Gălăţenii vor putea solicita câte două locuri în parcările rezidențiale
Foto: Rareș Budeanu

Gălăţenii vor putea solicita câte două locuri în parcările rezidențiale
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

"În parcările de domiciliu sau reședință se vor atribui maximum două locuri de parcare pentru un apartament din imobilul arondat", aceasta este cea mai importantă modificare propusă de Primăria Galați la Regulamentul de atribuire a locurilor în parcările de reședință. Și spunem asta pentru că Regulamentul în vigoare stipulează negru pe alb că poate fi atribuit doar un singur loc de parcare. Nu este singura noutate pe care o aduce documentul pe care municipalitatea îl supune consultării publice.

Un proiect de modificare și completare a Regulamentului de atribuire a locurilor din parcările de reședință aflate în municipiul Galați a fost lansat în dezbatere publică pe portalul Primăriei Galați. Documentația poate fi consultată pe site-ul instituției primariagalati.ro, la secțiunea Transparență decizională, sau la sediul instituției din strada Domnească nr. 54, Biroul Managementul Calității, transparență decizională, strategii și politici publice. Propunerile, sugestiile, opiniile cu valoare de recomandare ale gălățenilor cu privire la acest proiect se pot depune până pe 12 februarie 2023, prin formularul online disponibil pe pagina de internet a instituției, la secțiunea Transparență decizională, ca mesaj în format electronic pe adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau prin poștă, la Registratura Generală a instituției din Galați, strada Domnească nr. 54.

Pentru corecta informare a cetățenilor, vă prezentăm cele mai importante prevederi.

"În parcările de domiciliu/reședință se vor atribui maximum 2 locuri de parcare (al doilea loc de parcare putând fi solicitat într-o etapă ulterioară atribuirii primului loc) pentru un apartament din imobilul arondat parcării de domiciliu/reședință; deținerea unui autovehicul în proprietate/folosință/utilizare pentru fiecare loc solicitat, fiind una dintre condițiile obligatorii pentru a participa la procedura de atribuire a locului de parcare din parcările de domiciliu/reședință", este cea mai importantă dintre noile prevederi. În felul acesta, autoritățile ar putea răspunde gălățenilor care dețin mai mult de un autoturism și care sunt dispuși să plătească un al doilea loc de parcare.

"Solicitantul celui de-al doilea loc de parcare (acolo unde este cazul), pentru aceeași adresa de domiciliu/reședință, trebuie să îndeplinească aceleași condiții care au fost îndeplinite pentru atribuirea primului loc de parcare de domiciliu/reședință; nu se acceptă utilizarea mai multor locuri de parcare de domiciliu/reședință de către același autovehicul", se stipulează în proiect.

În această variantă, Regulamentul prevede că nu vor fi admise la procedura de atribuire a locurilor de parcare de domiciliu/reședință persoanele fizice care solicită în calitate de proprietar, utilizator, comodant/comodatar și au înregistrat la rolul fiscal construcție cu destinație garaj în municipiul Galați.

Ziarul "Viața liberă" a semnalat numeroase situații aberante în care gălățenii s-au trezit cu cererile respinse sau erau cât pe-aci să piardă locul de parcare din cauza unor datorii ale foștilor proprietari ai apartamentului ori au aflat cu stupoare că în casă cu ei mai "locuiește" cineva - persoane pe care foștii proprietari le-au luat în spațiu. O prevedere a regulamentului ar putea pune capăt unor asemenea situații. Obligațiile bugetare care trebuie achitate la zi pentru a beneficia de loc de parcare rezidențial vizează "persoanele care au domiciliul în fapt sau reședința în imobilul pentru care se atribuie locul de parcare".

Când va putea fi achitat abonamentul

"Achitarea tarifului abonamentului/sumei licitate pentru anul în curs se va efectua în perioada 1 ianuarie - 31 martie, la Direcția de Impozite, Taxe și Alte Venituri Locale din cadrul Primăriei Municipiului Galați, on-line pe site-ul www.ghiseul.ro sau la stațiile Self Pay. Neplata tarifului aferent abonamentului de parcare de domiciliu/reședință până la data de 31 martie a anului în curs are ca efect anularea abonamentului de parcare de domiciliu/reședință începând cu data de 1 aprilie", se arată în proiectul de modificare.

O altă noutate se referă la indexarea tarifelor pentru locul de parcare cu rata inflaţiei. Pentru acest an, doar tarifele de bază au fost indexate. De anul viitor, vor crește și tarifele stabilite în urma licitațiilor pentru locuri de parcare. "Tariful abonamentului atribuit prin procedura de licitație va fi majorat cu diferența rezultată dintre noul tarif obținut prin indexare și tariful anterior".

Rămâne de văzut care va fi forma finală a regulamentului de atribuire a locurilor de parcare.

