Tineri artişti gălăţeni. Cosmin-George Caraman - forța exprimării hiperrealiste

Tineri artişti gălăţeni. Cosmin-George Caraman - forța exprimării hiperrealiste
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Despre pictorul și graficianul Cosmin-George Caraman am scris cu câțiva ani în urmă, când încă era elev și nu-l cunoscusem personal. Îi admirasem un excelent portret în creion la o manifestare a artiștilor profesioniști și în cronica scrisă cu acel prilej îl consideram a fi o speranță a artei plastice gălățene, dacă va persista în pregătirea profesională și exprimarea propriei individualități.

Recent, l-am întâlnit în cadrul unui vernisaj de la Galeriile „Nicolae Mantu” și promisiunea făcută în conversația avută, aceea de a-i vedea lucrările, a devenit realitate, astfel că pot să-i încheg un portret acestui tânăr plastician pentru care figura umană constituie motivul predilect al explorărilor sale artistice.

Peste 40 de expoziții de grup și colective

Cosmin-George Caraman s-a născut pe 17 ianuarie 2001, la Galați. A urmat ciclul gimnazial la Liceul Teoretic „Emil Racoviță” Galați, iar în clasa a IX-a s-a transferat la Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin”, pe care l-a absolvit în 2020. Și-a continuat studiile la Universitatea „Dunărea de Jos” Galați, Facultatea de Arte, secția Pictură, iar din 2023 este masterand la aceeași instituție de învățământ artistic superior.

Din 2019, a participat la peste 40 de expoziții de grup și colective cu caracter local, național și internațional, la: Biblioteca "Eugene Ionesco" Galați, Muzeul de Artă Vizuală Galați, Galeriile de Artă "Nicolae Mantu" Galați, Galeria de Artă Brăila, Casa Artelor Galați, Muzeul "Vasile Pârvan" Bârlad, Galeria de Artă "Gheorghe Naum" Brăila, Muzeul Județean "Ștefan cel Mare" Vaslui, Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos Galaţi, Pavilionul României Expo 2020 Dubai, Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti" București, Muzeul de Artă Tulcea, Galeria de Artă "Serfioti" Galați, Palatul Mogoșoaia București; Muzeul de Istorie "Teodor Cincu" Tecuci, Hanul "Gabroveni" București, "Scemtovici & Benowitz Gallery" București.

În 2021, a fost semifinalist la categoria "Adolescenți" a Concursului Internațional de Artă "Arc Salon", ediția a XV-a, organizat de Arc Renewal Center din New Jersey, SUA, iar în 2023, lucrarea sa de licență ("Unmasking the human"/ "Demascarea omului") a fost selecționată la nivel național pentru a participa la Expoziția "Diploma Show", ediția a X-a, organizată la Combinatul Fondului Plastic.

A participat, de asemenea, la trei ediții ale Taberei de creație "Demersuri artistice pe Valea Râmnicului-Sărat" (2021, 2022, 2023).

La manifestările expoziționale la care a participat a fost răsplătit cu mai multe distincții: Premiul II Pictură, Concursul Național de Arte Plastice "Camil Ressu" Galați (2018); Premiul III Grafică, Concursul Național de Arte Plastice "Camil Ressu" Galați (2019); Premiul de Excelență Desen, "Portretul în desen și gravură", Galați (2019); Premiul III Grafică, Concursul Național de Arte "Margareta Sterian", Buzău (2020); Premiul I, Concursul Internațional de Arte Vizuale "Brâncuși văzut în 145 de portrete", Târgu-Jiu (2021); Premiul II, Concursul Internațional "Martha Bibescu", ediția a IV-a, București; Trofeul Concursului Internațional de Artă Plastică "Gheorghe Petrașcu", ediția II-a, Tecuci (2023); Mențiune, Bienala de Gravură "Gabriel Popescu", Târgoviște (2023).

Reprezentarea figurii umane prin portret

Debutând expozițional încă din clasa a XII-a, Cosmin-George Caraman și-a continuat pregătirea de specialitate în cadrul instituțiilor amintite, a aprofundat studiul artelor vizuale, a creat, a experimentat, a abordat portretul, peisajul și natura statică în lucrări realizate în diverse tehnici: ulei pe pânză, lemn sau pe hârtie, pastel, grafit, cărbune, gravură și chiar pictură și sculptură digitală. Modalitatea de exprimare preferată este hiperrealismul, fiindcă, mărturisește artistul, "acest mod de reprezentare mă ajută să redau detaliile dorite, fără a mă îndrepta spre fotorealism". Și tot el precizează: "Îi prețuiesc în mod deosebit pe pictorii hiperrealiști Gottfried Helnwein (n. 8 octombrie 1948, Viena) și Eloy Morales (n. 1973, Madrid), unul dintre cei mai influenți pictori contemporani ai realismului spaniol, însă eu doresc să merg pe o variantă de hiperrealism impresionist, deoarece deseori folosesc tușe care, privite de aproape, lasă multe culori și nuanțe vizibile față de lucrările obișnuite de hiperrealism. Acest procedeu l-am deprins de la profesorul meu din liceu și facultate, domnul Constantin-Adrian (Cornel) Corcăcel, care m-a ajutat să-mi creez un stil personal".

