Fără rampă, un pasager în scaun rulant s-a răsturnat la coborârea din tramvai

Fără rampă, un pasager în scaun rulant s-a răsturnat la coborârea din tramvai
Evaluaţi acest articol
(33 voturi)

O situaţie pe cât de şocantă pe atât de revoltătoare ne-a fost sesizată de către o călătoare cu mijloacele de transport ale Transurb. Gălăţeanca a fost martoră la o scenă îngrozitoare, petrecută pe 27 mai 2023, pe traseul 7: un călător cu dizabilităţi a coborât din tramvai fără rampă şi s-a prăvălit pe carosabil, în vreme ce scaunul cu rotile s-a răsturnat. Omul a fost pus în pericol de moarte pentru că vatmaniţa a refuzat să deschidă rampa specială pentru a facilita coborârea în siguranţă a călătorului. Reprezentanţii Transurb ne-au declarat că a fost demarată deja o cercetare disciplinară şi urmează toţi paşii legali în acest sens. Am primit asigurări că, dacă situaţia se dovedeşte reală, toleranţa pentru asemenea comportament din partea unui vatman va fi zero.

"Doresc să semnalez o situație șocantă la care am asistat astăzi, 27 mai, la ora 10,38, în calitate de călător Transurb Galați" este mesajul pe care l-am primit pe adresa redacţiei din partea unei gălăţence care a avut parte de o asemenea experienţă teribilă. Iată ce ne-a relatat călătoarea, care ne-a trimis şi fotografia mijlocului de transport implicat: "Vatmanița tramvaiului cu plăcuță de înmatriculare GL 1867, aflat în cursă pe Traseul 7, în stația Poșta Veche (spre Baia Comunală), nu a deschis rampa de acces pentru a facilita coborârea unui călător cu dizabilități, aflat în scaun cu rotile. Acesta a coborât din tramvai fără rampă și scaunul cu rotile i s-a răsturnat în stradă. Călătorul s-a prăvălit pe jos, pe asfalt, în timp ce încerca cu coatele să se târâie și să agațe scaunul cu rotile aruncat de impact la distanță de el.

Totul s-a petrecut sub privirile îngrozite ale călătorilor, în timp ce tramvaiul se punea deja în mișcare. Ultima imagine rămasă în câmpul nostru vizual a fost cea a omului întins pe jos în stradă, în timp ce încerca să se ferească din calea mașinilor ce veneau de pe strada Basarabiei", ne-a relatat călătoarea Transurb.

După cum ne-a mărturisit, la capătul de traseu, în Piaţa Mare, a întrebat vatmanița de ce nu a deschis rampa de acces pentru coborârea scaunului cu rotile, dar aceasta nu a stat la discuții: "A intrat repede într-o farmacie. Am reluat întrebarea când a ieșit din farmacie și a îngăimat că îl cunoaște pe călătorul în scaun cu rotile și că acesta are interdicție în tramvai și că rampa nu e funcțională.

Personal, consider că am asistat la o atitudine discriminatorie, un abuz la adresa unui călător cu handicap locomotor fizic, întrucât era și un pic mai brunețel și era îmbrăcat modest. Menționez că s-a apăsat butonul de semnalizare "nevoie de rampă", dar vatmanița nu a dat curs semnalului.

În încheiere, reclam neglijența, lipsa de umanitate și empatie a angajatei Transurb, precum și discriminarea călătorului în funcție de etnie și de starea medicală. Am decis să vă relatez situația întrucât viața unui om a fost pusă în pericol de moarte. Iar atitudinea conducătorilor și controlorilor Transurb, în general, este sub orice critică, umilind călătorii cu orice ocazie. ... şi pentru că doar presa mai are puterea de a educa și corecta comportamentul angajaților Transurb Galați, care se poartă cu călătorii de parcă ar fi cetățeni de mâna a doua sau saci de cartofi", ne-a sesizat călătoarea.

Ce spune Transurb

La rândul nostru, am transmis societăţii Transurb o sesizare în care am relatat cele povestite şi am solicitat un punct de vedere. Mai mult, am fost întrebat cât de des se întâmplă ca rampele de acces în noile tramvaie să nu funcţioneze, dacă afirmaţiile vatmaniţei sunt reale.

Reprezentanţii Transurb ne-au declarat că a fost demarată o cercetare disciplinară încă de sâmbătă, de când călătoarea a reclamat acest fapt atât redacţiei noastre, cât şi pe mailul de sesizări pus la dispoziţie de compania de transport. Cercetarea va urma toţi paşii legali, care necesită timp. În cadrul activităţii, vatmaniţa reclamată va fi chemată în faţa comisiei de disciplină, discuţie pentru care are la dispoziţie trei zile ca să se pregătească.

