Pe lista celor 53 de blocuri expertizate, făcută publică de Primăria municipiului Galați, imobilele CF3, de pe strada Maramureș și S13 din cartierul Dimitrie Cantemir sar în evidență. Nu pentru că sunt încadrate în clasa de risc seismic Rs III, ci pentru că sunt blocuri ANL, construite după anul 2000, deci, teoretic, ar trebui să fie prea "tinere" pentru a necesita expertize seismice. Iată că nu este deloc așa.
„PERICOL. Două blocuri ANL se «dezintegrează»”, era titlul articolului publicat în ediția din 26 octombrie 2019 a ziarului „Viața liberă”. La acel moment, Primăria derula o licitație pentru servicii de expertizare tehnică a două blocuri ANL: CF3 din zona Gării şi S13 din Cartierul Dimitrie Cantemir. Expertizele fuseseră cerute cu insistență de locatarii apartamentelor care reclamau starea degradată a imobilelor. Mai mult, ANL-iștii din Cantemir acuzau că S13 se „dezintegrează” și că ar fi afectat de tasare. "La baza blocului sunt crăpături foarte mari, care avansează în mod vizibil. În subsolul blocului sunt prezente găuri care lasă apa de ploaie să pătrundă. Aleile sunt crăpate, scara din faţă se macină, deşi a fost reparată de vreo trei ori până în prezent. Bucăţi de tencuială se desprind din faţadă şi îi pun în pericol pe cei care se află în zonă. Un imobil de nici zece ani nu ar trebui să arate ca unul care se «dezintegrează»", scria o chiriaşă ANL.
Scopul expertizelor viza determinarea gradului de risc seismic şi stabilirea soluţiei de intervenţie.
Conform Primăriei, blocul CF3 s-a construit în baza autorizației emise în 2002, iar recepția lucrărilor s-a făcut în perioada 2004-2005. Imobilul are 59 de unităţi locative, constructor fiind Vega ’93 SRL Galaţi. Blocul S13 este și mai tânăr: construit în baza autorizației din anul 2007, iar recepția lucrărilor s-a făcut în 2011. Imobilul are 14 unităţi locative și a fost realizat de Confort SA. În vreme ce S13 este în integralitate ANL, CF3 este parțial ANL și parțial proprietate particulară, fiind perfectate 15 contracte de vânzare-cumpărare.
Ce spune Primăria Galați
La solicitarea noastră, Primăria ne-a comunicat când au fost expertizate cele două imobile, care au fost concluziile și ce intervenții au fost făcute pentru siguranța locuirii în apartamente. Conform Primăriei, atât CF3 cât și S13 au fost expertizate tehnic în anul 2020 și au fost încadrate în clasa de risc seismic Rs III, „din care fac parte clădirile susceptibile de avariere moderată la acțiunea cutremurului de proiectare, corespunzător stării limită ultime, care nu afectează semnificativ siguranța utilizatorilor”.
„În baza concluziilor expertizelor tehnice, nu s-au propus lucrări de consolidare. S-au executat, însă, lucrările din expertiză, care au fost recepționate pe 27 noiembrie 2021 la blocul S13 și în data de 30 iunie 2022 la blocul CF3. Este vorba, în principal, despre realizarea unei noi hidroizolații, care să asigure impermeabilitatea la nivelul subsolului și a fundațiilor, refacerea trotuarelor, înlocuirea elementelor deteriorate ale învelitorii, înlocuirea sistemului pluvial. Blocurile din imediata vecinătate nu au fost expertizate tehnic. Suplimentar solicitărilor primite s-a expertizat tehnic, pentru anumite cerințe de calitate, învelitoarea acoperișurilor blocurilor S1-S14 și a blocurilor CF1-CF4 prin care s-a stabilit necesitatea efectuării de reparații curente”, a precizat Primăria Galați.
Rămâne de văzut cum vor evolua în timp blocurile ANL și ce surprize neplăcute vor mai oferi locatarilor.