Acuzații grave la Azilul de bătrâni „Cinque Stelle” (FOTO şi VIDEO)

Acuzații grave la Azilul de bătrâni „Cinque Stelle” (FOTO şi VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(37 voturi)

Îngrijirea persoanelor vârstnice cu probleme de sănătate sau care pur şi simplu nu mai pot trăi independent este una dintre problemele cele mai serioase ale societăţii româneşti, iar Galaţiul nu face excepţie. Există puţine locuri în instituţiile de îngrijire, condiţiile nu sunt dintre cele mai bune, iar beneficiarii se plâng, atunci când mai pot, că nu sunt trataţi cu un dram de omenie. Este şi cazul unei instituţii private de îngrijire a vârstnicilor din judeţul Galaţi, acuzată de rele tratamente asupra persoanelor internate aici, acuzaţii pe care proprietarii le resping.

Mai mulți beneficiari și foști angajați ai azilului acuză Centrul "Cinque Stelle", azil privat de bătrâni situat în comuna Tuluceşti, judeţul Galaţi, şi deţinut de familia Lenuţa şi Virgil Toderaşcu,de faptul că nu i-ar hrăni corespunzător pe vârstnici, că mâncarea ar fi ținută în condiții precare, hainele ar fi uscate în locuri care încalcă normele de igienă, iar angajatele ar avea un comportament delăsător, ignorând solicitările persoanelor asistate aici.

Centrul este acuzat că beneficiarii sunt înfometați și neîngrijiți corespunzător

Marcel Lungu acuză că fratele său, Nicolae Lungu, ar fi ajuns să sufere de malnutriție în urma alimentației primite în centru. Totodată, acesta acuză că starea de sănătate a fratelui său s-ar fi înrăutățit în centru și, după aceea, ar fi fost dat afară pentru a mușamaliza relele tratamente la care ar fi fost supus. Bărbatul susține că bătrânul nu ar fi fost supravegheat, astfel ar fi ajuns să fie găsit cu ochiul vânăt și capul spart, răni pe care administraţia azilului susține că le-ar fi suferit după ce ar fi căzut, în somn, din pat.

O altă fostă beneficiară susține afirmațiile lui Marcel Lungu și mărturisește că, din cauza unor probleme locomotorii, ea avea nevoie să fie schimbată, însă infirmierele o schimbau doar dimineața, iar pe timpul nopții, dacă era nevoie să fie schimbată sau avea diferite necesități, era ignorată de singura angajată care lucra pe tura de noapte și care avea de supravegheat aproximativ 25 de persoane. Totodată, aceasta susține că îi erau ignorate solicitările deoarece angajatele erau preocupate să stea pe telefoanele mobile sau să doarmă.  ”E un haos total. Sunt niște hoți care vor să își umple buzunarele. Te duci acolo pe picioare și pleci în sicriu”, a mărturisit femeia.

Atenție, imagini cu impact emoțional

Foste angajate semnalează probleme 

Mai multe foste angajate susțin că, deși aveau pregătire în domeniul medical, unele având certificate de asistent medical generalist, erau puse să se ocupe de menaj și de gătit, deoarece nu au angajați pe aceste posturi, deși acest lucru nu era prevăzut în fișa postului. Astfel, mâncarea era făcută de aceleași femei, îmbrăcate în aceleași haine în care erau îmbrăcate și când se ocupau de curățarea WC-urilor și în care schimbau bătrânii, fiind astfel încălcate normele de igienă. ”Cum e posibil să vin cu microbi, de la patul bolnavului, pe uniformă și să intru în blocul alimentar?”,  a spus una dintre fostele angajate.  

O altă fostă angajată a mărturisit că, într-o tură de noapte, un bătrân a fost luat cu salvarea și nu a mai fost primit în centru la întoarcere, salvarea așteptând timp de trei ore în fața azilului. Însă proprietarii centrului mărturisesc că angajata nu ar fi dorit să îl primească pe beneficiarul respectiv, motivând că se teme de el, fiindcă acesta avea probleme psihice și avea un comportament care tulbura liniștea celorlalți bătrâni. 

Fostele angajate acuză şi că nu și-au primit banii și că unele femei care activează la "Cinque Stelle" nu au pregătirea necesară în domeniu, motiv pentru care beneficiarii ajung subnutriți și deshidratați. Totodată, acestea au mărturisit că centrul nu dispune de circuit curat și circuit murdar, hainele nu sunt etichetate și astfel se rătăcesc, însă familia Toderașcu neagă acuzațiile.

Proprietarii centrului susțin că au căzut în capcana întinsă de doi presupuși concubini

La momentul vizitei noastre, centrul era curat, iar vârstnicii asistaţi aici susțineau că sunt mulțumiți de condiții. Totodată, mâncarea era depozitată corect, iar fructele nu lipseau din sala de socializare a bătrânilor.

