Nava militară „Den Helder”, lansată la apă în SN Damen Galați (FOTO)

Nava militară „Den Helder”, lansată la apă în SN Damen Galați (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(29 voturi)

În Șantierul Naval Damen Galați, proiectul privind construirea navei de suport logistic - Combat Support Ship (CSS) – ”Den Helder”, destinată Forțelor Navale Regale Olandeze, a parcurs o nouă etapă importantă odată cu finalizarea carenei și efectuarea primelor teste de flotabilitate, prin umplerea cu apă a Docului Uscat, acolo unde au fost asamblate modulele navei.

Nava ”Den Helder” este una dintre cele mai mari nave militare construite vreodată în România, fiind devansată doar de nava de tip Joint Support Ship (JSS) "Karel Doorman", construită tot la Galați, tot pentru Forțele Navale Regale Olandeze.

„Noua navă Combat Support Ship prinde contur în Șantierul Naval Damen Galați. În ultimele șase luni, am muncit din greu pentru a asambla părțile carenei. Acest proiect important decurge conform planului”, potrivit informațiilor comunicate de Grupul Damen.

În valoare totală de peste 375 milioane de euro, nava "Den Helder" este realizată, asemenea unui joc de lego, prin asamblarea mai multor module. În luna aprilie a.c., în SN Damen Galați a avut loc lansarea la apă a modulelor 2 și 3, care formează corpul central al navei, la care au fost atașate corpurile ce formează prova și pupa navei, iar o parte din suprastructură a fost, de asemenea, instalată.

Demn de remarcat este ritmul în care navaliștii gălățeni au reușit să lucreze la această navă. Practic, CSS ”Den Helder” a prins contur în condițiile în care, în iulie 2021, în prezența comandanților Forțelor Navale Regale Olandeze, a avut loc ceremonia de punere a chilei!

Lansare la apă

Operațiunea de umplere a bazinului în care se afla nava ”Den Helder” a demarat în urmă cu câteva zile, fiind monitorizată cu atenție de specialiștii din șantierul naval. După umplerea bazinului cu apă și confirmarea faptului că nava este stabilă, iar primele etape ale asamblării au decurs cu succes, ”Den Helder” a fost mutată în partea mai adâncă a docului din Șantierul Naval Damen, acolo unde vor continua operațiunile de montare a părții superioare din suprastructură, respectiv, puntea elicopterelor.

Mai trebuie spus că o parte din echipamentele viitoarei nave – de exemplu, imensele motoare care îi vor asigura propulsia – au fost deja montate, pe măsură ce au fost realizate modulele navei. Imediat ce operațiunile pe partea de montare a corpurilor din oțel și vopsirea acestora vor fi încheiate, va urma mutarea navei la un chei de la Dunăre al șantierului naval.

Odată ce ”Den Helder” va fi acostat pe noua poziție, vor urma lucrările de instalare, punere în funcțiune și testare (commissioning).

În paralel, viitorul echipaj al navei se pregătește pentru testele pe mare la care va fi supusă nava. Potrivit calendarului de lucrări, CSS "Den Helder" ar urma să fie finalizată în anul 2024, iar în 2025 va deveni operaţională. Nava va fi deservită de 150 de persoane - 75 de membri ai echipajului şi 75 de membri din personalul adiţional. Vasul va avea capacitatea de a lua la bord inclusiv două elicoptere, dar şi 25 de containere pentru operațiuni logistice.

De asemenea, nava ”Den Helder” va beneficia de sisteme defensive redutabile, printre care un tun naval de 76 mm și sisteme de apărare antirachetă (CIWS).

Portofoliu de lucrări

Construcția navei de tip Combat Support Ship (CSS) ”Den Helder” reconfirmă expertiza și experiența pe care Grupul Damen și Șantierul Naval Damen o au în domeniul construcțiilor navelor speciale și al navelor militare. De altfel, SN Damen Galați este singurul șantier naval din România care, în ultimele trei decenii, a livrat aproape 40 de nave militare sau de intervenție unor țări NATO sau țări partenere ale Alianței sau Uniunii Europene.

În acest context, reamintim că, după ce SN Damen Galați a livrat în ultimii doi ani două corvete Forțelor Navale Pakistaneze, recent a fost încheiat un nou contract, pentru construirea la Galați a încă două nave de luptă, cu capabilități și mai performante.

De asemenea, recent Grupul Damen a semnat cu Ministerul de Interne construirea la Galați a unei nave de intervenție pe mare, destinate IGSU, proiect în valoare de 45 milioane de euro.

Din păcate, la nivelul țării noastre, cel mai important proiect – cel de construire a patru corvete pentru Forțele Navale Române și modernizare a fregatelor ”Regina Maria” și ”Regele Ferdinand”, proiect în valoare de 1,2 miliarde de euro – bate în continuare pasul pe loc, în condițiile în care, conform planurilor MApN, primele nave ar fi trebuit să fie deja în serviciu pe mare.

Foto: Damen Galați

Citit 7375 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Mai 2023 09:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.