În demersul său artistic, una din preocupările esențiale ale lui Cosmin-George Caraman este cunoașterea, aprofundarea și reprezentarea figurii umane prin intermediul portretului. Stau mărturie în acest sens lucrările care conțin reprezentări ale unor personaje în imaginea cărora artistul urmărește să redea atât caracteristicile fizionomice, cât și pe cele psihologice ale acestora. Chipul bătrânei din lucrarea „Înțelepciune” este expresia cumpătării, calmului și echilibrului, al unui parcurs de viață asupra căruia timpul și-a caligrafiat amprentele. Privirea este îndreptată prin lentilele ochelarilor spre un punct fix, dar caută parcă mai mult spre interiorul ființei, ca și cum ar încerca aduceri aminte care i-au marcat existența. Tușele meticuloase, redând cele mai fine detalii, distribuția ingenioasă a luminii și umbrei, coloristica de mare sobrietate, întreaga textură obținută, dau figurii personajului o înfățișare gravă, impunătoare. Adolescenta din „Ecouri ale tăcerii” este ipostaziată din profil. Este absorbită de gânduri și nedispusă să intre în vorbă cu cineva. Claudia din tabloul cu același titlu, o ființă sensibilă, fragilă, trăiește un sentiment de teamă, ca și cum s-ar afla în fața unei situații necunoscute. Andreea exprimă jovialitate, iar lumina care-i brăzdează fața îi conferă un aer de încredere, de speranță în atingerea unei năzuințe („Andreea”). Amber este pictată cu lumina căzând frontal pe mijlocul figurii. Tușele energice au darul să transmită privitorului seriozitatea, vitalitatea și robustețea spirituală a unui personaj feminin adorabil. Bărbatul din lucrarea „Kratos”, ușor melancolic, are trăsături ferme, figura lui exprimă vigurozitate. Într-un desen alb-negru, executat în tehnică digitală, părintele sculpturii moderne Constantin Brâncuși este înfățișat în atelierul său din Paris, într-un moment de odihnă, așa cum se poate vedea și într-o fotografie rămasă de la el.

De remarcat în portretistica lui Cosmin-George Caraman interesul pentru evidențierea cu deosebire a laturii dramatice a ființei umane, fapt reflectat și de titlurile metaforice ale unor lucrări: „În derivă”, „Singură în întuneric”, „Cenușa gândurilor”, „Eclipsa”, „Soartă respingătoare”, „Partea greșită a Raiului”, „Cât respir, sper”, „Demascarea omului”. În ultima, de pildă, un triptic cu o reprezentare simbolică, protagonistul, înfățișat în trei ipostaze diferite, este un bărbat care a trăit mirajul călătoriilor pe mări și oceane, a cunoașterii unor locuri și oameni care l-au fascinat, a beneficiilor materiale și a unei experiențe de viață inedite, dar care ajunge la concluzia că tot mai bine este acasă, în țara lui, în mijlocul familiei și al celor dragi. Ghioceii, cele dintâi flori ale primăverii, simboluri ale purității, speranței și reînnoirii, prezenți cu albul lor imaculat în spațiul plastic, devin simboluri ale renașterii personajului, al liniștii sufletești și bucuriei pe care o simte acesta atunci când se află printre ai săi.

De asemenea, este de remarcat o modalitate ingenioasă a artistului folosită în construirea portretelor prin plasarea pe chipul personajelor a unor pete stratificate de pastă, așezată uneori chiar sculptural, lăsând să se vadă urmele pensulei, care conferă lucrărilor o notă particulară. Uneori, aceste pete de pigment au forma unor voalete, alteori sunt folosite cu conotații simbolice, după cum și chipurile personajelor sunt pictate adesea doar fragmentar.

Peisaje din mediul acvatic sau din zona montană

Tablourile reprezentând peisaje conțin aspecte din mediul acvatic sau din zona montană a Vrancei. Ele sunt executate fie în tehnica gravurii (ac rece), în sepia, pastel sau ulei și evocă priveliști cu bărci la malul apei, arbori, stufăriș, păsări în zbor, cai la adăpat și oameni care-i însoțesc sau prezintă imagini ale peisajului fermecător al Vrancei, imortalizate pe pânză într-o cromatică tonifiantă, vibrantă, proaspătă, care emană poezie și creează o stare de relaxare și bună dispoziție.

Naturile statice se înscriu și ele în aceeași preocupare a artistului pentru transpunerea hiperrealistă a obiectelor (vase frumos modelate, fructe, corpuri geometrice, drapaje opulente etc.) sau a florilor care alcătuiesc recuzita tablourilor sale din această categorie, compoziții armonioase, echilibrate, construite cu rigoare și claritate a formelor.

Înzestrat cu talent și mult har, preocupat să-și contureze un stil propriu, care să-l individualizeze, Cosmin-George Caraman se află pe un drum bun al evoluției, speranța pe care o întrevedeam cu ani în urmă adăugând treptat volute ale împlinirilor ce deschid orizonturi certitudinii.

Galerie de imagini

Citit 1043 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Mai 2025 11:47

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro