Capcanele facturii la energie: „Electrica mi-a luat cinci pâini”

Capcanele facturii la energie: „Electrica mi-a luat cinci pâini”
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Probabil că foarte mulți români sunt la curent, să spunem așa, cu prețurile plafonate care se aplică pentru consumul de energie electrică. Însă cu siguranță că nu la fel de mulți știu exact și „chițibușurile” legale care însoțesc acest proces.

Gălățeanul Liviu D, pensionar, ne-a sesizat faptul că Electrica Furnizare l-a facturat cu 0,80 lei/kWh, pentru un consum care, spune el, ar fi trebuit facturat cu numai 0,65 lei/kWh.

„Am fost foarte atent la cât consum, ca să mă încadrez în plafonul cu cel mai mic preț. Am avut 85 kWh pe contor, iar Electrica Furnizare mi-a transmis că am de plată 68 de lei. Asta înseamnă că mi-a fost facturat consumul cu 80 de bani pe kWh, deși ar fi trebuit să plătesc 65 de bani pe kWh, pentru că aveam un consum mai mic de 100 kWh. Asta înseamnă că mi-a luat în plus 10-12 lei, adică cinci pâini, pentru că așa socotim noi, pensionarii. Electrica Furnizare m-a lăsat o săptămână fără pâine”, ne-a spus Liviu D.

Conform răspunsului primit de „Viața liberă” de la Electrica Furnizare, gălățeanul nu a ținut cont de un „amănunt” foarte important. Și anume, acela că încadrarea în plafoanele de compensare NU se face pe baza consumului de la lună la lună, ci pe baza mediei de consum înregistrate în anul 2021.

Plafonarea din 2022, pe baza mediei lunare din 2021

Iată răspunsul complet primit de la Electrica Furnizare: „Conform OUG 119/2022, pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică, încadrarea și facturarea acestora se realizează în baza mediei de consum înregistrate în anul 2021, astfel:

•      maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul în care consumul mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu 100 KWh;

•     maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul în care consumul mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 100,01 kWh și 300 KWh inclusiv, cu mențiunea că acest preț final se aplică doar pentru un consum lunar de maximum 255 kWh, cantitatea de energie electrică ce depășește acest prag urmând să fie facturată cu un preț ajustabil lunar, calculat în conformitate cu reglementările în vigoare;

•     preț ajustabil lunar, calculat în conformitate cu reglementările în vigoare, în cazul în care consumul mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mare de 300 kWh.

Clientul la care faceți referire în solicitarea de presă a avut, în anul 2021, un consum lunar mediu cuprins între 100,01 kWh și 300 KWh, motiv pentru care prețul final aplicat consumului de energie electrică este de maximum 0,8 lei/kWh. Consumul mediu lunar din anul 2021, la care se raportează plafonarea, se regăsește în factură”.

Într-adevăr, pe a doua pagină a facturii primite de Liviu D, pe ultimul rând al tabelului scrie: „Consum mediu lunar anul precedent – 132 kWh”. Astfel că, deși în perioada 22 octombrie – 17 noiembrie 2022 el a avut un consum mai mic de 100 kWh, a fost facturat cu prețul aferent intervalului superior de compensare, conform mediei de pe anul trecut.

