În prag de grevă generală, salariații din învățământ își cer drepturile în stradă

În prag de grevă generală, salariații din învățământ își cer drepturile în stradă
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

În jur de 150 de persoane, cadre didactice și personal auxiliar, din municipiul și județul Galați, s-au adunat ieri, pe esplanada din fața Teatrului Dramatic, pentru a protesta faţă de Legea educației. Președintele Sindicatului Liber "Educația" Galați, afiliat Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Adrian Andrășescu, ne-a declarat că, de data aceasta, personalul din Educaţie este dispus să declanșeze grevă generală, la sfârșitul lunii mai, chiar dacă acest lucru ar afecta examenul de Evaluare Națională.

Nemulțumirile celor care lucrează în Educație datează de ceva vreme. Oamenii spun că le-a ajuns cuțitul la os și că nu mai suportă înjosirile la care sunt supuşi de către guvern, care una promite și alta face. "Ni s-a promis o mărire, la începutul acestui an, de 10%, precum și alte sporuri. Nu am primit nimic, doar 20 de lei în plus pe fluturaș", ne-a declarat una dintre profesoarele aflate ieri la protest.

Situația este revoltătoare și pentru personalul nedidactic din toate structurile, îngrijitoare, femei de serviciu, secretare, care spun că au un salariu ce depășește cu puțin 1.400 de lei. În sprijinul acestei afirmații, oamenii au adus la protest și fluturașul de salariu care  le "mărturisește" declarații. "Să trăiască guvernanții cu suma asta. Și noi muncim cot la cot cu profesorii și avem acasă copii, familii și nevoi. Este imposibil să supraviețuiască cineva cu atâția bani", ne-a spus îngrijitoarea unei grădinițe din Galați.

"Protestăm pentru că învățământul nu este respectat. Salariații din învățământ nu sunt respectați. Avem o lege a salarizării care, deși trebuia pusă în aplicare încă din septembrie 2020, nu este aplicată integral nici acum. Personalul din învățământ nu primește spor de condiții nocive, așa cum primesc muncitorii care lucrează în alte sectoare. Personalul didactic auxiliar nu primește spor de suprasolicitare neuropsihică și nici de complexitatea muncii. E în proiect o lege a învățământului care încalcă grosolan principiile etice, încalcă tradițiile poporului român, vor să introducă prin această lege lucruri pe care nu ni le puteam închipui până acum", ne-a declarat Adrian Andrășescu, președintele Sindicatului "Educația".

Acesta ne-a mai spus că seria protestelor va continua până la declanșarea grevei generale, dacă premierul nu va emite un act normativ prin care să modifice actuala Lege a educației. "Vrem ca salariile din învățământ să se indexeze cu indicele de inflație, care este de peste 15%, în timp ce creșterea salarială a fost de 5-6, maximum 10%. Au fost în această lună acțiuni de protest în toate județele țării, iar ieri am fost în fața Guvernului României. Prim-ministrul ne-a promis că astăzi (joi - n.r.) va da un comunicat. Nu l-a dat încă și mă îndoiesc că îl va da, pentru că a mai promis și alte lucruri, dar nu s-a ținut de cuvânt. Avem programate proteste și în luna aprilie, iar în mai vom face un marș la București, pentru ca la sfârșitul lunii mai să intrăm în grevă generală. Dacă guvernul nu ne ia în seamă, înseamnă că nu ține la educația copiilor, deci ne raliem la ceea ce vrea și vom sta în grevă generală până când ne vom face auziți", a conchis Adrian Andrășescu.

