Minorii, cei mai expuși riscului de exploatare prin muncă

Minorii, cei mai expuși riscului de exploatare prin muncă
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Inspecția Muncii notează faptul că minorii reprezintă categoria socială cea mai expusă  riscurilor de exploatare prin muncă și reamintește principalele prevederi legale privind timpul de muncă și măsurile de protecție aplicabile condițiilor de muncă pentru copii și tineri. Coincidență sau nu, demersul Inspecției Muncii vine la puțin timp după ce "Viața liberă" a publicat cazul unui adolescent din Slobozia Conachi, provenit dintr-o familie nevoiașă, care a murit după ani de zile în care a fost pus să muncească forțat, în condiții chinuitoare. Rudele în "grija" cărora a ajuns încă de la vârsta de 9 ani au susținut tot timpul că așa au vrut să îl educe.

Astfel, conform Inspecției Muncii, o persoană dobândește capacitate de muncă la împlinirea vârstei de 16 ani. Încadrarea în muncă a minorilor mai mici de 15 ani este interzisă. Se poate încheia un contract de muncă în calitate de salariat și la împlinirea vârstei de 15 ani, dar cu acordul părinților sau al reprezentanților legali, pentru activități potrivite cu dezvoltarea fizică, aptitudinile și cunoștințele sale, dacă astfel nu îi sunt periclitate sănătatea, dezvoltarea și pregătirea profesională.

Încadrarea în locuri de muncă grele, vătămătoare sau periculoase se poate face după împlinirea vârstei de 18 ani, iar durata timpului de muncă este de 6 ore pe zi și de 30 de ore pe săptămână. De asemenea, tinerii în vârstă de până la 18 ani nu pot presta muncă suplimentară și nici muncă de noapte. De asemenea, tinerii în vârstă de până la 18 ani beneficiază de o pauză de masă de cel puțin 30 de minute, în cazul în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 4 ore și jumătate, precum și de un concediu de odihnă suplimentar de cel puţin 3 zile lucrătoare.

Inspecția Muncii atrage atenția că încadrarea în muncă a unui minor cu nerespectarea acestor condiţii legale constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

 

Citit 1087 ori Ultima modificare Sâmbătă, 24 Decembrie 2022 13:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.