Câte garaje au „picat” anul acesta, câte au mai rămas

Câte garaje au „picat” anul acesta, câte au mai rămas
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

La solicitarea noastră, Primăria municipiului Galați ne-a comunicat că, anul acesta, s-au emis notificări către 366 de deținători de garaje, iar toate acestea au fost efectiv desființate în cursul acestui an. Au mai rămas, însă, în picioare, cel puțin 4.269 de construcții similare, pentru care sunt înregistrate tot atâtea contracte închiriere teren pentru garaj.

Desființarea garajelor rămâne un veșnic subiect de dispută între cei care consideră că acestea nu-și mai au locul într-un oraș modern, european și cei care se încăpățânează să dețină și folosească aceste construcții parazitare, construite pe domeniul municipalității, dar nu pentru a-și parca mașina.

Tocmai de aceea, ca în fiecare an, am fost curioși să aflăm câte înștiințări sau notificări privind demolarea garajelor au fost transmise în cursul anului 2022 către deținătorii acestor construcții provizorii, și câte ar mai urma să fie transmise până la finele lunii decembrie. În ce zone se află amplasate garajele care au fost sau urmează a fi demolate și în ce stadiu se află lucrările pentru amenajarea terenurilor eliberate de aceste construcții parazitare.

Potrivit Biroului de presă al Primăriei Galați, s-au emis notificări către 366 de deținători de garaje, iar toate acestea au fost efectiv desființate în cursul acestui an. Unde? În cartierele Micro 16, 19, 20, 38, 39C, Siderurgiștilor Vest și Piața Centrală unde au fost desființate cele 366 de garaje. „Preocuparea este de a se interveni în continuare în toate cartierele”, subliniază municipalitatea.

„Conform proiectelor, este vorba despre lucrări pentru crearea de noi locuri de parcare, reparații trotuare și carosabil, refacere/amenajare spații verzi. Există diferite zone din aceste cartiere unde s-a intervenit deja, iar în altele lucrările continuă fiind vorba despre contracte multianuale”, explică autoritățile.

Am întrebat și care este numărul total al garajelor construite în cartiere, pe terenuri ale municipalității și care este numărul total al locurilor de parcare din aceste zone: „Avem înregistrate la acest moment 4.269 de contracte închiriere teren garaj”, spune administrația locală adăugând că în cartiere sunt aproximativ 25.000 de locuri de parcare, circa 700 fiind create în acest an.

Dintre toate garajele demolate anul acesta, iese în evidență cel pe care Primăria l-a cumpărat cu tot cu terenul de sub el, pentru a-l putea desființa. Este vorba, așa cum ați putut afla din ziarul "Viața liberă", despre una dintre coșmeliile care parazitează regenerarea urbană neterminată în cartierul Micro 19, în vecinătatea Spitalului Județean. Consilierii locali au fost de acord cu achiziția imobilului situat pe strada Costache Conachi nr. 1A, format din teren în suprafață de 60 mp și construcție (garaj) în suprafață de 28 mp, cu prețul de 11.000 de euro. Construcția a fost demolată, dar au rămas gropile și resturile. În imediata vecinătate, se află o altă construcție parazitară care își așteaptă demolarea. Pentru a fi desființată, aleșii au votat răscumpărarea concesiunii care viza imobilul, spațiu comercial fără teren, pentru suma de 45.232 de lei fără TVA. 

Foto: Anca Melinte

Citit 7509 ori Ultima modificare Sâmbătă, 17 Decembrie 2022 16:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.