Am primit însă asigurări că, în cazul în care situaţia se dovedeşte a fi reală, un asemenea comportament din partea unui angajat Transurb nu va fi tolerat şi vor urma sancţiuni disciplinare pentru vatmanul implicat.

Vom reveni cu informaţii asupra concluziilor cercetării disciplinare, atunci când le vom primi.

Citit 5327 ori Ultima modificare Luni, 05 Iunie 2023 07:21

10 comentarii

  • postat de carmen
    Marți, 30 Mai 2023 19:44
    195.32.91.***
    sa se duca in tribunal cu certificat si cu 2 martori si castiga ....autobuzele sunt asigurate , sa plateasca apoi va fi problema primariii cu asiguratorul .....trebuie odata si odata sa se puna la punct si acest aspect
    0
    0
  • postat de Yumi
    Marți, 30 Mai 2023 09:17
    5.13.233.***
    Dan@ toti ramanem impasibili in mijloacele de transport cand sant astfel de oameni in carucioare , noi nu-i ajutam la coborat cat si la urcat dar facem reclamatie peste reclamatie si ramanem impasibili sa nu ne murdarim in a ajuta un om daca nu are insotitor.
    0
    0
  • postat de florin
    Marți, 30 Mai 2023 08:50
    86.124.200.***
    Am mai spus ca toate asa zis investitiile care se fac in Galati nu au in atentie persoanele cu dizabilitati!In afara incepind de la trotuare,treceri pietoni,transport in comun ,acces in cladiri etc totul este gindit ca persoanele cu dizabilitati sa aiba acces cit mai usor!Sa se bucure de o maxima n
    0
    0
  • postat de ulysses
    Marți, 30 Mai 2023 08:04
    86.124.201.***
    deci cand faci achiziii de mijloace de transport publice esti obligat prin lege sa fie si accesibile pentru persoanele cu dizabilitati (sa aiba rampa de acces) iar soferul obligat sa coboare rampa dar numai in galati si nu ma refer la toti dar majoritatea soferilor/soferite vin cu scuzele: ca nu e a
    0
    0
  • postat de dan
    Marți, 30 Mai 2023 06:55
    89.120.230.***
    nu acuzati pe cea care a sesizat!poate aceasta e tot in varsta ,poate nu poate ridica o greutate destul de mare ca greutatea unui om plus carutul,sunt multe explicatii de ce poate doamna nu a putut sa-l ajute!iar tramvaiul e dotat cu rampa ,dar vatmanita nu a vrut sa-si murdareasca manusitile de mis
    0
    0
  • postat de Yumi
    Marți, 30 Mai 2023 05:02
    5.13.233.***
    O simpla curiozitate din partea reclamantei; de ce nu a sarit dumneai sa-l ajute sa coboare din tramvai , a privit nepasatoare fara sa faca cel mai mic gest in al ajuta , va era jena doamna oare? Ati privit si atat , restul reclamatie cat se poate , sant camere de luat vederi in tramvai , dintre car
    0
    0
  • postat de Miruna
    Luni, 29 Mai 2023 23:39
    5.13.196.***
    De aceea am tot zis că nouă Galațiului ni s-au livrat parcă rebuturi...Autentic.
    Să nu fii în stare tuPRODUCĂTOR(în secolul avansului tehnologic)să fabrici un autovehicul automatizat...De ce draq,rampa aceea nu putea fi scoasă în mod automatizat de către călător,așa cum se deschide și ușa,la o simp
    0
    0
  • postat de Miruna
    Luni, 29 Mai 2023 23:01
    5.13.196.***
    Era ojată?,era MARE cocoană?...vietatea "vatman".Aia ar trebui scoasă-n șuturi afară din câmpul muncii...dacă este așa
    CeNEOMsă fii să refuzi să-ți faci datoria(nu deOM cum se cerea aici,căOMnu pare a fi "coconoasa???")ci deconductoare,aparținătoare a "utilajului" respectiv înGrija căreia era în zi
    0
    0
  • postat de Poliția ar trebui să se autosesizeze
    Luni, 29 Mai 2023 22:51
    109.166.128.***
    Domnul cu dizabilități ar trebui să dea în judecată Transurb prin intermediul unui avocat, după ce merge la medicina legală, dacă are cumva echimoze în urma căderi din tramvai, pentru că vătmănița a pus în pericol viața omului și a părăsit locul accidentului și nu a chemat salvarea la 112.
    0
    0
  • postat de Remus
    Luni, 29 Mai 2023 22:05
    86.124.127.***
    La CFR , înafara de stațiile Galați si Braila, scara vagonului e la nivelul pieptului, iar batranii urca pe burta in tren executand scheme de alpinism.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.