Citit 6060 ori Ultima modificare Sâmbătă, 03 Decembrie 2022 11:29

14 comentarii

 • postat de ss
  Duminică, 04 Decembrie 2022 16:45
  5.13.237.***
  Pensionarului sa-i transmita cineva ca a fost executat cu cei cativa leuti datorita legislatiei realizate de cei pe care i-a votat 30 de ani......extrem de trist ca pt un roman conteaza 10-12lei in sec.21, "multumirile" de rigoare trebuie adresate jalnicilor eterni aflati la guvernare tot de mai bine de 3 decenii!
  3
  4
  Raportează
 • postat de for clanta
  Duminică, 04 Decembrie 2022 16:16
  89.39.81.***
  for clanta.... imi place "numele" tau. problema e ca nu ai inteles ca regula jocului a fost schimbata de multe ori, prea multe ori de guvernanti care cred ca daca sint alesi se si pricep la toate. exemplu: calculul la factura de energie electrica cum o stim cu toti e cea spusa de tine. nr. kilowati x pret plus alte lucruri, tva, cogenerare, certificate verzi, etc. la un moment dat s-a stabilit ca se plafoneaza pretul pe un conscum de 300 kw. dupa aia pe media consumului pe anul trecut. dupa aia ca nu, pe anul asta trebuie stabilit consumul. dupa aia ca se reduce plafonul la 255 kw. diferenta de la 255 kw nu a stiut nimeni la ce pret sa o puna. pe media consumului de anul trecut, lunar pe anu asta? ca pina intr-un consum se acorda o subventie de pret, dupa aia se modifica valoarea consumului.......asta e problema. un soft e un program care trebuie sa calculeze sute de mii de facturi diferite. nimeni nu cumpara si implementeaza acum un soft de calcul ca sa-l schimbe de multe ori ca se modifica modalitatea de calcul de pe o zi pe alta. softurile sint aparate de drepturi de autori si doar ei il schimba.....pe bani. asta e problema numarul unu. inconstanta gindirii si deciziilor alesilor. da, si firmele vor bani dar daca lucrurile sint clare din partea ANRE nu prea pot jongla.
  1
  2
  Raportează
 • postat de Clanta
  Duminică, 04 Decembrie 2022 10:32
  178.138.96.***
  @ suferitorului : ce mare soft trebuie ca să înmulțești nr de kw cu prețul /kw ??? ii cam perii pe cei de la conducere și îi domnești. !!! nu exista scuze când își alocă toată avuția țării, când tot ce a fost construit cu truda bunicilor, părinților până în ' 89 a fost trecut în patrimoniu prin furt ! ce au făcut societățile de producere și distribuție a energiei altceva decât să își crească patrimoniul prin trecerea stațiilor de transformare plătite de beneficiari in proprietatea lor, au mărit prețul energiei artificial și au căutat tot felul de chichițe să ne golească buzunarele ??? probabil faci parte din grupul de periuțe și buzișoare după cum îi plângi !!! ați apărut iar ca ciupercile după ploaie, lingăilor !!! degeaba au fost jertfe in '89 !!!
  1
  8
  Raportează
 • postat de florin
  Duminică, 04 Decembrie 2022 10:20
  86.124.202.***
  Politicul este vinovat pentru ceea ce se intimpla in prezent cu facturile!Si cei mai vinovati sunt cei de la PNL si USR care au liberalizat piata fara sa se asigure ca in Romania se produce destula energie!Sunt vinovati politicienii de la PNL si USR ca au promovat o politica de distrugere a capacitatilor de productie si nu au facut nimic pentru modernizarea lor!Sunt vinovati politicienii USR care prin reprezentantii lor in diverse ONG-uri opresc deschiderea unor hidrocentrale folosind pirsii sau melcii de apa ca motiv!Sunt vinovati politicienii de la PSD care au privatizat distributia de energie si nu au curajul ca sa controleze daca investitiile asumate in contracte sau realizat!De exemplu ENEL doreste sa vinda!DAR ENEL AU REALIZAT TOATE INVESTITIILE ASUMATE?????Sunt vinovati TOTI politicienii care accepta ca OMV -UL sa reduca productia de gaze pentru a-si maximiza profitul!!!!Sunt vinovati politicienii care nu fac nimic pentru ca zacamintul de la Caragele sa fie exploatat!!!!SI mai sunt foarte multe de spus de ce sunt vinovati politicieniii!DAR CEI MAI VINOVATI SUNTEM NOI CARE ACCEPTAM ACESTE MIZERII!SI VOM ACCEPTA DE EXEMPLU CA SA PLATIM PENTRU MONTAREA CONTOARELOR INTELIGENTE DE SI ACESTE CONTOARE TREBUIE MONTATE CONFORM CONTRACTELOR DE FURNIZORII DE ENERGIE!!!!
  2
  11
  Raportează
 • postat de suferim din cauza politicului.....sint doar pentru ei. alesii nostrii.......
  Sâmbătă, 03 Decembrie 2022 21:19
  89.39.81.***