Lenuța Toderașcu, administratorul centrului, și Virgil Toderașcu, managerul centrului, susțin că aceste acuzații ar fi obiectul unei răzbunări, Marcel Lungu și una dintre fostele angajate ar fi cunoștințe vechi, care acum ar forma un cuplu, fapt pe care cei doi îl infirmă, însă. În ceea ce privește acuzațiile despre starea de sănătate a lui Nicolae Lungu, familia Toderașcu a prezentat fișa pacientului la internarea în azil și a dovedit că suferea de malnutriție proteino-energetică gravă nespecificată la acel moment, iar la momentul externării a fost diagnosticat cu malnutriție proteino-energetică moderată, dovedind că starea pacientului s-a îmbunătățit pe parcursul șederii la Centrul "Cinque Stelle".

Domnii Toderașcu susțin că Marcel Lungu şi fosta lor angajată s-ar fi aliat pentru a denigra centrul, fratele beneficiarului fiind supărat că azilul a refuzat să îl mai țină pe Nicolae Lungu, iar femeia dorind să se răzbune în urma încetării colaborării. Totodată, aceștia spun că fosta angajată ar obișnui să creeze probleme angajatorilor. Aceasta ar fi lucrat într-un centru din Italia unde ar fi șantajat angajatorii și ar fi primit o sumă considerabilă de bani în schimbul tăcerii, însă femeia susține că a fost vorba despre un proces cu angajatorul din Italia, din cauza discriminării și ar fi primit daune morale. În plus, fosta angajată spune că ar fi fost amenințată de Lenuța Toderașcu, în urma investigaţiei începute de ziarul ”Viața liberă”. Familia Toderașcu afirmă că mâncarea este proaspătă și pe săturate și susține că angajata ar fi premeditat totul și ar fi adus din exterior mâncare stricată, pe care a fotografiat-o în incinta centrului și ar fi fotografiat bătrânii dezbrăcați, în loc să îi îmbrace. Totodată, Virgil Toderașcu spune că fotografiile în care apar hainele și cearșafurile puse la uscat în condiții precare nu ar fi realizate în incinta azilului, situaţie care, evident, ar trebui verificată de autorităţile sanitare. Evident, este greu de spus, în acest moment, de partea cui este dreptatea, doar autorităţile statului fiind capabile să cerceteze şi să ia măsurile care se impun. Un lucru este limpede, imaginile despre care familia fostului beneficiar şi fostele angajate spun că provin din centru sunt şocante, unele fiind nepublicabile, iar camerele şi spaţiile în care acestea au fost surprinse au putut fi identificate de noi, la faţa locului.  

