O nouă lege pentru pensionari. Cum se va modifica punctul de pensie?

O nouă lege pentru pensionari. Cum se va modifica punctul de pensie?
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Șeful Casei de Pensii a anunțat o nouă lege în primul trimestru din 2023 și a precizat că punctul de pensie nu trebuie să fie diferențiat, scrie evz.ro. Pensiile trebuie să crească toate cu acelaşi procent și va intra în vigoare o nouă lege a pensiilor în primul trimestru din 2023, a anunţat şeful Casei de pensii. Daniel Baciu a vorbit și despre o majorarea a pensiilor.

El a precizat că soluția pentru un trai decent este un punct de pensie fix pentru toţi pensionarii, nu diferenţiat, dar și acordarea de vouchere pentru cei cu venituri mai mici. „Casa Națională de Pensii este o instituție tehnică de aplicare a legislației în vigoare și aceasta este una dintre ipotezele de lucru vehiculate în momentul de față. Așteptăm cu toții să se ia o decizie în perioada imediat următoare, astfel încât să reușim noi, ca instituție tehnică de aplicare a legislației, să implementăm această majorare a pensiilor. Vreau să fac o precizare. În primul rând, noi trebuie să creștem pensiile tuturor beneficiarilor noștri, pensionarii, și trebuie să creștem valoarea punctului de pensie. Aceasta este prima măsură care se impune de la 1 ianuarie 2023.

Sunt măsuri complementare cele cu privire la majorarea acelor pensii ale unor persoane defavorizate, dar se impune în primul rând majorarea punctului de pensie. În primul rând, aș vrea încă o dată să precizez acest lucru, trebuie să majorăm toate pensiile din sistemul public de pensii. Aproximativ 5.000.000 de pensionari trebuie să beneficieze într-un fel sau altul de această majorare mult așteptată începând cu 1 ianuarie 2023. Așteptăm decizia care trebuie să vină cât de curând. În coaliție trebuie să existe această decizie și noi efectiv trebuie pur și simplu să o aplicăm”, a declarat şeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, la Antena 3 CNN.

Vouchere pentru pensionari

Acesta a mai declarat că nu se pune problema de o majorare a pensiilor diferențiată și că trebuie păstrat un echilibru. El consideră că voucherele sunt necesare pentru românii cu venituri mici. „Aş merge mai mult pe varianta a doua, pentru că în ultimii 20 de ani nu s-a făcut o majorare diferențiată a punctului de pensie. Deci punctul de pensie trebuie să fie același pentru toți pensionarii.

De ce trebuie să fie același? Pentru că pensiile în România sunt calculate pe contributivitate. Dacă intri și faci această majorare diferențiată a pensiilor, automat se creează dezechilibre în rândul pensionarilor, pentru că unii or să primească mai mult, iar alții or să primească mai puțin.

Deci punctul de pensie trebuie să crească la fel, uniform pentru toți pensionarii din sistemul public de pensii, iar pe lângă acest lucru se pot da, de exemplu, acele vouchere care se dau în prezent, care se achită din fonduri externe nerambursabile, din fonduri europene care se pot merge cu ele și anul viitor”, a spus el.

Noua lege a pensiilor

Șeful Casei de Pensii a explicat și noua lege a pensiilor, care va intra în vigoare din ianuarie 2023. „Se impune o nouă lege a pensiei, se impune o reformă a sistemului public de pensii și avem termen ca undeva în trimestrul 1 din 2023 să avem deja adoptată o nouă lege a pensiilor, care să reușească să înlăture aceste inechități de care vorbeam.

Eu am dat un exemplu de bună practică acele vouchere, care aș vrea, dacă se poate, să meargă și anul viitor, dar, repet, în primul rând trebuie să majorăm pensiile tuturor pensionarilor, adică de la 1 ianuarie trebuie să avem o majorare a punctului de pensie în primul rând.

Acele vouchere, într-adevăr, se referă la alimentele de bază și este un lucru bun pentru că s-au găsit fonduri externe și nu există o presiune mare pe bugetul asigurărilor sociale de stat”, a adăugat şeful Casei de Pensii.