Citit 8338 ori Ultima modificare Luni, 06 Februarie 2023 17:14

19 comentarii

  • postat de Staționarea, oprirea, nu o plătim ?
    Luni, 06 Februarie 2023 23:46
    109.166.130.***
    Cel puțin, să avem două locuri de parcare, dacă tot nu avem locuri de muncă, măcar un loc, ce să mai spun de două locuri de muncă.
    0
    0
  • postat de dsa
    Duminică, 05 Februarie 2023 15:49
    89.136.4.***
    La inceput locurile de parcare erau gratuite in tot orasul dar au venit niste baieti de la partid si consilierii si au zis ca sa mai faca niste bani pe spinarea noastra si sa incurce treburile, sa invrajbeasca lumea si sa aiba loc doar bogatul nu si clasa medie si saracul.
    Totul era bine si armoni
    0
    2
  • postat de Geos
    Duminică, 05 Februarie 2023 13:23
    5.13.172.***
    Pe locul de parcare ocupat de o mașină poți parca câteva scutere/motociclete/biciclete. Nimeni nu pare interesat de facilitarea folosirii unor mijloace de transport mai eficiente și mai puțin poluante.
    0
    0
  • postat de afacerist
    Duminică, 05 Februarie 2023 11:09
    213.233.88.***
    Pot subinchiria? Sic.
    0
    0
  • postat de Das
    Duminică, 05 Februarie 2023 00:59
    89.136.4.***
    Dupa cum observati toti cetatenii cer ca parcarile sa fie gratuite si sa nu se mai bage vrajba intre vecini ! Daca parcarile sunt gratis in cartiere toata lumea va avea loc ! Nu s-au construit parcari subterane sau supraterane peste tot si nu sunt locuri dar vreti bani si vreti sa si incurcati lumea
    0
    0
  • postat de Nicolae
    Sâmbătă, 04 Februarie 2023 19:00
    95.76.59.***
    Pamflet de criza -
    Este vorba de discriminare. Locuri de parcare trebuie sa ajunga la hoti.
    Pardon, toti!
    Pai daca omul are cate o masina pentru fiecare zi a saptamanii, care este vina lui ?
    Unii nu pot merge cu acelasi sacou la serviciu, toata saptamana. Sau, dupa caz, aceeasi salopeta.
    Dec
    0
    0
  • postat de florin
    Sâmbătă, 04 Februarie 2023 17:43
    86.124.201.***
    În 10 ani după ce o sa mai plece oamenii din Galați o sa fie la oferta 3 locuri!Prosti sunt aia care plătesc! S ducă toți mașinile în fata și spatele primăriei și sa le lase acolo!
    0
    0
  • postat de frectie
    Sâmbătă, 04 Februarie 2023 13:44
    5.14.131.***
    Galatiul e sub cod galben de ninsori si vrajeli
    0
    0
  • postat de teo
    Sâmbătă, 04 Februarie 2023 13:42
    5.14.131.***
    Mai ramane sa se sustina examen cu proba scrisa si orala pentru admiterea la concursul ocuparii unui loc de parcare
    0
    0
  • postat de teo
    Sâmbătă, 04 Februarie 2023 13:36
    5.14.131.***
    Primaria vede drepturile cetatenilor ca bunuri comerciabile, cauta prin specula sa ridice pretul prin marirea cererii (mai multi solicitanti-mai mare va fi pretul licitat). Politica salbatica unde numai cei bogati au drepturi, pentru ca cei saraci niciodata nu vor plati pe un loc de parcare cat juma
    0
    0
  • postat de Mariusica bubulica
    Sâmbătă, 04 Februarie 2023 09:57
    5.14.130.***
    Asta e soluția găsită pt a-i "ajuta" pe cei care au mai multe autoturisme.
    Nu este in regula atâta timp cât multe persoane care au un singur auto nu au reușit să obțină un loc de parcare.
    De asemenea în regulamentul de atribuire se specifica că mașinile mai puțin poluatoare ( electric, hibrid) au
    0
    0
  • postat de un galatean nemultumit.
    Sâmbătă, 04 Februarie 2023 09:45
    5.13.227.***
    Cu asemenea oameni in primarie care sint dupa chipul si asemanarea primarului ce nu fac nimic ci doar hotariri ce sint impotriva a 98% dintre galateni ca marirea taxei pe habitat , sau aceasta aplecare in fata celor cu doua masini.Si prin asta domnule primar v-ati arata adevarata fata de om ce nu ma
    0
    0
  • postat de Raluca
    Sâmbătă, 04 Februarie 2023 09:43
    5.13.216.***
    Pucheanu scoate la vânzare locuri de parcare care nu există. Foame mare de bani.
    0
    0
  • postat de Gigel
    Sâmbătă, 04 Februarie 2023 08:42
    5.13.204.***
    Cate 2 ? Abia prinzi și unul darămite 2. Sau asta lasă loc la atribuirea discreționară și pe sub mana a locurilor.
    0
    0
  • postat de john
    Sâmbătă, 04 Februarie 2023 08:18
    86.124.200.***
    Ciudățenii administrative văzute doar la Galați,acest consiliu local și onor don primar n-au reușit dar nici încercat măcar refacerea locurilor acolo unde au darmat garajele,au rămas locurile gen"cutremur" iar acum vin cu alte aberații.Chiar reușesc din plin să fie penibili și pun gaz pe foc între v
    0
    0
  • postat de Daniel M.
    Sâmbătă, 04 Februarie 2023 08:17
    5.13.144.***
    Nu le iese socoteala ! Bani putini pentru ,,ciordeala''! Vin alegerile ! Nesimtitii neamului prost !
    0
    0
  • postat de CLANTA
    Sâmbătă, 04 Februarie 2023 07:59
    86.124.201.***
    nu am nimic impotriva celor care detin 2 auto... suntem egali toti locatarii in situatia parcarilor inchiriate... puteti chiar sa aplicati si suprataxarea ca la impozitului pe locuinta 2, 3... etc. dar sa schimbi regulile in timpul jocului am intalnit doar in Parlament unde apar modificari continuu
    0
    0
  • postat de gaga
    Sâmbătă, 04 Februarie 2023 07:48
    86.124.201.***
    Parcarea la domiciliu sau resedinta trebuie sa fie gratis.Platim impozit pe masini la primarie.Voi alege un primar care trebuie sa faca acest lucru.Pentru locuintele noi care se construiesc sunt obligatorii existenta locurilor de parcare.Trebuie alocate si pentru blocurile vechi locuri de parcare,ac
    0
    1
  • postat de paloma
    Sâmbătă, 04 Februarie 2023 00:21
    5.13.144.***
    S-au facut parcari supraetajate in cartiere si nu stim ???!!!
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.