacă joi cu jalba-n proțap la Guvern și la Președinția României. Noi am tot așteptat ca acele întâlniri între partenerii sociali să ducă la ceva bun. N-au fost nici întâlniri și nici de promisiuni nu s-au ținut. Am solicitat declararea stării de urgență pe energie, nu s-a făcut.

Președintele țării n-are nicio treabă, Guvernul n-are nicio treabă, ceilalți miniștri nu au nicio treabă. Tragem încă un semnal de alarmă că intrăm în iarnă și s-ar putea să nu mai ieșim toți din ea. Tragem un semnal de alarmă că suntem producători de energie și de gaz, n-ar trebui să avem problemele pe care le au celelalte țări europene. Dar faptul că ne vindem țara se regăsește și în situația lucrătorilor și a pensionarilor noștri. Așteptăm degeaba să se schimbe ceva.

Acțiunile noastre vizează patru principii. În primul rând, să se stopeze imediat creșterile nebunești cauzate de creșterea preţurilor energiei. În al doilea rând, să se majoreze pensiile și salariile, care, cât de cât, să anihileze aceste scumpiri la tot ce înseamnă consum în România. În al treilea rând, să revenim la o lege a dialogului social în care într-adevăr partenerii sociali să-și ia rolul în serios și să fie invitați la masa negocierilor. Vrem și ca legea bugetarilor să fie aplicată la toată lumea, fără discriminare. După cum vedeți, sunt bugetari cărora nu li s-au mărit salariile din 2019, iar parlamentarii noștri și le-au mărit cu mii de lei. Nu e normal așa ceva!

Am cerut demisia ministrului Virgil Popescu, care nu are ce căuta acolo. În primul rând, este un conflict de interese care în alte țări europene nu ar apărea niciodată. Păi el vine de la o multinațională din energie și face acum politici și legi pentru așa ceva?", a mai spus Romică Gîrneață, liderul Cartel ALFA Galați.

Citit 1970 ori Ultima modificare Vineri, 02 Iunie 2023 09:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.