Și la Galați s-au dublat facturile la gaze. Căldura ne arde la buzunare

Și la Galați s-au dublat facturile la gaze. Căldura ne arde la buzunare
Evaluaţi acest articol
(27 voturi)

Presa națională a prezentat, recent, cazurile unor locuitori din Giurgiu, ale căror facturi pentru încălzire pe luna decembrie au "explodat" pur și simplu, dublându-se chiar, în unele cazuri, față de luna noiembrie. Cetățenii respectivi sunt racordați la sistemul centralizat de încălzire din Giurgiu, iar facturile pe prima lună de iarnă s-au ridicat chiar și la 1.700 de lei, la un apartament de numai 42 de metri pătrați. Se pare că gălățenii au fost mai feriți de astfel de facturi cu patru cifre care ustură la buzunar.

Situația facturilor uriașe la încălzire din Giurgiu aduce, într-o oarecare măsură, cu ceea ce s-a întâmplat și la Galați în ultimii ani ai sistemului centralizat. Astfel, conform Digi24, reprezentanții Termoelectrica Giurgiu spun că în oraș s-au făcut debranșări haotice, unele dintre ele fără aviz, rămânând racordate la sistemul centralizat numai 3.000 de locuințe din 12.000. Foarte mulți giurgiuveni și-au pus centrale, iar puținii rămași la sistemul centralizat, câte două-trei apartamente într-un bloc, au ajuns să tragă ponoasele, împărțind cheltuielile de distribuție. În plus, tariful plătit de giurgiuveni pentru gigacalorie este cu aproape 200 de lei mai mare decât al celor din București, la o putere de cumpărare incomparabil mai mică.  

Cum stă Galațiul

Am făcut un mic sondaj ad-hoc, întrebând mai mulți gălățeni cum le-au evoluat facturile la gaze, comparând luna decembrie 2022 cu perioada corespunzătoare a anului precedent. Evident că și la Galați a crescut valoarea facturilor, mai ales că vorbim de o lună de iarnă, dar cel puțin până acum nu am aflat de vreo situație în care să fie vorba de facturi de peste 1.500 de lei în cazul unor apartamente obișnuite.

"Factura pe decembrie 2022, pe care am plătit-o acum în ianuarie, este de 701 lei, la un apartament cu două camere, de 53 de metri pătrați. În decembrie 2021, factura a fost doar puțin mai mică, 629 de lei. Stau la parter, sub apartamentul meu este subsolul blocului, așa că locuința se încălzește mai greu. Facturile de dinainte de decembrie au fost mult mai mici: 266 de lei pentru noiembrie 2022 și 118 lei pentru octombrie. Problema este că noi plătim gazele la un preț plafonat, de 3,26 lei/mc, cea ce a fost inițial o măsură bună. Deși prețul gazelor a mai scăzut de atunci, plafonul a rămas același", ne-a spus Ionuț M., proprietarul unui apartament din Mazepa.

"În decembrie, am plătit la gaze 500 de lei, aproape dublu față de decembrie 2021, când am avut de plată numai 280 de lei", ne-a spus E.S., care locuiește într-un apartament de aproximativ 50 mp, cu trei camere, în Micro 17.

Un alt gălățean, I.B., care are un apartament de trei camere cu o suprafață de 65 mp, ne-a spus: "Ultima factură, pe decembrie, a fost de 450 de lei, dublu față de cea din decembrie 2021. Am plătit 450 de lei în condițiile în care, în jurul meu, toți vecinii își încălzesc locuințele, așa că apartamentul se încălzește mai ușor și pierde greu căldura. Spun asta pentru că mama mea, pentru un apartament mai mic, cu numai două camere, a plătit 300 de lei la gaze, în condițiile în care are ferestrele pe nord, iar în apartamentul cu care este perete în perete nu locuiește nimeni, fiind complet neîncălzit".

Creșteri de până la 50 de lei pentru abonații sistemului centralizat

La începutul acestui text am vorbit despre abonații sistemului centralizat de termoficare din Giurgiu. Am fost curioși să aflăm cu cât au crescut facturile gălățenilor care încă mai sunt abonați ai sistemului centralizat din oraș, prin Calorgal. Și aici s-au înregistrat creșteri, dar în niciun caz spectaculoase, ne-a asigurat directorul general al Calorgal, Igor Bejan: "Pentru o garsonieră sau o cameră de cămin, valoarea pe decembrie a facturii de energie termică a fost undeva la 90-95 de lei. La I4, de exemplu, pentru un apartament cu o cameră cu suprafața de 44 mp, factura de anul trecut (decembrie 2021 - n.red.) a fost de 70 de lei, iar anul acesta (decembrie 2022) a fost de 90 de lei".

