În Piața Centrală nu se mai poate plăti cu cardul. Digitalizarea tarabelor nu a prins la Galați

În Piața Centrală nu se mai poate plăti cu cardul. Digitalizarea tarabelor nu a prins la Galați
Imagine din 2019, când la unele tarabe se putea achita cu cardul
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Lansată cu surle și trâmbițe acum patru ani, posibilitatea plății cu cardul la tarabele din Piața Centrală din Galați a... murit aproape imediat ce s-a născut.

Pe hârtie, Galațiul încă se află printre orașele unde plata fără numerar este posibilă la unele tarabe. În practică, însă, niciun producător agricol care vine în Piața Centrală nu mai are POS, toți preferând plata cu bani gheață. Pe de altă parte, producătorii interesați vor avea în curând posibilitatea de a-și amplasa coduri QR pe tarabele la care își vând produsele, un mod de a-și demonstra credibilitatea în fața cumpărătorilor.

În septembrie 2019, Galațiul devenea unul dintre puținele orașe din România în care unii comercianți din piețe acceptau plata cu cardul a produselor vândute. Aceștia se dotaseră cu aparate POS, grație unui parteneriat dezvoltat de Mastercard şi Asociația Administratorilor de Piețe din România (AAPR), împreună cu Patria Bank. Proiectul fusese implementat în șapte piețe din Sibiu, Iași, Galați și Sectorul 1 al Capitalei. Inițiativa în sine era una lăudabilă, ea aducând, pe lângă rapiditatea și diversificarea metodelor de plată în ton cu vremurile, și o transparență (corect fiscalizată) a veniturilor încasate.

Galațiul încă figurează pe lista cu piețele digitalizate, dar realitatea este acum alta.

Tarabele cu terminale POS, de la puține la și mai puține

Dotarea vânzătorilor din piețe cu aparate POS nu a fost o măsură obligatorie, ci s-a aplicat numai la cei care și-au dorit acest lucru. Iar Piața Centrală a fost singura piață din Galați unde a fost posibil acest lucru.

Din motive pe care numai producătorii le știu, dar pe care noi le putem bănui, aparatele POS din cea mai mare piață a Galațiului au dispărut foarte repede. La numai o lună de la instalarea primelor aparate, deja mai mulți cititori ai "Vieții libere" ni se plângeau că nu au putut plăti cu cardul în Piața Centrală, fiind nevoiți să se întoarcă până la un bancomat din apropiere și să scoată bani pentru a-și putea face cumpărăturile.

Tot "cash-ul" e baza la piață

Încă de la început, nu au fost mulți amatori de POS-uri. Cam 20, dacă e să dăm crezare conducerii de atunci a Administrației Piețelor, iar numărul lor a fost în continuă scădere. Într-un final, au ajuns atât de puțini încât îi puteai număra pe degetele unei singure mâini, apoi au fost și mai puțini. Acum, în aprilie 2023, nu mai este niciunul, conform directorului Administrației Piețelor Agroalimentare, Dumitru Poalelungi.

"La Galați, nu prea au fost producători interesați să accepte plata cu cardul. A fost un proiect exclusiv, pe câțiva producători. Au fost puțini doritori la început, care s-au întors apoi la plata cash, deși sunt conștienți că în piață vin și oameni care poate nu au suficient numerar la ei și ar dori să achite cu cardul. A fost doleanța lor să se doteze cu terminale POS, dar acum nu mai e niciunul", ne-a spus directorul Dumitru Poalelungi.

ANAF tocmai a lansat campania "Acceptă plata cu cardul"

Articolul de față apare la foarte scurt timp după ce Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a lansat, marți, campania "Acceptă plata cu cardul", în parteneriat cu Asociația de Plăți Electronice din România (APERO). "Toată lumea trebuie să înțeleagă că principalul beneficiar este clientul. Foarte mulți oameni vor să meargă să plătească cu cardul. Este mult mai sigur, mult mai rapid, nu mai umbli cu banii, nu există riscuri, Doamne ferește, să fii jefuit sau altceva. Posibilii cumpărători pot migra către alte magazine, baruri, restaurante, unde este acceptată plata cu cardul", a declarat Ovidiu Heiuș, președintele ANAF, subliniind că plata cu cardul contribuie la reducerea evaziunii și fraudei fiscale.

