Cum cred profesorii gălăţeni că se va rezolva criza din educaţie. Cadrele didactice nu cedează (FOTO și VIDEO)

Cum cred profesorii gălăţeni că se va rezolva criza din educaţie. Cadrele didactice nu cedează (FOTO și VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Protestele cadrelor didactice continuă atât la Galați, cât și în întreaga țară. Profesorii gălăţeni au ieșit, din nou, în număr mare, în stradă și au continuat să-și strige nemulțumirile, după mitingul eșuat de la București.

Deși greva a perturbat calendarul examenelor naționale, protestatarii refuză să se întoarcă la catedră și să finalizeze anul școlar. Mai mult, dascălii spun că sunt dispuși să înghețe anul școlar, susținând că vinovați de situația actuală sunt şeful statului și întreaga clasă politică.

"Nu ne lăsăm cumpărați cu niște vouchere!"

Miercuri, de la ora 11.00, profesorii gălăţeni s-au adunat din nou pe esplanada din fața Prefecturii. Înarmate cu vuvuzele și cu mesaje de protest, peste 300 de cadre didactice au continuat să își strige ofurile. Acestea susțin la unison că nu au așteptări de la întâlnirea liderilor de sindicat cu președintele Iohannis.

În timpul mitingului, "Viața liberă" a stat de vorbă cu profesorul Cătălin Mogoș, de la Colegiul "Mihail Kogălniceanu", responsabil cu organizarea acțiunilor de protest ale cadrelor didactice, acesta aducând lămuriri despre situația actuală a învățământului românesc.

- Suntem în a opta zi de grevă. Veți continua sau vă veți întoarce la clase, pentru a finaliza anul școlar?

- Vom continua până ne vom câștiga drepturile care ni se cuvin prin Legea 153/2017, care a fost prorogată de două ori, cu dispreț față de categoria noastră profesională. Nemulțumirile noastre nu au doar caracter pecuniar, ci au caracter general, pentru că subfinanțarea sistemului de învățământ este și va duce la o degradare totală a educației.

- Ce le transmiteți elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, care se pregătesc pentru cele mai importante examene ale vieții?

- Trăiesc momente pe care n-am crezut vreodată că le voi trăi. Sunt diriginte la clasa a XII-a, sunt părinte de elev de clasa a X-a. Noi, profesorii, nu vrem ca acești copii să sufere. Se vor decala examenele și structura anului şcolar, sperăm că nu vom ajunge la înghețarea anului școlar, deşi suntem uniți și dispuși să facem și lucrul acesta. Ne cerem drepturile salariale câștigate prin lege.  Dacă guvernul ne tratează cu dispreț, trebuie să înțeleagă că disprețul este reciproc. Atragem atenția că învățământul a ajuns a cincea roată de la căruță, situație pe care nu o vom mai tolera.

- Ce așteptări aveți de la întâlnirea cu președintele Iohannis?

- Sper că întâlnirea cu domnul președinte Iohannis să dea un semnal cerebral, să înțeleagă că România Educată se va transforma într-o Românie needucată, iar efectele se vor vedea peste ani, la generațiile ce vor veni. Îi rugăm din suflet pe domnii politicieni să înțeleagă că este al 12-lea ceas și, dacă nu vor să compromită o țară, trebuie să ne punem de acord, dar nu cu firimiturile pe care ni le aruncă.

Cum cred profesorii gălăţeni că se va rezolva criza din educaţie

După peste o săptămână de grevă, cadrele didactice nu cedează și spun că vor continua până vor primi ceea ce au cerut. La ultimul protest desfăşurat miercuri în fața Prefecturii, am reușit să aflăm părerile unor profesori despre grevă și cum cred ei că va decurge finalul acestui an școlar.

"Aceste proteste nu vor înceta până când Guvernul nu își va aminti că există în această țară și un sistem educațional, pe cale de dispariție, din păcate. Noi nu cerem nimic mai mult decât respectarea unei legi din 2017, care nu este luată în considerare nici măcar în zilele acestea. Dacă președintele crede că mai merg vorbele dulci și cuvintele frumoase, se înșală, nu mai prostește pe nimeni. Dacă drepturile nu ne sunt respectate, vom recurge la metode mai puțin ortodoxe", ne-a spus un profesor prezent la miting.