Prețul actual plătit de clienții Calorgal pentru gigacalorie este de 278,66 lei/Gcal, față de 203,57 lei/Gcal în iarna trecută. La tariful actual, cele mai mari facturi înregistrate pentru încălzire în sistemul centralizat în prima lună a acestei ierni au fost de 149,97 lei pentru o garsonieră (+39 lei față de decembrie 2021), 228,50 lei pentru un apartament cu o cameră (+51,39 lei), 256,37 lei pentru un apartament cu două camere (+34,48 lei lei), 339,37 lei pentru un apartament cu trei camere (+42,76 lei) și 406,84 lei pentru un apartament cu patru camere (+52,63 lei).

 

Cât plătesc oamenii pentru o factură la gaze

Am întrebat mai mulţi gălăţeni despre facturile de gaze plătite în ultima perioadă și despre cum li se pare prețul majorat al acestora. Iată ce răspunsuri am primit:

Aldea Ion, 65 de ani, pensionar: "S-au scumpit gazele față de anul trecut, se simte o creștere, iar o factură ajunge să coste între 400-600 de lei."

Ionel Enciu, 42 de ani, salariat: "Se vede clar o scumpire față de anul trecut. Eu pe o factură plătesc acum 300-350 de lei pe o lună."

Alin Bradea, 74 de ani, pensionar: "Se observă că prețurile au crescut față de anii trecuți, noi cu pensia noastră mică ne descurcăm mai greu. Putem spune că reușim să plătim factura lunar din ce mai strângem, costul ei fiind acum de 350 de lei lunar."

Adrian Brătescu, 37 de ani, inginer: "Factura la gaze este foarte scumpă de la un timp, plătesc în jur de 700 de lei pe lună, mi se pare o sumă imensă. Se vede o scumpire drastică față de anul trecut. Tot ce pot spune este că nu va fi bine."

Aurelia Balaș, 40 de ani, asistent medical: "Nu este o factură atât de mare, cel puțin pentru mine, m-am acomodat cu prețurile la gaz. Plătesc în jur de 300 de lei, se vede totuși o scumpire față de anul trecut, dar vom reuși să trecem peste toate."

Vasile Popescu, 70 de ani, pensionar: "Nu mi-a venit să cred când am văzut cât trebuie să plătesc la gaz, înțeleg că prețurile sunt mari, dar nici chiar așa, am 700 de lei pe lună și de când a venit factura țin căldura pornită doar noaptea." (Rareș Budeanu, David Tudor)

 

Citit 6160 ori Ultima modificare Joi, 02 Februarie 2023 09:56

7 comentarii

 • postat de Alexutz
  Miercuri, 01 Februarie 2023 12:58
  5.2.205.***
  Stau la etajul 4, am setata centrala la 19 grade, este perfect in casa. Am platit 230 de lei luna trecuta, anul trecut am platit cel mai mult 280 de lei. Si cel mai important introduc index-ul exact la data care trebuie dat.

  Depinde foarte mult ce confort cauta fiecare in casa, 22 de grade anul asta clar nu este la fel ca anul trecut.
  1
  11
  Raportează
 • postat de ELLA
  Miercuri, 01 Februarie 2023 11:52
  78.96.87.***
  Da,e un lucru bun ca avem centrale de apartament.Consumi atit cit te tine punga.Daca nu platesti gazul,ti se intrerupe urmatoarea luna.Cind eram la gramada cu incalzirea centralizata multi nu plateau ca nu au bani. Tot timpul trebuia asociatia sa/i dea in judecata,judecata care dura ani de zile si sufereau si cei care erau buni platnici.
  2
  19
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Miercuri, 01 Februarie 2023 11:49
  5.13.195.***
  erata: Ecuatia este simpla: 400 Ron... 17-21grd maxim in casa! 235 Ron... dublu de suprafata radianta... 23grd SIMETRIC TOT AP si apa calda la pret de apa rece! Despre ce vorbim??? MAi mult nu mai platesc pierderile! 10-15%... si unele "reparatii" fictive. IS separat cu tot de multi ani! URA SI LA GARA!

