Capcanele facturii la energie: „Electrica mi-a luat cinci pâini”

Capcanele facturii la energie: „Electrica mi-a luat cinci pâini”
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Probabil că foarte mulți români sunt la curent, să spunem așa, cu prețurile plafonate care se aplică pentru consumul de energie electrică. Însă cu siguranță că nu la fel de mulți știu exact și „chițibușurile” legale care însoțesc acest proces.

Gălățeanul Liviu D, pensionar, ne-a sesizat faptul că Electrica Furnizare l-a facturat cu 0,80 lei/kWh, pentru un consum care, spune el, ar fi trebuit facturat cu numai 0,65 lei/kWh.

„Am fost foarte atent la cât consum, ca să mă încadrez în plafonul cu cel mai mic preț. Am avut 85 kWh pe contor, iar Electrica Furnizare mi-a transmis că am de plată 68 de lei. Asta înseamnă că mi-a fost facturat consumul cu 80 de bani pe kWh, deși ar fi trebuit să plătesc 65 de bani pe kWh, pentru că aveam un consum mai mic de 100 kWh. Asta înseamnă că mi-a luat în plus 10-12 lei, adică cinci pâini, pentru că așa socotim noi, pensionarii. Electrica Furnizare m-a lăsat o săptămână fără pâine”, ne-a spus Liviu D.

Conform răspunsului primit de „Viața liberă” de la Electrica Furnizare, gălățeanul nu a ținut cont de un „amănunt” foarte important. Și anume, acela că încadrarea în plafoanele de compensare NU se face pe baza consumului de la lună la lună, ci pe baza mediei de consum înregistrate în anul 2021.

Plafonarea din 2022, pe baza mediei lunare din 2021

Iată răspunsul complet primit de la Electrica Furnizare: „Conform OUG 119/2022, pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică, încadrarea și facturarea acestora se realizează în baza mediei de consum înregistrate în anul 2021, astfel:

•      maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul în care consumul mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu 100 KWh;

•     maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul în care consumul mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 100,01 kWh și 300 KWh inclusiv, cu mențiunea că acest preț final se aplică doar pentru un consum lunar de maximum 255 kWh, cantitatea de energie electrică ce depășește acest prag urmând să fie facturată cu un preț ajustabil lunar, calculat în conformitate cu reglementările în vigoare;

•     preț ajustabil lunar, calculat în conformitate cu reglementările în vigoare, în cazul în care consumul mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mare de 300 kWh.

Clientul la care faceți referire în solicitarea de presă a avut, în anul 2021, un consum lunar mediu cuprins între 100,01 kWh și 300 KWh, motiv pentru care prețul final aplicat consumului de energie electrică este de maximum 0,8 lei/kWh. Consumul mediu lunar din anul 2021, la care se raportează plafonarea, se regăsește în factură”.

Într-adevăr, pe a doua pagină a facturii primite de Liviu D, pe ultimul rând al tabelului scrie: „Consum mediu lunar anul precedent – 132 kWh”. Astfel că, deși în perioada 22 octombrie – 17 noiembrie 2022 el a avut un consum mai mic de 100 kWh, a fost facturat cu prețul aferent intervalului superior de compensare, conform mediei de pe anul trecut.

Citit 6476 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Februarie 2023 07:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.