Citit 2057 ori Ultima modificare Joi, 06 Aprilie 2023 19:33

11 comentarii

 • postat de Soluție
  Sâmbătă, 01 Aprilie 2023 08:15
  5.13.166.***
  Ca să nu mai aveți nevoie de meditații, puneți-vă odraslele la învățat, fiindcă au numai fițe în cap! Atunci veți avea și rezultate și profesori buni! Copiii voștri nu învață nici măcar pentru meditații. Așa îi învățați de mici să primească totul de-a gata. Întrebați-i pe părinții voștri dacă au avut nevoie de meditații!
  0
  1
  Raportează
 • postat de Zz
  Vineri, 31 Martie 2023 13:35
  78.96.81.***
  Personalul din învățământ sa facă greva la nebunia instalata în învățământ, sa și facă datoria ca adevărați dascăli, sa elimine pregătirile cu copiiunde se câștigă sume colosale și hai sa fim cinstiti CE S A IMBUNATATIT IN INVATAMANT CA SA MERITE O MARIRE DE SALARIU???????
  5
  5
  Raportează
 • postat de GalateanulIngrijorat
  Vineri, 31 Martie 2023 12:34
  86.124.202.***
  Nu am nimic impotriva maririi salariilor personalului din educatie.
  Ma surprinde doar ca personalul din educatie nu a fost la fel de vocal legat de noua lege a educatiei, legat de plagiate, legat de calitatea invatamantului.
  Ce parere au profesorii despre faptul ca elevii la final de de clasa a 8a vor da evaluari nationale dar si examene de intrare la liceu?
  Ce parere au profesorii despre faptul ca elevii au rezultate mediocre la simularile nationale?
  Ce parere au profesorii despre faptul ca pregatirea in particular a inceput sa se faca chiar si inainte de clasa a 5?

  Ce anume livreaza cadrele didactice pentru banii pe care ii primesc? Probabil sunt mai mult babysitter in timpul programului la scoala, si apoi scoala adavarata o fac la pregatire.
  3
  8
  Raportează
 • postat de Je
  Vineri, 31 Martie 2023 11:52
  194.105.20.***
  La ce rezultate vad ca au fost la simularile tocmai incheiate, este chiar interesant cum angajatii din educatie au pretentii salariale si nesimtirea sa faca si greva.
  Tot aparatul bugetar s-a invatat sa primeasca fara sa ofere nimic si probabil ca acum simt ca e momentul pt noi pomeni din partea politicului ca doar vin alegerile in 2024.

  Produceti analfabeti dragi angajati din educatie si nu va asumati responsabilitatea pt nimic, cu ce ocazie vreti mariri ?
  Ar trebui sa stiti ca intai se presteaza munca si se obtin rezultatele si abia pe urma vin beneficiile ... dar la noi si in special in lumea bugetarilor mereu se pune carul inaintea boilor, mereu sunt prioritare interesele angajatilor din sistem in detrimentul elevilor care sunt considerati si folositi doar ca o masa de manevra prin intermediul careia isi iau cei din sistem salariul si isi asigura clientii pt meditatii.