  PRimaria trebuia sa desfiintere vaca numita apatarm! Trebuia construit in master plan foarte exact si precis! Centrale de bloc sau de scara! S-au schimbat datele problemei intrucat.. tot ce este megaloman... NU SE MAI JUSTIFICA! In junga supravietuiesc cei mai adaptabili! Din pacate nu poate oricine... iar incet incet... statul si-a luat manutza de pe cetatean... si isi va lua... pentru ca pomenile trebuie sa dispara acolo unde se poate munci! Persoanele singure si bolnave, aici vorbim despre altceva! Din pacate slab... slabut VEDEM!
  4
  5
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Miercuri, 01 Februarie 2023 10:30
  5.13.195.***
  De unde ati scos aberatiile astea de calcule cu GCal la 1...4 ap??? ALOOO! Cu 2 calorifere (restul debransate) si 4 tevi comune IZOLATE... adica cam ca 2 camere... in 2013 PLATEAM 400 Ron cu repartitoarele la 3 din 5, si 50% timp oprite! ADICA ERAM FURAT DE CATRE: pret real GCAL, asociatie, calcul termic tevi si calcul termic firma Repartitoare de caldura ISTA cu MU aferent (CEA MAI MARE TEAPA LEGALA!)
  IN TIMP CE un prieten cu apartament similar chiar mai friguros ca al meu, SE LAFAIA IN CALDURA NON STOP cu DOAR 239 Ron!
  AICI SE VEDE FURTUL PE FATZA! Eu consumam de 100 de Ron si plateam 400 BRAVO MA! Statul mana in mana cu cardasia de hoti! HOTILOR!
  4
  9
  Raportează
 • postat de Terente ...din Galati
  Miercuri, 01 Februarie 2023 10:03
  86.34.180.***
  Nu inteleg despre ce vorbiti. Treaba in Galati a fost mai mult decat evidenta. Locatarii racordati zeci de ani la sistemul de termoficare, sufereau de mizeria ce o induce lipsa de caldura si apa calda....Este clar?
  Pt ca acest lucru sa fie rezolvat de catre municipalitate, s-a asteptat ani de zile. Nu s-a intamplat nimic...
  Oamenii s-au intrebat cat trebuie sa mai astepte pt a avea confortul dorit in casa si s-au decis sa-si faca singuri caldura.
  Au reziliat contractele cu apaterm si si-au montat CT. Unde este problema?
  Cheltuim atat cat ne permitem. Nu ne forteaza nimeni sa dardaim de frig sau sa ne spalam in decembrie cu apa rece.
  Muncim ca sa traim, sa avem bani sa ne cumparam cele necesare, inclusiv...confortul. Nu asteptam de la nimeni sa ne plateasca caldura si apa calda. Cei ce sunt revoltati n-au decat sa faca schimbari majore in viata lor. Nimeni nu-i dator sa-i "tina in spate".
  4
  25
  Raportează
 • postat de ESally
  Miercuri, 01 Februarie 2023 09:21
  109.166.137.***
  Nu pot decat sa ma bucur de faptul ca, acei locatari ce in trecut huleau Apatermul si preturile aproape derizorii la caldura in comun, acum stau cu gazele inchise noaptea ca sa nu consume. Va plangeti de 300..400…700 lei pe luna gazele, platiti dragilor ca Distrigazul taie nu tolereaza rai platnicii!
  31
  6
  Raportează
 • postat de Tobi
  Miercuri, 01 Februarie 2023 08:56
  95.76.0.***
  Diferența de index (consumul) lunar in mc de la contorul de gaze se înmulțește cu Pcs (putere calorica specifica) în kWh/mc, și care variază puțin de la furnizor la furnizor (de exemplu : 10,803 sau 10,881) și se obține consumul lunar de gaze in kWh.
  Nu poți face o comparație reală de cheltuieli la consum de gaze, pe aceeași luna din ani diferiți, doar simplu pe baza valorii facturii ... întrucât consumul aceleași locuințe variază mult funcție de starea vremii, dar și de reglajul centralei termice/termostatului de ambient, de perioada de ocupare a locuitei etc.
  8
  11
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.