Nu doar ca o paranteză, să spunem că, după cum arată datele Băncii Centrale Europene, România are 18 terminale POS la mia de locuitori, jumătate față de media europeană.

Conform legii, persoanele juridice care desfășoară activități de comerț cu amănuntul și cu ridicata, precum și cele care desfășoară activități de prestări de servicii, care realizează în cursul unui an încasări în numerar cu o valoare mai mare de 50.000 de lei, au obligația să accepte ca mijloc de plată cardurile de debit, de credit sau preplătite, amenzile pentru neconformare fiind între 20.000 și 50.000 de lei.

Tarabe cu coduri QR

Deși acceptarea cardurilor ca mijloc de plată în piață nu a prins la Galați, Administrația Piețelor Agroalimentare SA intenționează să continue procesul digitalizării tarabelor, aliniindu-se inițiativelor Asociației Administratorilor de Piețe din România, organizație al cărei membru este.

Astfel, în curând va fi disponibilă o platformă online unde, începând din luna mai, vor fi publicate periodic toate informațiile necesare pentru închirierea sau rezervarea unui spațiu de vânzare în piețe. Platforma va fi evidențiată și pe pagina de internet a Administrației Piețelor Agroalimentare, unde va fi publicat inclusiv numărul tarabelor libere, ne-a spus directorul Dumitru Poalelungi.

De asemenea, din vară, cumpărătorii vor putea verifica cu telefonul mobil atestatele producătorilor de la care cumpără, prin scanarea codurilor QR care vor fi amplasate pe tarabele celor care doresc acest lucru. "Vom adopta și la Galați sistemul cu cod QR și acesta ar putea deveni funcțional undeva în iulie-august, strict pentru producătorii agricoli. Va fi, într-un fel, ca o verificare a credibilității de către clienți și va fi și în avantajul producătorilor. Pentru că, vedem și marile lanțuri de magazine, omul are mai multă încredere într-un produs care a fost testat și verificat. Este, de asemenea, un semn de bună-credință din partea producătorului, care demonstrează astfel că nu are nimic de ascuns", ne-a mai spus directorul Administrației Piețelor Agroalimentare Galați.

 

Citit 7445 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Aprilie 2023 09:27

15 comentarii

  • postat de Trandafirul Galben
    Vineri, 14 Aprilie 2023 01:54
    185.53.196.***
    Comentarii reale,în mare parte.
    Hai să vedem...niciun angajat de la ANTIFRAUDĂ,INSPECȚIE FISCALĂ,POLIȚIE ECONOMICĂ,POLIȚIE LOCALĂ,PARCHET,nu merge în piețe și nu dă bani la negru.
    Că dacă ar fi mers,s-ar fi făcut complici,ca să nu zic altfel...

