Persoane fără adăpost, într-o stație de autobuz din centrul oraşului (FOTO)

Persoane fără adăpost, într-o stație de autobuz din centrul oraşului (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Cei care au trecut marți, în jurul prânzului, prin dreptul stației de autobuz de la Parfumul Teilor, au remarcat că doi indivizi, certați cu bunele moravuri și cu legea bunului-simț, se aciuaseră în refugiul stației de autobuz.

Gălățenii care treceau pe trotuar prin fața stației sau cei care coborau din autobuz erau înjurați și chiar amenințaţi cu un cadru metalic pe care unul dintre oamenii fără adăpost se sprijinea. Așa cum era și firesc, am solicitat ajutorul Poliției Locale, al cărei echipaj a ajuns la faţa locului în doar trei minute.

Unde-i lege, nu-i tocmeală

Cam așa ar fi trebuit să fie situația, însă în practică lucrurile stau total diferit. Deși, după ce au făcut verificări, au aflat și unde au cei doi domiciliul, polițiștii de la Locală s-au trudit minute bune să îi convingă pe cei doi să se lase duși spre centrul unde sunt găzduite persoanele fără adăpost. Aceștia refuzau vehement să se întoarcă în adăpost, unde ar fi urmat să se spele și să renunțe la bătură, ceea ce nu li se părea deloc o alternativă de luat în calcul. Şi de ce ar fi plecat, dacă, pe banca din stația unde se adăpostiseră, aveau mâncare primită din mila trecătorilor, băutură și un loc unde să stea la soare? Pentru că ne-am permis să îi deranjăm încercând să aflăm câte ceva despre ei, din dorința de a-i ajuta, am fost și noi recompensați cu înjurături. Ciudat este faptul că, deși cei doi făceau un spectacol macabru în plin centrul orașului, cetățenii treceau nestingheriți prin zonă, privind curioși, fără însă ca cineva să ia atitudine și să sune autoritățile competente. „Este deplorabil că, în România secolului acesta, există încă astfel de persoane. Trebuie sunat la poliție să vină să îi ia, pentru că este totuși o stație de autobuz, un loc public, și nu este în regulă să fie aici”, ne-a declarat un cetățean care aștepta liniștit autobuzul lângă refugiul Transurb. Unul din cei doi, aflat în stare avansată de ebrietate și sprijinit în cadru, nu a vrut sub nicio formă să părăsească culcușul, aşa că oamenii legii au chemat ambulanța. Din păcate, pentru un caz de acest gen se mobilizează atât oamenii legii, cât și cadre medicale, care pierd timp prețios pentru a convinge un om al străzii să se lase dus. După ce ajung la unitățile spitalicești,  primesc ajutor medical de urgență și de scurtă durată, după care sunt îndrumați să se întoarcă în centrul pentru persoane fără adăpost. În scurt timp, ei ajung din nou în stradă, acolo unde primesc mâncare și bani de la cetățenii cu suflet, dar unde nu sunt împiedicați de nimeni să consume băuturi alcoolice și să facă scandal.     

Sprijin de la SMURD

Oamenii legii au chemat în ajutor cadrele medicale, un echipaj SMURD preluându-l din stradă pe cetăţeanul turmentat și, împreună cu echipajul de la poliție, l-au dus la spital. „Din păcate, noi avem nevoie de ajutor, în astfel de cazuri, de la cei de la poliție. Indivizii pe care îi luăm din stradă, de  cele mai multe ori sunt agitați și în Ambulanță devin agitați, agresând personalul de pe salvare. Este o situație delicată, iar acești indivizi trebuie transportați cu ajutorul poliției. Din păcate, peste câteva ore ei ajung din nou în stradă și cetățenii ne solicită din nou sprijinul”, ne-a spus dr. Mihai Polinschi, director medical al Serviciului Județean de Ambulanță Galați.

Citit 3826 ori Ultima modificare Sâmbătă, 25 Februarie 2023 22:53

1 comentariu

  • postat de Stefan
    Marți, 21 Februarie 2023 23:36
    86.124.201.***
    Se știe! Peste câteva zile sa vezi ce curățenie face madam Gogot în Centru. Asa cum au venit - uite asa frumos scăpa și de ei. Ca nu I asa? Afara se încălzește, apar ghiocei și orice persoană mai puțin norocoasa este obligat sa stea sub cerul liber , asigurandu le unora ( personal angajat C.U.P.A) condiții de relaxare, viata liniștită și nu bătaie de cap sau Stres. Acum instituția CUPA nu au ce face ptr ca sunt obligați de Autoritățile de mai sus ( Guvern) sa Ie ofere Adăpost. Dar se știe: începând cu jumătate a lunii Martie dacă timpul este favorabil cei mai mulți dintre ei sunt obligați sa părăsească Centru.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.