150 de ani de la înființarea primei școli din comuna Fârțănești

150 de ani de la înființarea primei școli din comuna Fârțănești
Evaluaţi acest articol
(28 voturi)

Aproape toată suflarea din Fârţăneşti, profesori, elevi, părinţi, foşti profesori, foşti elevi, s-a adunat miercuri, 9 noiembrie, în curtea Şcolii Gimnaziale Nr. 1, pentru a sărbători cei 150 de ani de la înfiinţare. Primarul Adrian Filote şi-a dorit să facă din acest eveniment o sărbătoare şi a oferit tuturor diplome şi mici daruri. 

Tot din partea Primăriei a fost montată şi sfinţită o placă aniversară ”în semn de recunoştinţă pentru ctitorii, generaţiile de cadre didactice şi elevi care şi-au dăruit energia şi priceperea existenţei sale”. ”Mulţumesc celor care au pus umărul la ridicarea primului lăcaş de învăţătură de la noi. Mulţumesc generaţiilor de cadre didactice şi elevi care au făurit un renume binemeritat Şcolii Gimnaziale Nr. 1 Fârţăneşti. La mulţi ani, cadrelor didactice şi elevilor şcolii!”, a spus, simplu şi la obiect, edilul comunei, în deschiderea festivităţilor.  Acesta a mai dăruit şcolii o plachetă, un trofeu şi un tort. 

Au urmat apoi o slujbă de pomenire pentru elevii şi profesorii trecuţi în nefiinţă şi un moment artistic în care s-au evidenţiat câţiva dintre elevii talentaţi ai unităţii de învăţământ.

Şcoală ridicată din banii sătenilor

E clar că sătenii din Fârţăneşti, comună aflată în inima judeţului, pun preţ pe educaţie, conştientizând şi acum, dar şi în urmă cu 150 de ani, că este singura soluţie prin care se pot dezvolta. Aflăm, din Monografia apărută în 1972, că povestea şcolii din Fârţăneşti începe în 1872, când primarul de atunci, Ştefan Istrate, el însuşi om cu carte, absolvent de seminar, care alege să nu se preoţească, decide să angajeze un învăţător pentru copiii satului. Om destoinic şi muncitor, care a stat în fruntea comunei mai bine de 20 de ani, a ţinut să facă lucrurile cum trebuie şi a organizat concurs, pentru a alege cel mai bun învăţător pentru copiii satului. Prin urmare, pe 9 noiembrie 1872, cei 45 de şcolari erau păstoriţi de Costache Elefteriu, un tânăr învăţător de 20 de ani, din Bârlad. Însă şcoala nu avea un local al său şi a funcţionat în condiţii improprii mulţi ani, fie într-o cameră a primăriei, fie într-o căsuţă întunecoasă, mărturie despre aceste lucruri păstrându-se în arhive, în scrisorile dascălilor care au predat în Fârţăneşti şi care se plângeau fie că şcoala este întunecoasă, fie de frig, fie că nu aveau spaţiu suficient şi nici bănci. Cum la vremea aceea statul nu avea fonduri să ridice o şcoală aici, primarul şi sătenii au început să strângă bani şi materiale pentru a-şi ridica singuri lăcaşul pentru luminarea minţilor copiilor lor. Colecta a început în 1888. Însă, pentru că banii au fost puţini şi s-a lucrat cu sătenii, localul a fost gata abia în septembrie 1893. 

În prezent, clădirea este monument de arhitectură, este extinsă şi renovată, iar unitatea de învăţământ s-a îmbogăţit şi cu un corp nou, în 2004.

Promovare de peste 70 la sută la Evaluarea Naţională

O şcoală nu înseamnă, însă, doar pereţi, ci și oamenii care slujesc întru luminarea minţilor copiilor. Iar dascălii din Fârţăneşti, urmaşi ai valorosului învăţător de odinioară, şi-au luat misiunea în serios. Aflăm de la primarul Adrian Filote că procentul de promovare la Evaluarea Naţională nu a scăzut în nici într-un an sub 70 la sută. A fost chiar şi 100 la sută, cum s-a întâmplat în 2020.

De asemenea, şcoala se laudă cu zero abandon la clasa a VIII-a. Conducerea unităţii de învăţământ discută cu familiile la fiecare final de gimnaziu şi-i convinge pe părinţi să îi trimită pe copii mai departe la studiu. ”Avem absolvenţi care merg la licee bune la Galaţi, la CNVA, la Pedagogic, la CNMK, «Dunărea» sau Economic, dar şi copii foarte buni, care, din cauza sărăciei, aleg să facă liceul la Tg. Bujor, dar e foarte bine că se întâmplă aşa, important e să-şi continue studiile. Avem şi copii care sunt admişi la şcoli profesionale. E foarte bine că ies cu o meserie”, concluzionează primarul.

Şcoala din Fârţăneşti şi oamenii care-i fac cinste

O şcoală înseamnă oamenii care, de-a lungul anilor, au modelat generaţiile de elevi. Cei care scriu istoria instituţiei de învăţământ acum, la împlinirea a 150 de ani, sunt 24 de oameni: corpul profesoral format din Mioara Mardare (directoare), Lucian Tiron (director-adjunct), Doina Ilie, Simona Fătu, Marinela Iordache, Daniela Popa, Nicoleta Romaşcu, Ovidiu Marcu, Ioana Şerban, Alin Daiciu, Alexandra Ivanov, Sorin Chirvase, Marius Gangan, Ioana Filote, Mariana Onu, Maria Iorga, Marlena Pascu, Valerica Cioroiu, Iulia Aref, Agripina Crihană, dar şi personalul auxiliar, Nela Mihăilă, Simona Durac, Paraschiva Caşu şi Ionel Tîmpău.

Totodată, trebuie să-i menţionăm şi pe câţiva dintre elevii unităţii de învăţământ, care au avut şi au rezultate bune la învăţătură. Dintre absolvenţi, câţiva sunt la licee prestigioase: Maria Ilie (CNVA), Elisa Frosin şi Cosmina Romașc (CNCN), dar şi Ionuţ Maravela (Tg. Bujor), Denisa Popa (”Dunărea”). 

Dintre actualii elevi, menţionaţi ca fiind cei mai buni sunt: Miruna Maravela, Bianca Tîmpău, Georgiana Gheorghiţă, Evelin Mlăjeru, Andreea Iordache, Andrei Pascu, Ovidiu Ilie, Simona Pagu, Bianca Struţă, Denisa Struţă, Ana Filimon.

Masă caldă de la Primărie pentru 20 de elevi

Pe lângă Şcoala Gimnazială Nr. 1 din Fârţăneşti funcţionează un Centru de zi construit cu fonduri europene. Aici, zilnic, peste 20 de elevi din familii nevoiaşe primesc masă caldă din banii Primăriei. În plus, sunt asistaţi la teme de un cadru didactic şi au posibilitatea să socializeze cu ceilalţi colegi. ”Au calculatoare, televizor la dispoziţie, toaletă în interior, ceea ce mulţi dintre ei nu au acasă, e cald şi au liniştea necesară să poată învăţa”, mai spune primarul Adrian Filote.

 

 

Citit 3816 ori Ultima modificare Luni, 27 Martie 2023 07:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.