Citit 1280 ori Ultima modificare Luni, 14 Noiembrie 2022 14:16

4 comentarii

 • postat de Doru
  Marți, 15 Noiembrie 2022 09:26
  95.76.17.***
  Cu ce ma ajuta ca un trantor care a totalizat 10 ani de munca in 65 de ani de viata
  o sa aiba o pensie de 40% din salariul minim pe economie care va fi de la 1 ian cca 3000 lei
  (deci pensie de 1200) iar pentru fiecare an lucrat in plus pana la 15 ani de cotizat
  va mai primi 1% ca intr-un final pensia lui va fi 1450 lei si eu care am 41 de ani de cotizat
  lvoi avea o pensie de 1800 lei.
  Asta este dreptate?
  0
  8
  Raportează
 • postat de cetățean
  Luni, 14 Noiembrie 2022 18:19
  5.13.208.***
  Dl Ciolacu vituperează în cazul legii pensiilor și o face motivat,ș.a,dacă vor pica de acord în coaliție așa cum vrea tov președinte pesedist,hotărârea va fi atacată la CCR și aceasta va deveni neconstituțională,pt. că deja legea pensiilor stipulează clar,pensiile se vor majora la început de an cu procentul punctului de pensie în baza contributivității dar dacă chiar își dorește ca ideea lui creață să treacă, să adauge amendamente la Legea pensiilor și apoi ,dacă acestea vor trece de cele două camere poate fi aplicată așa cum vrea Ciolacu,mă surprinde că acesta nu are cunoștințe legat de această controversată lege sau o face în mod voit știind că aceasta nu va trece de CCR. și astfel lasă pensionarii doar cu praf în ochi.
  1
  7
  Raportează
 • postat de va rugam d-l ciolacu
  Luni, 14 Noiembrie 2022 16:38
  89.39.81.***
  un lucru pe care il cred eu ca nu este corect in actuala lege a pensiei, la calculul acesteia e acel indice de corectie. indicele de corectie e stabilit anual de institutul de statisca si reprezinta un cumul de coeficienti matematici calculati, legati in primul rind de inflatie, cosul zinic..... pensionarii ce au avut in calcul un indice bun au o pensie mai buna, valoric. dar cei ce au iesit la pensie cu un an inainte, doi, zece, cu indici de corectie mai mici, automat au pensii mai mici fata de aia cu indice mai mare calculat actual si deci au pe aceeasi contributivitate pensii mai mici, ei nu trec prin aceeasi inflatie marita an de an ? il rugam pe d-l ciolacu sa se aplece pe problema. va rugam.
  2
  6
  Raportează
 • postat de ciolacu, psd-ciolacu psd. traiasca si infloreasca meseria de politician
  Luni, 14 Noiembrie 2022 15:50
  89.39.81.***
  trebuie diferentiate lucrurile. comform legilor in vigoare punctul de pensie trebuie sa fie modificat cu rata inflatiei. incepind cu 01.01. 2023. la toata lumea, pensionari. ca si salariu minim, alocatii si alte drepturi. PNL vrea, corect sa majoreze cu 15% unitar dl. ciolacu care deja e intrat in campania pentru functia de presedinte a aruncat voit mincinos, ca el stie legile o multime de poezii cu iz populist. gen, nu vad o marire cu acelasi procent la aia necajiti si la aia cu pensii mai mari....dl. ciolacu, legea spune ca trebuie majorat punctul de pensie care e in concordanta cu contributivitatea in muuuulti ani. e clar ca d-l ciolacu arunca goange pentru posibile voturi. ministrul muncii a spus clar ca nu se poate marii decit punctul de pensie. asa e legea, la toti pensionarii. punctul de pensie e rezultatul contributivitatii. omul a invatat mai mult, a muncit mai mult in functii grele si poate in conditii grele. a contribuit si el si societatea unde a muncit mai mult decit unu care a fugit de scoala, de munca, a vrut sa-i fie usor in viata si acum vrea pensie buna. ca se pot da ajutoare, vouchere pentru anumite categorii e altceva. de fapt banii astia vin din u.e, neramburcabili pentru categorii de oameni cu probleme de venit. concluzie e ca d-l ciolacu, deliberat vrea tronul de presedinte a ROMANIEI si pentru voturile celor nevoiasi spune orice. populism mincinos. eu zic ca deja s-a aruncat prea repede pe prada. in general astia care se grabesc, nu cistiga...,.a ca se poate modifica legea pensiilor in 2023, e alta. oricum un drept cistigat legal nu poate fi luat. la legea actuala, d-l ciolacu nu face decit praf in ochii electoratului target. se vrea viitorul PRESEDINTE a ROMANIEI. la speciali e alta abordarea d-lui. trebuie puse in discutie publica, trebuie marit salariu primarilor ca doar nu-i lasam sa flaminzeasca. la tara primarul, militianul si popa rezolva voturile. oricum parlamentarii si-au marit veniturile inainte la toti. fara dezbatere publica........
  0
  20
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.