Șantierul Naval Damen Galați, profit din construcția de nave militare

Șantierul Naval Damen Galați, profit din construcția de nave militare
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

Șantierul Naval Damen Galați a raportat pe 2022 un profit net de aproape 39,8 milioane de lei (echivalentul a aproximativ 8 milioane de euro - n.r.), rezultă din datele centralizate de Ministerul Finanțelor. Aceste rezultate vin după ce, în anul precedent, șantierul naval gălățean a avut un profit net de 37,22 milioane de lei

Ultimii ani au fost cu suișuri și coborâșuri pentru industria navală. Acest sector a fost printre cele mai afectate, în 2020, de izbucnirea pandemiei de Covid-19. Lanțurile logistice internaționale de furnizare de echipamente au fost practic blocate, mobilitatea, inclusiv transfrontalieră, a personalului a fost considerabil redusă, iar regresul economiei a dus la reducerea sau chiar anularea unor comenzi din industria navală. S-a ajuns chiar și la disponibilizări de personal.

Noi complicații au apărut ulterior, odată cu scumpirea unor echipamente sau materii prime, cu perturbările induse în piață de războiul din Ucraina sau odată cu inflația care a afectat inclusiv zona euro.

În aceste condiții, SN Damen Galați a avut în 2022 o cifră de afaceri de 227,865 milioane de lei, la jumătate față de cea din 2021 - 586,73 milioane de lei. De remarcat este, totuși, că balanța de venituri și cheltuieli a permis o păstrare a marjei de profit. Mai exact, veniturile SN Damen Galați în 2022 au fost de 507 milioane de lei, iar cheltuielile s-au cifrat la 463,78 milioane de lei. Venitul brut raportat a fost, în cele din urmă, de 43,22 milioane de lei, iar profitul net de 39,79 milioane de lei.

În același timp, trebuie ținut cont de faptul că ciclul de producție al unui șantier naval este unul multianual, iar acest lucru se poate reflecta indirect în rezultatele financiare raportate anual.

Comenzi importante

Dincolo de cifre, SN Damen Galați a marcat în 2022 o serie de reușite notabile. Cea mai importantă se referă la derularea lucrărilor la nava de suport logistic - Combat Support Ship (CSS) - "Den Helder", destinată Forțelor Navale Regale Olandeze. Anul trecut a fost finalizată carena și au avut loc primele teste de flotabilitate, după ce au fost asamblate modulele care formează nava. Nava "Den Helder", la care lucrările sunt deja într-o fază destul de înaintată, este una dintre cele mai mari nave militare construite vreodată în România, fiind devansată doar de nava de tip Joint Support Ship (JSS) "Karel Doorman", construită tot la Galați, tot pentru Forțele Navale Regale Olandeze.

Tot în 2022, în Șantierul Naval Damen Galați au demarat lucrările la încă două nave pentru Marina Militară Pakistaneză. Aceste nave au la bază cea mai nouă platformă de tip Offshore Patrol Vessel - OPV 2600, proiectată și realizată de navaliștii din cadrul Grupului Damen și se află în curs de executare. Comenzile pentru aceste nave vin după ce, în 2020, Șantierul Naval Damen Galați a încheiat cu succes livrarea altor două nave militare destinate flotei pakistaneze. E vorba de corvetele PNS Yarmook și PNS Tabuk, nave cu un grad ridicat de adaptabilitate, capabile să desfășoare misiuni dintre cele mai dificile.

În aceste condiții, pare o ironie a sorții că autoritățile române bat de ani de zile pasul pe loc în programul de dotare a Forțelor Navale cu patru corvete, atât de necesare în complicatul context geostrategic din Marea Neagră...

Dincolo de aceste sincope, au marcat și autoritățile române un pas înainte. E vorba de un contract încheiat între Damen și Ministerul Afacerilor Interne, respectiv, Departamentul pentru Situații de Urgență, pentru achiziția a două nave multirol destinate salvării de vieţi şi protejării de bunuri pe mare. Navele, proiectate şi construite la şantierul naval din Galaţi, sunt deja aproape de finalizare, urmând ca în perioada următoare să fie lansate oficial la apă.

Cifre comparative

Dacă ne întoarcem la "cifre", să mai amintim, spre comparație, că șantierul naval a raportat în 2020 o cifră de afaceri de 806,71 milioane de lei și un profit net de 22,59 milioane de lei, iar în 2019, la o cifră de afaceri de 480,33 milioane de lei, a obținut un profit net de 40,4 milioane de lei. În 2018, la o cifră de afaceri de 481,3 milioane de lei, profitul net realizat a fost de 26,92 milioane de lei.

În ceea ce privește numărul de salariați, Șantierul Naval Damen Galați a avut în 2022 un număr mediu de 1.505 angajați, în scădere față de 2021, când a avut un număr mediu de 1.661 de angajați. Scăderile de personal sunt semnificative, în condițiile în care, în 2020, șantierul naval gălățean avea 2.194 de angajați.

Citit 8047 ori Ultima modificare Luni, 12 Iunie 2023 07:32

1 comentariu

  • postat de Vard Tulcea :
    Joi, 08 Iunie 2023 17:29
    104.243.213.***
    Santierul Vard Tulcea : număr de angajați 2.726
    Damen Galati : număr de angajați 1.505..........fără cuvinte !!
    Domnule jurnalist pe noi ROMANII , ne interesează cați oameni mai lucrează (câștiga o pâine in șantier ) , si cat din Șantierul Galați mai este folosit...si nu cați bani își baga Kommer Damen in buzunar !!!!


    PS , poate scrieți si de navele pentru Politia de Frontiera , făcute de Damen la ....TURCI !!
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.