Ce a fost, de fapt, OZN-ul văzut de gălăţeni

Ce a fost, de fapt, OZN-ul văzut de gălăţeni
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Un eveniment observat de mai mulţi oameni în seara de 18 ianuarie i-a pus pe jar pe unii gălăţeni, care au fost siguri că au fost martorii unei întâlniri cu un OZN. O lumină puternică s-a văzut pentru câteva secunde pe cer din mai multe puncte ale judeţului, după care s-a putut observa o explozie, unii dintre martori susţinând că au auzit şi tunete.

Evenimentul nu a rămas fără urmări nici printre astronomii care stau, de regulă, cu ochii pe cer. El a fost dezbătut pe larg şi pe pagina de Facebook a Societăţii Astronomice Române de Meteori (SARM), dar şi pe cea a gălăţeanului Gabriel Cristian Neagu, ambasador al Societăţii Americane a Observatorilor Stelelor Variabile, descoperitor de stele variabile, redactor al revistei "Space Cat", student la două facultăţi, membru al Astroclubului "Călin Popovici", organizat sub îndrumarea lui Ovidiu Tercu, coordonatorul Observatorului Astronomic din Galaţi, dar şi câştigător, în 2021, al competiţiei europene "Catch a Star", organizată anual de European Association for Astronomy Education (EAAE).

El a declarat, atât pe paginile de Facebook amintite, cât şi pentru "Viaţa liberă", că OZN-ul a fost, de fapt, un meteor mai spectaculos decât altele, dar nu nemaivăzut pentru pasionații de evenimente astronomice: "Obiectul a fost albastru, o mare perioadă din drumul pe cer, iar în timpul exploziei a devenit alb. S-a rupt în patru bucăți destul de mari, care au ars și ele puțin în atmosferă. Văzut spre est, pe la 25-35 de grade altitudine, strălucire puțin peste Luna plină în timpul exploziei și sub Lună, înainte și după", le-a explicat el, pe pagina SARM, astronomilor profesionişti şi amatori, care au căzut cu toţii de acord că evenimentul, considerat OZN, a fost o banală stea căzătoare.

"Stelele căzătoare sau meteorii sunt urme pe care le lasă cozile cometelor, iar când intră în atmosfera Pământului acestea se aprind. De aceea, noi vedem aceste stele căzătoare, sau meteori, cele mai cunoscute fiind Perseidele, un curent de meteori care poate fi observat, de regulă, la mijlocul lunii august. Dar sunt şi meteori care intră accidental în atmosfera Pământului, aşa cum a fost acesta şi, pentru că sunt ceva mai mari decât de obicei, au o ardere mai spectaculoasă şi chiar se dezintegrează în atmosferă. Nu a fost un OZN, a fost un meteor, el a fost prins şi pe camera Fripon, montată la Galaţi, de către o reţea internaţională a observatorilor de meteori, care postează imagini cu evenimentele speciale, cum a fost acesta, în timp real", ne-a explicat pasionatul de astronomie Gabriel Cristian Neagu.

 

Citit 4639 ori Ultima modificare Luni, 06 Februarie 2023 18:43

5 comentarii

  • postat de Leo
    Vineri, 27 Ianuarie 2023 13:22
    208.127.201.***
    "Pamantul are sticla deasupra,tot ce e inafara acolo ramane." nu stiu ce sa mai cred...
    0
    0
  • postat de Comsi, comsa.
    Vineri, 27 Ianuarie 2023 11:52
    93.122.249.***
    Când ,,autoritățile'' și ,,specialiștii'' explică prin insistență, încep să am îndoieli, după 33 de ani de după '89. OZN-urile(obiect zburător neindiciat) sunt obiecte din spațiul aerian al unei țări, vizualizată pe aparatura de cercetare a radarelor care nu răspunde radio, nu respectă culoarul de z
    0
    0
  • postat de Un Curios
    Vineri, 27 Ianuarie 2023 09:20
    89.136.4.***
    Când a sunat un om la 112 să spună că a văzut o lumină care a explodat,s-a spus despre el că era beat... când au spus mai multe persoane că au văzut acea lumină,au spus că a fost "o piatră"(meteor) Ce să mai credem?
    0
    0
  • postat de Stefannova
    Vineri, 27 Ianuarie 2023 00:28
    89.137.138.***
    iar ne pacalesc astia. Oameni buni oculta mondiala ne minte sa credem ca e o piatra..cum sa cada piatra din firmament? Pamantul are sticla deasupra,tot ce e inafara acolo ramane. Va lasati pacaliti de masoni si de oameni de stiinta..
    0
    0
  • postat de marr
    Joi, 26 Ianuarie 2023 20:22
    86.124.201.***
    Da' ce nu-i OzN in ziua de azi !
    Maine - Poimaine apare si-un episod pe History cum ca ne-au vizitat Extraterestii Antici :)))
    Coniacu'....berile ...vinuletu' ...iese direct Netflix !
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.