Fabrică de baterii pentru mașini electrice de 1,4 miliarde de euro la Galaţi (FOTO și VIDEO)

Fabrică de baterii pentru mașini electrice de 1,4 miliarde de euro la Galaţi (FOTO și VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(81 voturi)

Compania belgiană Avesta Battery and Energy Engineering (ABEE) va construi la Galaţi o fabrică de baterii electrice pentru industria auto, investiţie estimată la 1,4 miliarde de euro, proiect pe care "Viaţa liberă" l-a anunţat încă din luna martie. Noua fabrică va fi construită în Zona Liberă, pe o suprafață de circa 60 de hectare, care urmează să fie concesionată de firma belgiană

Lansarea oficială a uriaşei investiţii s-a desfăşurat în cursul dimineţii de marţi, 27 iunie, la primăria din localitatea belgiană Ninove. La conferinţa de presă de prezentare a proiectului au luat parte, printre alte oficialităţi de prim-plan, prim-ministrul Belgiei, Alexander de Croo, directorul general al Comisiei Europene, Joaquim Nunes de Almeida, ministrul român al Economiei, Ştefan Radu Oprea, europarlamentarul gălăţean Dan Nica, primarul Galaţiului, Ionuţ Pucheanu şi reprezentanți ai companiei ABEE.

Firma belgiană a înregistrat deja în România subsidiara ABEE Rom-Volt, fabrica de la Galați urmând să aibă o capacitate de 22 GWh pe an. Este prevăzută și posibilitatea construirii unei unităţi de reciclare a bateriilor, cu o capacitate de 50.000 tone/an. Întregul proiect, cea mai mare investiție în domeniu din România, va genera în final circa 8.000 de locuri de muncă, atât în fabrica propriu-zisă, cât şi în firmele partenere.

În ceea ce privește etapele de derulare a proiectului de la Galaţi, până la mijlocul anului 2024 ar urma să fie obținute toate avizele tehnice și administrative necesare, urmând ca în perioada 2024-2025 să se achiziționeze liniile de producție și să fie amenajate spațiile de producție. Fabrica ar urma să devină în întregime operațională în anul 2026.

"Orașul nostru a devenit tot mai atractiv pentru investitori. Sunt încântat că am participat la semnarea unuia dintre cele mai mari proiecte comune ale țării noastre cu Belgia. Este o investiție de 1,4 miliarde de euro, pentru realizarea căreia s-a muncit destul de mult în ultima perioadă și care necesită eforturi și mai mari pentru a fi implementată. Nu a fost ușor să aducem acest proiect la Galați, pentru că a trebuit să îndeplinim mai multe cereri, dar afirm cu satisfacție că orașul nostru și întreaga comunitate din sud-estul României vor avea foarte mult de câștigat. Prin această importantă investiție, Galațiul este pe harta economică a regiunii, fiind tot mai aproape de obiectivul de a fi o poartă strategică în estul Uniunii Europene", a declarat primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu.

"Rom-Volt este un proiect de fabrică de baterii litiu-ion din Galați, cu o capacitate totală de producție de 22 GWh și o investiție totală de 1,4 miliarde de euro. Producția de baterii este crucială pentru Uniunea Europeană, din cauza situației actuale a pieței, în care China domină aprovizionarea mondială. Sunt necesare mai multe capacități de producție în viitor, pentru a satisface cererea europeană, aflată în creștere. Rom-Volt va furniza baterii în principal pentru industria auto, în România aflându-se constructorii Renault/Dacia și Ford, dar și pentru piața staționară, deoarece stocarea este necesară pentru tranziția la energie regenerabilă", se arată într-un comunicat al companiei ABEE.

Portofoliul companiei ABEE include soluții integrate pentru proiectarea și producerea bateriilor electrice. Belgienii desfășoară deja operațiuni în aceste domenii în Belgia, Turcia şi Macedonia. Compania ABEE are parteneriate cu o serie de companii de anvergură în domeniul tehnologiei, printre care Siemens, Hitachi, Takenada şi Prime.

Citit 19321 ori Ultima modificare Luni, 03 Iulie 2023 04:35