Acuzații grave la Azilul de bătrâni „Cinque Stelle” (FOTO şi VIDEO)

Acuzații grave la Azilul de bătrâni „Cinque Stelle” (FOTO şi VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(41 voturi)

Îngrijirea persoanelor vârstnice cu probleme de sănătate sau care pur şi simplu nu mai pot trăi independent este una dintre problemele cele mai serioase ale societăţii româneşti, iar Galaţiul nu face excepţie.

Există puţine locuri în instituţiile de îngrijire, condiţiile nu sunt dintre cele mai bune, iar beneficiarii se plâng, atunci când mai pot, că nu sunt trataţi cu un dram de omenie. Este şi cazul unei instituţii private de îngrijire a vârstnicilor din judeţul Galaţi, acuzată de rele tratamente asupra persoanelor internate aici, acuzaţii pe care proprietarii le resping.

Mai mulți beneficiari și foști angajați ai azilului acuză Centrul "Cinque Stelle", azil privat de bătrâni situat în comuna Tuluceşti, judeţul Galaţi, şi deţinut de familia Lenuţa şi Virgil Toderaşcu,de faptul că nu i-ar hrăni corespunzător pe vârstnici, că mâncarea ar fi ținută în condiții precare, hainele ar fi uscate în locuri care încalcă normele de igienă, iar angajatele ar avea un comportament delăsător, ignorând solicitările persoanelor asistate aici.

Centrul este acuzat că beneficiarii sunt înfometați și neîngrijiți corespunzător

Marcel Lungu acuză că fratele său, Nicolae Lungu, ar fi ajuns să sufere de malnutriție în urma alimentației primite în centru. Totodată, acesta acuză că starea de sănătate a fratelui său s-ar fi înrăutățit în centru și, după aceea, ar fi fost dat afară pentru a mușamaliza relele tratamente la care ar fi fost supus. Bărbatul susține că bătrânul nu ar fi fost supravegheat, astfel ar fi ajuns să fie găsit cu ochiul vânăt și capul spart, răni pe care administraţia azilului susține că le-ar fi suferit după ce ar fi căzut, în somn, din pat.

O altă fostă beneficiară susține afirmațiile lui Marcel Lungu și mărturisește că, din cauza unor probleme locomotorii, ea avea nevoie să fie schimbată, însă infirmierele o schimbau doar dimineața, iar pe timpul nopții, dacă era nevoie să fie schimbată sau avea diferite necesități, era ignorată de singura angajată care lucra pe tura de noapte și care avea de supravegheat aproximativ 25 de persoane. Totodată, aceasta susține că îi erau ignorate solicitările deoarece angajatele erau preocupate să stea pe telefoanele mobile sau să doarmă.  ”E un haos total. Sunt niște hoți care vor să își umple buzunarele. Te duci acolo pe picioare și pleci în sicriu”, a mărturisit femeia.

Atenție, imagini cu impact emoțional

Foste angajate semnalează probleme 

Mai multe foste angajate susțin că, deși aveau pregătire în domeniul medical, unele având certificate de asistent medical generalist, erau puse să se ocupe de menaj și de gătit, deoarece nu au angajați pe aceste posturi, deși acest lucru nu era prevăzut în fișa postului. Astfel, mâncarea era făcută de aceleași femei, îmbrăcate în aceleași haine în care erau îmbrăcate și când se ocupau de curățarea WC-urilor și în care schimbau bătrânii, fiind astfel încălcate normele de igienă. ”Cum e posibil să vin cu microbi, de la patul bolnavului, pe uniformă și să intru în blocul alimentar?”,  a spus una dintre fostele angajate.  

O altă fostă angajată a mărturisit că, într-o tură de noapte, un bătrân a fost luat cu salvarea și nu a mai fost primit în centru la întoarcere, salvarea așteptând timp de trei ore în fața azilului. Însă proprietarii centrului mărturisesc că angajata nu ar fi dorit să îl primească pe beneficiarul respectiv, motivând că se teme de el, fiindcă acesta avea probleme psihice și avea un comportament care tulbura liniștea celorlalți bătrâni. 

Fostele angajate acuză şi că nu și-au primit banii și că unele femei care activează la "Cinque Stelle" nu au pregătirea necesară în domeniu, motiv pentru care beneficiarii ajung subnutriți și deshidratați. Totodată, acestea au mărturisit că centrul nu dispune de circuit curat și circuit murdar, hainele nu sunt etichetate și astfel se rătăcesc, însă familia Toderașcu neagă acuzațiile.

Proprietarii centrului susțin că au căzut în capcana întinsă de doi presupuși concubini

La momentul vizitei noastre, centrul era curat, iar vârstnicii asistaţi aici susțineau că sunt mulțumiți de condiții. Totodată, mâncarea era depozitată corect, iar fructele nu lipseau din sala de socializare a bătrânilor.

Lenuța Toderașcu, administratorul centrului, și Virgil Toderașcu, managerul centrului, susțin că aceste acuzații ar fi obiectul unei răzbunări, Marcel Lungu și una dintre fostele angajate ar fi cunoștințe vechi, care acum ar forma un cuplu, fapt pe care cei doi îl infirmă, însă. În ceea ce privește acuzațiile despre starea de sănătate a lui Nicolae Lungu, familia Toderașcu a prezentat fișa pacientului la internarea în azil și a dovedit că suferea de malnutriție proteino-energetică gravă nespecificată la acel moment, iar la momentul externării a fost diagnosticat cu malnutriție proteino-energetică moderată, dovedind că starea pacientului s-a îmbunătățit pe parcursul șederii la Centrul "Cinque Stelle".

Domnii Toderașcu susțin că Marcel Lungu şi fosta lor angajată s-ar fi aliat pentru a denigra centrul, fratele beneficiarului fiind supărat că azilul a refuzat să îl mai țină pe Nicolae Lungu, iar femeia dorind să se răzbune în urma încetării colaborării. Totodată, aceștia spun că fosta angajată ar obișnui să creeze probleme angajatorilor. Aceasta ar fi lucrat într-un centru din Italia unde ar fi șantajat angajatorii și ar fi primit o sumă considerabilă de bani în schimbul tăcerii, însă femeia susține că a fost vorba despre un proces cu angajatorul din Italia, din cauza discriminării și ar fi primit daune morale. În plus, fosta angajată spune că ar fi fost amenințată de Lenuța Toderașcu, în urma investigaţiei începute de ziarul ”Viața liberă”. Familia Toderașcu afirmă că mâncarea este proaspătă și pe săturate și susține că angajata ar fi premeditat totul și ar fi adus din exterior mâncare stricată, pe care a fotografiat-o în incinta centrului și ar fi fotografiat bătrânii dezbrăcați, în loc să îi îmbrace. Totodată, Virgil Toderașcu spune că fotografiile în care apar hainele și cearșafurile puse la uscat în condiții precare nu ar fi realizate în incinta azilului, situaţie care, evident, ar trebui verificată de autorităţile sanitare. Evident, este greu de spus, în acest moment, de partea cui este dreptatea, doar autorităţile statului fiind capabile să cerceteze şi să ia măsurile care se impun. Un lucru este limpede, imaginile despre care familia fostului beneficiar şi fostele angajate spun că provin din centru sunt şocante, unele fiind nepublicabile, iar camerele şi spaţiile în care acestea au fost surprinse au putut fi identificate de noi, la faţa locului.  

Citit 7829 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Februarie 2023 13:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.