    ȘTIȚI CARE ESTE DEFINIȚIA ABUZULUI ÎN SERVICIU?Est
    0
    0
  • postat de eu
    Joi, 13 Aprilie 2023 16:57
    86.124.200.***
    pe se de are piețele pe mână din 1990 încoace. Bine, și înainte dar se numeau altfel. Nu poți vinde nimic în piață fără să dai șpagă și aici nu mă refer la pârliții care vin cu 3 legături de pătrunjel și 5 ouă sâmbătă dimineață la piață. Gipsanii au firme cu rulaj de tiruri de marfă pe săptămână, ce
    0
    0
  • postat de Tirpitz
    Joi, 13 Aprilie 2023 09:57
    82.76.155.***
    Mai bine sa le impuna Statul Ro sa afiseze la taraba un certificat de producator si sa-i vezi pe toti acei "tarani cultivatori" de legume si fructe, daca mai inchiriza tarabe in piata. Evaziunea fiscala e promovata de catre Stat. Astia din piata, care vand produse legumicole, sunt niste mari escroci
    0
    0
  • postat de Tirpitz
    Joi, 13 Aprilie 2023 09:56
    82.76.155.***
    Mai bine sa le impuna Statul Ro sa afiseze la taraba un certificat de producator si sa-i vezi pe toti acei "tarani cultivatori" de legume si fructe, daca mai inchiriza tarabe in piata. Evaziunea fiscala e promovata de catre Stat. Astia din piata, care vand produse legumicole, sunt niste mari escroci
    0
    0
  • postat de ariciul
    Joi, 13 Aprilie 2023 09:37
    89.39.81.***
    E vorba de ...maruntisul ce ramane,.De ...va las de 10 lei?Ramane asa? e vorba de specula ,sau bisnita zis,cump[arat ieftin si dublat pretul.io nu iau de la ei ca sunt jigodii.am la tara cumpar de la babutza din colt.Astia tin capsunile si ciresle la ptret dublu-triplu pana se scurg de zeama sub tas
    0
    0
  • postat de florin
    Joi, 13 Aprilie 2023 08:46
    86.124.200.***
    In Piata Centrala ca si in celelalte piete din Galati majoritatea sunt intermediari!Producatori mai gasesti doar in fosta piata a moldovenilor!Se vorbeste mult de producatorii romani care trebuie ajutati!Asa este dar ce facem cind la tarabele din piete sunt samsari care tin preturile identic sau mai
    0
    0
  • postat de Diana
    Joi, 13 Aprilie 2023 07:27
    95.76.59.***
    Produsele sunt scumpite artificial de catre samsarii pietelor, care cumpara (nu produc) marfa de la alti samsari din Basarabiei sau alte piete de gros din judetul nostru sau alte judete.
    Din aceste motive pepenele de Dabuleni este mai scumpdecat cel din America de sud (care trebuie sa vina in conta
    0
    0
  • postat de dan
    Joi, 13 Aprilie 2023 07:18
    89.120.230.***
    nu merge plata cu cardul pentru ca nu se vrea!de unde mai scot ei bani negri?de unde mai platesc taxele de protectie(adica para-indaratul)la stim noi cine?daca ar fi vorba de niste batranele cu leustean si loboda as mai zice,dar tarabele sunt ale mafiei din piata care au protectie politica!uitati-v
    0
    0
  • postat de Albert
    Joi, 13 Aprilie 2023 07:13
    86.124.200.***
    Care PRODUCATORI în piață centrala? 1, 2 sâmbăta sau duminica. În rest, producatori de.....specula.
    0
    0
  • postat de Marius
    Joi, 13 Aprilie 2023 07:06
    89.136.3.***
    Comisionul la banca este intre 0 si 1% - nu este vorba de comision.
    Problema este alta - odata ce a platit cu cardul te obliga sa dai si bon (ceea ce nu prea se intampla), daca dai bon trebuie sa ai si intrare de marfa pe baza de factura si la final sa platesti taxe. Aici este problema, evaziunea
    0
    0
  • postat de Galatean
    Joi, 13 Aprilie 2023 05:24
    89.137.226.***
    Hai bre, vorbiti de card la marlani?!!

    Pentru asta trebuie sa se lepede de toate pacatele comertului: samsari speculanti, vanzatori analfabeti, hoti de buzunare si babe umbland cu sofarluca, dou lei, trei fire de patrumjel si marar.
    Este plin spatiul acesta, pe care-l numiti piata, de asemenea s
    0
    0
  • postat de Iancu Jianul
    Miercuri, 12 Aprilie 2023 22:59
    5.13.195.***
    Dar la preturile actuale, EU IMI ALERG MARFA, nu m.. la de inainte! NU TATUTZU! Au preturi de specula, daca ii cautzi la babataturi de la munci agricole, jumatate is tucirii si nu au vazut pamant arat in viata lor.. cum au vazut parlamentarii un SRL pe munca lor cinstita!
    0
    0
  • postat de eu
    Miercuri, 12 Aprilie 2023 22:57
    95.76.36.***
    Ioane, sunt banci care nu percep comisioane la cumparaturile cu cardul.
    Hai sa nu ne ascundem dupa deget, aici e vorba de sfanta evaziune, doar nu or fi prosti sa dea bonuri de exemplu, sa plateasca taxe.
    Doamne fereste, auzi taxe, blasfemie.
    0
    0
  • postat de Marius
    Miercuri, 12 Aprilie 2023 22:23
    86.124.201.***
    Și respectarea legii? Organele abilitate nu se sesizează?
    0
    0
  • postat de Ion
    Miercuri, 12 Aprilie 2023 21:33
    37.251.221.***
    Nu prea merge când dai comision la banca.
    Ai nevoie de banii din încasări, sunt cu ceva mai puține și mai greu accesibile.
    Și contabilitatea e greoaie.
    În plus, duce la scumpirea produselor.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.