  Daca va considerati pregatiti, va asteptam cu drag in mediul privat unde se plateste performanta nu timpul petrecut la serviciu.
  5
  9
  Raportează
 • postat de Trandafirul Galben
  Vineri, 31 Martie 2023 11:45
  109.166.128.***
  Tot bugetarii protestează...
  Cum se cheamă când generezi meditații și nu declari banii încasați?
  Parcă...evaziune fiscală.Și se învață din școală,nu-i așa?
  Cum se cheamă când dați teme obligatorii la copii,adică școală și acasă,părinți ocupați...?
  Nu știu pentru ce protestați...probabil pentru ce au în cap majoritatea bugetarilor,cât mai mulți bani încasați de la cât mai mulți fraieri...
  5
  8
  Raportează
 • postat de Sindicalist
  Vineri, 31 Martie 2023 10:35
  5.13.166.***
  Dragă doamnă profesoară Diana,
  Să comentăm puțin și asupra formei:
  -„Eu ca profesor” - aici era de pus o mică virgulă. Cineva spunea foarte frumos că virgula este punctul care plânge.
  -”intr-un domeniu special, al copiilor cu nevoi deosebite” - poate invers!
  -„reformele andronesciene” - te referi la reformele făcute de prof. Andrășescu? O construcție cam ciudată, iar prof. Andrășescu nu este vinovat de reforme.
  -„si urmasilor ei” - nu am înțeles care este subiectul, cine „ei”?
  -Să știi că în limba română unele litere au diacritice și se citesc altfel. Un cadru didactic folosește stilul didactc.
  Dacă ești profesoară, pune mâna pe carte și lasă comentariile!
  P.S. Mai văd vreo 17 analfabeți care sunt de acord cu tine!
  P.S.S. Poate ne întâlnim la vară!
  4
  10
  Raportează
 • postat de Observator
  Vineri, 31 Martie 2023 08:46
  37.251.220.***
  @Diana, hai, fii sinceră, n-ai nici o treabă cu învățământul! Explică, te rog, ce înseamnă „domeniu special, al copiilor cu nevoi deosebite”? Nu cumva e invers: domeniu deosebit, al copiilor cu nevoi speciale? Dar de unde să știi dacă îți câștigi pâinea din activități obscure cum ar fi și asta de postac de serviciu.
  1
  18
  Raportează
 • postat de Sindicalist
  Vineri, 31 Martie 2023 08:34
  5.13.166.***
  Stimată doamnă Diana, profesor acum în altă țară, nu înțelegeți de ce sindicaliștii nu vă cheamă la proteste în timpul verii, când e frumos, cald, de mai mare dragul. Probabil că, sunt multe lucruri pe care dumneavoastră nu le înțelegeți, fiind profesor acum în altă țară. Și nici n-am să vă explic acum de ce. Vă rog să vă înscrieți în sindicatul nostru ca să vă invităm la un protest (am înțeles că vreți să participați, deoarece vorbiți la plural) la vară, când e frumos, cald, de mai mare dragul. Mai înțeleg că domnul Andrășescu vizează un post în executiv sau legislativ și că reprezintă interesele unui grup mafiot. Or fi participanții la acest protest un grup mafiot? Vă rog, așadar, cu mult respect, să nu mai vorbiți în numele nostru, al celor din țară, pentru a semăna vrajbă. Reprezentați dumneavoastră, oare, un alt grup de interese?
  4
  16
  Raportează
 • postat de Protestatar
  Vineri, 31 Martie 2023 06:46
  89.136.185.***
  @Diana, din ce cabinet parlamentar ai comentat? Vi s-au mărit recent salariile și acum îți verși norma de venin? Ai vreo legătură cu învățământul? Plasezi cuvintele ca nucile în perete! Proteste în timpul vacanțelor, pentru ca tu și șeful tău să le priviți de la mare, la soare? Nu înțelegi de ce nu ai să ai această favoare? Îți spun eu acum: pentru că nu ai capacitatea intelectuală să înțelegi. Dacă ai fi avut capacitate intelectuală, ai fi luat peste 5,00 la examenul de accedere în învățământ iar joi ai fi fost acolo, la proteste. Dar ai grijă! Mai ai postul ăla până la anul și ai să vii iar la examen. Pune mâna pe carte!
  3
  14
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Joi, 30 Martie 2023 21:15
  5.13.195.***
  Ca sa scapi de probleme, trebuie doar sa schimbi tara! Nu este usor, si nu pentru oricine! Aici is multi melteni mai ales in Galatz... un catun de fost combinisti... si actuali... o parte adusi de la cucuietii din deal prin anii 60''.. auzisem ca-ti era frica sa iesi pe strada ziua! Educatia dupa la prostie! Vezi ce loaze se conduc... pe noi ne duc la distrugere!
  Specii sunt peste tot!... In Japonia o singura categorii de persoane, nu se inchina in fatza imparatului: PROFESORII! Pentru ca fara profesori, nu existau imparati! Cultura bunul simt... nu polologhia exprimata de schiorul plimbaret! Pacat de zecile de mii de copii plecati! Tara a ratat multe genii!
  5
  25
  Raportează
 • postat de Diana
  Joi, 30 Martie 2023 19:16
  95.76.59.***
  Eu ca profesor (intr-un domeniu special, al copiilor cu nevoi deosebite), acum in alta tara, nu o sa inteleg de ce sindicalistii nu ne cheama la proteste pe perioada vacantelor, mai ales vara, frumos, cald, mai mare dragul. Sefii sindicatelor negociaza mai mult pentru avantajul lor si al rudelor, deseori vizand posturi in executiv sau legislativ!
  Aici aratam de fapt ca nu ne pasa decat de interesul de grup, mafiot, nu de copii si de tineri, care depind de aceste evaluari nationale (alta idiotenie de necomentat), precum multe altele generate de reformele andronesciene si urmasilor ei!
  11
  26
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.