Citit 5766 ori Ultima modificare Marți, 29 Noiembrie 2022 21:01

11 comentarii

 • postat de Razvan
  Miercuri, 30 Noiembrie 2022 20:08
  5.13.145.***
  Ar fi de dorit ca sa emita opinii cei care cunosc locatia si stiu cum sunt tratate persoanele internate. Eu am mama internata in acest centru si nu am vazut nimic din ceea ce este descris in articol. Rusine celor care au comandat si scris asa ceva.
  8
  3
  Raportează
 • postat de cip07
  Miercuri, 30 Noiembrie 2022 17:55
  5.13.209.***
  1. Diagnosticul din fotografie pentru pacientul Lungu Nicolae este unul sever : tulburare afectiva bipolara, manie, psihoza - se poate trata dar persoana practic nu are discernamant isi poate pune in pericol viata proprie precum si pe a celor din jur. (sursa DSM 5) Daca azilul nu are personal specializat in psihiatrie, nu are cum sa primeasca si sa ingrijeasca un asemenea bolnav.
  2. Imaginile nu mi se par socante, dotarile par in regula, poate sunt probleme cu organizarea circuitelor in conformitate cu reglementarile de igiena si sanatate si aici e treaba specialistilor.
  3. Nu am vreun interes si nu cunosc patronii azilului, oricum nu le-as lua apararea: in 30 de ani de munca in sistemul privat romanesc nu am cunoscut si nu mai sper sa cunosc un patron care sa fie cinstit cu personalul, clientii si/sau cu Fiscul (am cunoscut peste o suta, de la ministru sef de Camera pana la simplu zugrav privatizat).
  5
  3
  Raportează
 • postat de florin
  Miercuri, 30 Noiembrie 2022 16:24
  86.124.203.***
  Si mi-am mai adus aminte de un aspect!Multi patroni la asa zisele aziluri sunt si patroni sau asociati la firme de pompe funebre!Ca cercul sa fie inchis complet!
  2
  8
  Raportează
 • postat de HANGANU AURELIA
  Miercuri, 30 Noiembrie 2022 10:56
  5.13.214.***
  Dacă ar fi această situație numai la Tucesti! Se fac controale anunțate, se ameninta bolbavii ca sa iasa bine! Ce bătăi mănâncă săracii de la niste neaveniti care sub masca psihologului, în loc sa-i consilieze, ii bat de ii rup! Paznici bețivi, care deasemenea ii bat până le rup mâini, picioare! Nu va mai spun de abuzurile sexuale ale paznicilor, șoferilor, asupra femeilor tinere!
  Le fura lucrurile, banii, ii scot din centru si ii duc acasa la ei si ii pun sa muncească pe băutură in situatia in care multi sunt sub tratament medical!! Pe altii ii găsești la cerșit! Vai de capul lor!! Cei care au facut sesizarea au in mare parte dreptate!
  2
  22
  Raportează
 • postat de ggal
  Miercuri, 30 Noiembrie 2022 09:29
  5.13.172.***
  Eu o am pe mama mea internata de cinci ani la Caminul Sf.Spiridon din Galati si sunt foarte multumita de conditiile in care sta si de activitatea personalului angajat acolo! nu mai generalizati cand vorbiti de conditiile in care locuiesc cei din centrele de batrani, ca nu puteti demonstra ca ati verificat si constatat personal ceea ce afirmati pe aici. Daca vedeti ca lucrurile nu sunt in regula, de ce nu-i luati pe batrani acasa? sunteti la fel de vinovati ca salariatii din acele centre care nu-si fac treaba!!
  22
  10
  Raportează
 • postat de marr
  Marți, 29 Noiembrie 2022 22:21
  86.124.201.***
  Uite aici o Misiune demna de Biserica .
  Un mare azil / centru pentru persoane varstnice ar fi cel mai bun lucru care s-ar putea face pentru ei .
  Constructii de Biserici sunt destule .
  Oricum Statul de mult i-a abandonat ...iar Privatu' ...sa te fereasca Dumnezeu sa cazi pe mana lor , ca sa nu mai vorbesc de sumele mari cerute .
  4
  69
  Raportează
 • postat de florin
  Marți, 29 Noiembrie 2022 20:34
  86.124.203.***
  Eu am avut o ruda intr-un azil din apropierea Galatiului!Conditiile sunt cum sa spun ,crincene!Un batrin intra in aceste aziluri de fapt in anticamera mortii!Devin niste legume!Eu unul iam spus sotiei ca nu mai doresc sa intru!Intram pentru ca ruda dorea sa ma vada!Frate este tragic ce vezi acolo!Batrini pe care nimeni nui viziteaza!Bolnavi,amariti!Am invatat sa cumparam fructe sau ciocolata sau sucuri mai multe!Ne-am simtit foarte prost dupa prima zi in care am cumparat doar 3 banane!Nu ,este tragic!Incepind de cind intri te doboara mirosul !Si ce sa cerem de la aceste aziluri cind intr-un spital de stat o batrina cu un picior amputat era invitata sa se miste singura de pe targa???Si la citeva zile a murit!Deci intr-un spital de stat o femeie batrina a fost chinuita fara nici o remuscare!La ce sa ne asteptam sa se intimple intr-un azil dintr-un judet de la marginea tarii si a Europei??????
  4
  62
  Raportează
 • postat de Batran
  Marți, 29 Noiembrie 2022 20:30
  90.95.156.***
  DSP, sa verifice cine face fisele de evaluare a bătrânilor, la internarea în centru.Ce se petrece acolo e înșelătorie și abuz la adresa solicitanților!
  3
  49
  Raportează
 • postat de Dinu
  Marți, 29 Noiembrie 2022 19:48
  5.14.146.***
  Nu vad nici o imagine socanta! O am pe mama acolo si e foarte multumita!E de departe cel mai luxos Camin de batrani din judetul Galati ! Poate face un reportaj si la Spitalul Judetean , acolo sa vezi imagini !
  48
  22
  Raportează
 • postat de nichi
  Marți, 29 Noiembrie 2022 19:31
  5.13.209.***
  Asa se distruge ce este bine in tara asta. Sa scrieti cu atat patos ca vezi sunt batranii terorizati, voi ce redactati asa ceva ar trebui sa va fie rusine cand faceti afirmatii calomnioase si dati numele concrete nu foste angajate etc. Mama mea este in acel azil internata din primavara si o vizitam saptamanal noi fratii iar pe batranul din imagine il cunosc de la azil.De cate ori am fost mereu iesea afara si tipa ca mama mea imi spunea ca ii terorizeaza asa ca mai interesativa si la altii. Au fost momente si mai delicate , sunt multi oameni in varsta si fiecare are vederile lor , sa nu credeti ca mama mea nu avea reprosuri la inceput apoi revenea cu cu cele bune. Este greu la o varsta dar ce este la acest azil este diferit fata de azilurile din oras asa sa auzim de bine.
  42
  21
  Raportează
 • postat de Das ( Departamentul anchete speciale )
  Marți, 29 Noiembrie 2022 18:23
  89.136.5.***
  Trebuie o ancheta serioasa acolo sa vedem ce se adevereste si ce nu si cine are dreptate! E inadmisibil ce s-a intamplat!
  8
  65
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.