Între pericol şi secretomanie. Elevi cu TBC, în două școli din Galaţi

Între pericol şi secretomanie. Elevi cu TBC, în două școli din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Îngrijorarea părinților unor elevi de la mai multe instituții de învățământ din oraș a atins cote maxime, după ce unii dintre copii s-au îmbolnăvit de TBC. Deși tuberculoza reprezintă o boală contagioasă determinată de infecția cu Mycobacterium tuberculosis, care se transmite, pe cale aerogenă, prin intermediul secrețiilor contaminate eliminate în timpul strănutului, tusei sau vorbirii, părinții reclamă faptul că autoritățile competente nu au tratat așa cum se cuvine situația. Mai mult, aceștia spun că s-au mobilizat și au mers la cabinete medicale unde și-au făcut analize, atât lor, cât și copiilor.

O femeie care are copilul elev la Liceul "Racoviță" ne-a contactat telefonic și ne-a spus că un elev al liceului, coleg de clasă cu fiul ei, are TBC. Aceasta ne-a declarat cât este de îngrijorată de acest lucru, mai ales că nimeni nu le-a spus cum trebuie să procedeze într-un astfel de caz. "Colegul fiului meu are TBC. Am mers împreună cu fiul meu la radiografie pulmonară, la cabinetul medical de la Francezi, unde l-am testat. Părerea mea este că în școală sunt mai multe cazuri, dar că nu se spune și nu înțeleg de ce. Am putea să luăm măsuri din timp pentru a preveni îmbolnăvirea altor copii și a personalului din liceu. Este o perioadă grea după pandemia de COVID, cu gripe şi viroze. Copiii au tușit în majoritate. Ce te faci dacă un copil din clasă ia boala și o duce în familie, unde are un bunic sau chiar un părinte vulnerabil?", ne-a spus aceasta.

Un alt caz de TBC a fost depistat la Școala Nr. 25. La această unitate, spitalul în care este internat copilul a trimis o adresă  către conducerea școlii, recomandând profesorilor și elevilor clasei respective să se testeze.

Punctul de vedere al oficialităților

Pentru a lămuri situația și în încercarea de a aduce puțină liniște în sufletul mamei care își trimite copilul la școală, am solicitat opinia specialiştilor de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Galați. Contactată telefonic, purtătoarea de cuvânt a instituției, Liliana Iordăchescu, ne-a declarat că "nu există legătură între cele două cazuri, cu atât mai mult cu cât elevii provin de la unități de învățământ diferite". Mai mult, am primit asigurări că în ambele locații s-au luat măsuri pentru prevenirea și identificarea altor cazuri.

De partea cealaltă, profesorul Adrian Silivestru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Judeţean (ISJ) Galați, susține că la Liceul "Racoviță" nu s-a primit nicio hârtie oficială de la DSP care să îndrume elevii și personalul școlii spre unități medicale avizate pentru testarea în cazuri de acest gen. "La Liceul «Racoviță» nu s-a primit nicio hârtie oficială de la DSP. Părinții și-au dus copiii pe cont propriu la testare, sfătuiți de cei de la fosta policlinică TBC aflată în zonă. La Școala Nr. 25, Spitalul TBC a trimis  o adresă prin care cadrele medicale care predau la clasa respectivă și colegii elevilor erau sfătuiți să se prezinte la testare, ceea ce s-a și întâmplat", ne-a declarat reprezentantul ISJ Galați.

Citit 7878 ori Ultima modificare Luni, 06 Februarie 2023 18:37

2 comentarii

  • postat de jumate
    Joi, 02 Februarie 2023 17:40
    5.13.204.***
    Cei care ascunt aceste cazuri de TBC sau alte boli destul de periculoase ar trebui linsati.
    0
    0
  • postat de Bucuci Viorica
    Joi, 02 Februarie 2023 15:42
    185.53.198.***
    Sunt copii și personal care au mers la verificarea specifică și la Liceul Moțoc și la Liceul Paul Dimo dar personalul de la dispensarul TBC din Francezi deja se simte depășit de situație...
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.