  imi pare rau sa va supar. problema cu aceste facturi, indiferent de unde provin, electrica, hidroelectrica, eon, enel...provine de la dragii nostrii guvernanti. de la liberalizarea haotica a preturilor si pina la zeci de hotariri de calcul a facturilor. au pus in imposibilitate furnizorii sa aiba un soft care sa lucreze corect, luna de luna. tot timpul dragii nostrii conducatori s-au reunit si au zis ca trebuie facut altfel. doar nu credeti ca factura se socoteste cu creionul pe hirtie. sint softuri platite greu de tot cu bani care fac socoteala facturilor. daca ei, conducatorii nostrii iubiti schimba regula la zile, luni, cum se pot calcula facturile? asta s-a intimplat si cu cresterea salariului minim, ajutoare si mai ales a pensiilor. nimeni nu a inteles nimic citeva luni. de ce? e clar. coalitia a intrat in faza ca fiecare partid vrea sa arate ca e mai cu multimea......a inceput o lupta electorala mai ales ca psd-ul tremura ca presedintele nu va nominaliza un prim ministru, recte dl. ciolacu, dupa protocolul de coalitie.....totul e doar politic.
  1
  21
  Raportează
 • postat de Clanta
  Sâmbătă, 03 Decembrie 2022 15:50
  178.138.96.***
  daca aplicăm consumul la anul 2021 să aplicăm și prețul din 2021. !!!!!
  1
  26
  Raportează
 • postat de Maria
  Sâmbătă, 03 Decembrie 2022 14:14
  89.39.81.***
  Cam mult haos la Electrica! Facturi care vin târziu,uneori dublate de factura dubla ,pt o așa zisa regularizare de peste an! Factura 25.11.22 ,dublata de regularizare 01.09.2022! Î
  3
  17
  Raportează
 • postat de Doru
  Sâmbătă, 03 Decembrie 2022 13:10
  89.137.137.***
  Truc vechi facut de Electrica Furnizare
  Transmiti la data fixa indexul stiind foarte bine ca n-ai depasit 100 kw
  iar cei cu regularizarea vin dupa 5-6 zile cu cititul si asa te simti inselat
  si mai ales ca persoanele care vin cu cititul nu sunt angajatii Electrica Furnizare
  ci sotii angajatelor sau mai rau persoane de ,,incredere''
  De ce nu se pune la dispozitia publicului un numar de telefon
  sa transmitem singuri indexul regularizarii odata la 3 luni (fix).
  Uneori regularizarea se face si la 70 sau 75 de zile in loc de 90 zile
  3
  19
  Raportează
 • postat de Facturi haotice
  Sâmbătă, 03 Decembrie 2022 11:29
  109.166.134.***
  Este hăbăuceală la Electrica furnizor și nu ai cu cine să te cerți, Electrica de pe Str. Siderurgiștilor fiind distribuție și nu au treabă cu furnizorul Electrica, care ''prepară'' facturile undeva prin capitală sau Ploiești, unde își au sediul central. Eu am trecut la Hidroelectrica, pentru că am avut necazuri cu Electrica, în August primind 4 facturi de ,,regularizare'' pe pe perioada de Iarnă, 2021-Noiembrie, Decembrie și 2022-Ianuarie, Februarie, cu plată de 500 lei. Electrica de pe Str. Siderurgiștilor mi-au spus să nu plătesc, dar după 30 de zile, mi-a venit avertisment de neplată, cu ridicarea contorului. Am plătit, să nu pierd contorul. Menționez, dau index contor lunar pe net-MyElectrica și telefonic. Și acum, în Noiembrie 2022, minune pe net, odată ce-am trecut la Hidroelectrica și au început să facă calculele de preluare a facturilor de la Electrica la Hidroelectrica, O ploaie de storno-recalculare, 6 facturi din care rezultă la factura finală, Electrica m-a facturat cu MINUS, -634 lei. Aha, dacă nu treceam la Hidroelectrica, banii ăștia cu -634 de lei, rămânea la Electrica pierduți, fără să știu. Noroc că am trecut la Hidroelectrica și s-a făcut corect calculul facturilor din Iarna 2021 și 2022. Acum, să văd dacă cei 634 lei ajung la Hidroelectrica, la următoarea factură de la Hidroelectrica. În fine, este balamuc la Electrica Furnizare, facturile tembele, sunt dovada.
  4
  20
  Raportează
 • postat de macarie banu
  Sâmbătă, 03 Decembrie 2022 10:41
  78.96.86.***
  da,da......in Martie vor beneficia de regularizare cei care vor supravietui "regularizarii",si din fata si din spate,din iarna aceasta. cUIE Alianta politica si aliantilor aditionali.....
  2
  19
  Raportează
 • postat de Lucaci
  Sâmbătă, 03 Decembrie 2022 06:51
  5.14.134.***
  Da si cum explica electrica.si pe mine ma factureaza cu 0.80 ca eu dupa calculele lor am jesit lunar cu 105 kw des eu niciodata nam depasit nici 80 cel mult.dar nu aj unde sa depui plangere ca te trimite de la o institutie la alta
  4
  31
  Raportează
 • postat de das
  Sâmbătă, 03 Decembrie 2022 00:17
  89.136.5.***
  Suntem furati de ani de zile si nimeni nu intervine! E inadmisibil sa dau jumatate din salariu pe electricitate si inca jumatate pe caldura sa nu murim de frig in case si sa mergem flamanzi la munca si copii sa se duca flamanzi la scoala! S-a ajuns mai rau ca pe timpul lui Ceausescu si au murit degeaba 1000 de oameni si in temnitele comuniste!
  9
  47
  Raportează
 • postat de hahaha
  Vineri, 02 Decembrie 2022 23:06
  89.137.226.***
  Cica la anul prin martie sau aprilie se va face o regularizare, si daca te-ai incadrat in cei 100 de kw, se va recalcula si vei avea un credit pentru facturile viitoare, asta daca nu cumva e doar un zvon
  3
  29
  Raportează
 • postat de Dorel
  Vineri, 02 Decembrie 2022 19:22
  86.125.85.***
  Electrica fura de ani de zile nu numai 5 paini... au luat porcul de pe masa, ciocolata de la gura copiilor si in unele cazuri, chiar casa... dar fura legal !
  6
  64
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.