Sala Sporturilor va fi renovată energetic la zece ani de la consolidare. În sfârșit, va avea și autorizație de securitate la incendiu
Foto: Arhiva VL

Sala Sporturilor va fi renovată energetic la zece ani de la consolidare. În sfârșit, va avea și autorizație de securitate la incendiu
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Sala Sporturilor va fi beneficiara unui amplu proiect de renovare energetică, în valoare de 11.527.639 de lei, finanțarea fiind asigurată în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență. Deocamdată, însă, mai e mult până departe. Abia a fost semnat contractul de finanțare. Urmează aprobarea costurilor investiției, apoi găsirea proiectantului și a constructorului care să o pună în operă. Nu mai puțin adevărat este că ultimele lucrări de consolidare și modernizare a Sălii Sporturilor s-au finalizat acum zece ani, pe 5 octombrie 2013, după un proiect învechit și plin de hibe. Dovadă că Sala Sporturilor abia urmează să obțină autorizația de securitate la incendiu!

„Eu aș fi demolat totul și aș fi făcut o investiție nouă. Săli cu arhitectură ca aceasta, cu tribune numai pe o parte, nu mai sunt funcționale. Am încercat să cosmetizăm o bătrânică”, declara Marius Stan - la acel moment primarul municipiului Galați - pe 5 octombrie 2013, la redeschiderea Sălii Sporturilor. După cum consemnam la acea vreme, clădirea stătuse 13 ani în chinurile (re)facerii. Închisă pentru că prezenta risc de prăbușire, Sala Sporturilor ajunsese la un moment dat abandonată, într-o avansată stare de degradare, o ruină folosită ca adăpost de oamenii străzii. Mai grav este că abia acum, la zece ani de la finalizarea ultimelor lucrări ample, Sala Sporturilor va obține, în sfârșit, autorizație de securitate la incendiu. Iar în perspectivă urmează o renovare energetică.

Finanțare semnată

Pentru renovarea energetică a Sălii Sporturilor, Primăria municipiului Galați a semnat contractul de finanțare în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență. Prin proiectul în valoare de 11.527.639 de lei se urmărește „asigurarea unor condiții mai bune pentru desfășurarea activităților sportive, precum și reducerea semnificativă (de trei ori) a consumului anual de energie pentru încălzire și a emisiilor de gaze cu efect de seră”, explică municipalitatea.

Conform Primăriei, clădirea va beneficia de: reabilitarea termică a elementelor de anvelopă a clădirii, reabilitarea termică a sistemului de încălzire/a sistemului de furnizare a apei calde de consum, instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și termice, lucrări de instalare/modernizare a sistemelor de climatizare și/sau ventilare mecanică pentru asigurarea calității aerului interior, reabilitarea/modernizarea instalației de iluminat, lucrări pentru echiparea cu stații de încărcare pentru mașini electrice, instalare de stații de încărcare rapidă pentru vehicule electrice etc.

Unii ar putea fi surprinși că Sala Sporturilor necesită lucrări de renovare în condițiile în care în toamnă abia se împlinesc zece ani de la ultima modernizare. În ce condiții s-a făcut, vă reamintim pe scurt.

Istoria zbuciumată și plină de erori

Sala Sporturilor ajunsese o ruină în 2011, când Compania Naţională de Investiţii a preluat-o în concesiune pentru a putea finanţa consolidarea. Lucrările, începute în martie 2011, ar fi trebuit să se încheie în martie 2012, dar termenul a fost cu mult depăşit. Din păcate, întreaga investiție a cuprins un lung șir de anomalii, pentru că s-a lucrat după un proiect vechi de 50 de ani, acelaşi de la construcţia sălii. De pildă, lipsa scurgerii la bazinul de refacere pentru sportivi a fost doar una dintre erorile de proiectare și execuție!

Mai grav este că, odată redeschisă, Sala a funcționat fără autorizație de securitate la incendiu, document pe care abia acum îl va obține. După cum consemna cotidianul nostru la acea vreme, proiectul după care s-au executat lucrările nu a fost actualizat în funcţie de modificările legislative, motiv pentru care nu au fost întrunite criteriile de prevenire şi stingere a incendiilor. Concret, erau îndeplinite condiţiile doar pentru antrenamente, nu şi pentru competiţii cu afluenţă de public. Și totuși, a găzduit activităţi sportive şi manifestări culturale! Din acest motiv, pompierii gălăţeni au aplicat o sancțiune maximă de 50.000 de lei, apoi au verificat modul în care administrația locală a pus în aplicare măsurile pentru intrarea în legalitate.

În toată această perioadă de zece ani, la fiecare eveniment găzduit de Sala Sporturilor, pompierii au fost prezenți cu o autospecială. Vestea bună este că, în sfârșit, au fost executate și recepționate măsurile suplimentare privind securitatea la incendiu pe care Primăria trebuia să le execute. Conform col. Eugen Chiriță, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Galați, în curând Sala Sporturilor va intra în posesia autorizației de securitate la incendiu, după un deceniu de la ultima modernizare.

Citit 2634 ori Ultima modificare Vineri, 24 Februarie 2023 08:00

3 comentarii

  • postat de Alin
    Joi, 23 Februarie 2023 09:10
    95.76.37.***
    Demolati panarama asta de sala si faceti alta
    exact cum este la Cluj. Sala asta a papat la bani
    ca se construiau doua sali cu banii astia.
    La Galati si Ploiesti sunt cele mai ineficiente
    si inestetice sali de sport din tara.
    0
    0
  • postat de ADYtza74
    Joi, 23 Februarie 2023 06:33
    109.166.136.***
    Și mai concret ,ce sa făcut pentru securitatea la incendiu ? E aceeași sală ,cu aceleași uși. Nu au construit alte căi de evacuare sau instalat sisteme de stingere. Au pus doua trei plăcute cu săgeți spre ieșire și gata? Daca o îmbracă în polistiren e mai ok ?
    0
    0
  • postat de frectie
    Miercuri, 22 Februarie 2023 21:07
    5.14.132.***
    am sa va fur secretul asta din PNRR - ma duc si imi cumpar un sifonier nou sa vad daca ma redresez economic
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.