"Din păcate, acesta este sistemul în care trăim. An de an se alocă foarte puțini bani pentru educație, care este cea mai importantă resursă, dacă vrem să avem generații de viitor. Trebuie să înțeleagă toţi că aceste proteste sunt, din păcate, singura variantă de a ne  face auziţi, altfel așa vor fi plătite zece generații de-acum încolo. Nu vom renunța până când oamenii aflaţi la putere nu vor înțelege nevoile noastre", ne-a declarat Ilinca Maria, profesoară la o școală generală din Galați.

"Nu vom opri greva până când nu ne va auzi cineva. Cei de sus trebuiau să se aștepte că nu vom renunța ușor și nu vom accepta vorbele de adormit pe care le folosesc de fiecare dată. Copiii nu au nicio vină, dar vom continua și vom îngheța și anul, dacă este nevoie. Președintele știe doar să paseze motanul, dar să facă ceva constructiv nu a fost în stare vreodată. Degeaba se laudă cu proiectul România Educată, că tot ca acum 100 de ani am ajuns", ne-a spus un alt profesor din rândurile protestatarilor.

(David Tudor)

Citit 2806 ori Ultima modificare Vineri, 02 Iunie 2023 07:43

7 comentarii

  • postat de Un fost dascal
    Joi, 01 Iunie 2023 19:07
    84.232.141.***
    Cele scrise de Traian, sunt reale, doar ca, aceasta categorie a intelectualilor, cea mai lipsita de respect, isi merita pe deplin asa zise privilegii, ma refer la concediu din vara , ca altele nu exista, privilegii cu adevarat sunt la magistrati, politisti, politicieni si armata.
    Problema e ca aces
    0
    0
  • postat de roman verde
    Joi, 01 Iunie 2023 11:25
    165.225.200.***
    calcul la rece venituri/cheltuieli pentru o familie cu trei persoane si doua surse de venit, va rog sa ma corectati :
    venituri (net): 8000
    intretinere: -250
    curent: -120
    gaz (medie anuala cu 370 lei pe timp de iarna): -115
    net/tv: -100
    macare/alte produse: -1500
    benzina: -400
    medicamente (c
    0
    0
  • postat de Haralambie
    Joi, 01 Iunie 2023 11:03
    86.124.124.***
    Tocmai ce au venit cifrele de la INS, deficitul bugetar a crescut cu 5 miliarde intr-o luna, de la 22 la 27 . Pervers este faptul ca Guvernul o sa încerce sa oprească deficitul tăind subvențiile, nu si cheltuielile bugetare.
    0
    0
  • postat de Ema
    Joi, 01 Iunie 2023 10:18
    5.13.201.***
    Am avut copilul la un liceu cotat ff bun. Profesorii nu faceau nimic la ore. Hahaiala, povesti si note puse din burta. Puneau note mari la toti desi nu stiau nimic, sa nu scada prestigiul liceului. Cine dorea rezultate reale pt copil l-a dat la meditatii. Asa am obtinut note mari la bac si la facu
    0
    0
  • postat de Albert
    Joi, 01 Iunie 2023 09:30
    86.124.200.***
    Domnilor din: educație, justiție, politie, agricultura, administrație, politica , etc.: încetați a declama ca meseria pe care, vremelnic, o practicați, e cea mai importanta în societate. Este o lozinca care vine di vremuri demult apuse. Ac. denota lipsa respectului în societate pentru diversele mes
    0
    0
  • postat de Cu efort vă recâștigați respectul, greva voastră este tuturor românilor
    Joi, 01 Iunie 2023 00:28
    109.166.133.***
    Văd că unii consideră ed7cația copiilor noștri, un fel de crescătorie de găini, porci sau marfă, șuruburi, piulițe. Aici se lucrează cu copii, cu minți diferite, inteligență neuniformă, personalități diferite funcție de ce este acasă, la țară și oraș, majoritatea cu părinți la muncă în afară, la mun
    0
    0
  • postat de Traian
    Miercuri, 31 Mai 2023 20:44
    86.124.126.***
    Vreau doar sa reamintesc privilegiile pe care deja le au, pentru ca ei mereu se compară cu alti bugetari - Norma de predare de 18 ore pe saptamana, 62 de zile lucrătoare concediu platit pe an, voucher de vacanta, sporul de solicitare neuropsihică , sporul de gradație, prime salariale, bonuri de masa
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.