Cătușa, decolmatată în regim de urgență. Protocol între municipalitate și Sistemul de Gospodărire a Apelor Galați

Cătușa, decolmatată în regim de urgență. Protocol între municipalitate și Sistemul de Gospodărire a Apelor Galați
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Cursul de apă Cătușa va fi decolmatat în regim de urgență, în baza unui protocol de colaborare încheiat între Municipiul Galați și Administrația Bazinală de apă Prut-Bârlad – Sistemul de Gospodărire a Apelor Galați și aprobat de consilierii locali gălățeni.

„În urma verificării cursului de apă Cătușa, în zona cartier Filești, s-a constatat vegetație în exces atât pe cursul de apă Cătușa, cât și de-a lungul canalului de preluare a apelor pluviale ce se varsă tot în cursul de apă Cătușa, care, împreună cu materialul transportat de apele curgătoare (sedimente, aluviuni) și cu vegetația acvatică descompusă, împiedică curgerea naturală a râului. Având în vedere că în sezonul rece cantitatea de precipitații crește, este necesară decolmatarea în regim de urgență a cursului de apă Cătușa”, se arată în nota de constatare care a însoțit Hotărârea de Consiliu Local.

Lucrările de întreținere a cursului de apă se vor desfășura pe o lungime de 600 de metri.

Consiliile Locale sunt cele care trebuie să asigure fondurile necesare pentru întreținerea albiilor cursurilor de apă în zona localităților și pentru îndepărtarea materialului lemnos și a deșeurilor din albiile acestor cursuri de apă. Printre obligațiile municipalității gălățene prevăzute în protocolul de colaborare cu Administrația Bazinală de apă Prut-Bârlad – Sistemul de Gospodărire a Apelor Galați este prevăzută asigurarea unui buget de 35.000 de lei pentru acoperirea cheltuielilor privind carburanții, lubrifianții, aditivul AdBlue și transportul utilajelor la și de la punctul de lucru, potrivit raportului de specialitate.  

„Lacul Cătușa este un liman fluviatil rezultat prin bararea pârâului omonim de către aluviunile transportate de Siret. Se află în vestul orașului, în valea dintre oraș și Combinatul Siderurgic. Lacul este folosit pentru deversarea deșeurilor Combinatului Siderurgic și a apelor uzate de la diferiți agenți economici, dar și pentru antrenamentele de caiac și pentru competiții de navomodele. În zona văii Cătușa, orașul este bordat de grădini cultivate cu legume, vie și pomi fructiferi. La sud este mărginit de calea ferată ce duce spre nodul feroviar Barboși”, se menționează în „Hidrografia orizontului local”, un material informativ realizat cu mai mult timp în urmă de profesorii gălățeni Gina Burghiu (Colegiul Național „Costache Negri”) și Mariana Ardeleanu (Liceul Teoretic „Emil Racoviță”).

Citit 7714 ori Ultima modificare Marți, 07 Martie 2023 07:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.