Un nou Orăşel al Copiilor ar putea fi amenajat prin transformarea Parcului „Coposu”
Foto: David Tudor

Un nou Orăşel al Copiilor ar putea fi amenajat prin transformarea Parcului „Coposu”
Evaluaţi acest articol
(28 voturi)

"Cel mai probabil va apărea un nou Orăşel al Copiilor, pentru că n-aş vrea să ne adresăm doar adolescenților, iar pentru cei mici să lăsăm doar câteva balansoare şi două leagăne. Le-am cerut arhitecţilor să proiecteze un loc de joacă pentru copii de unde cei mici să nu vrea să plece decât ciufuliţi de părinţi", a declarat primarul Ionuţ Pucheanu, la Pro Lider FM, despre proiectul de "Reabilitare și refuncționalizare teren degradat Valea Țiglinei". Documentaţia şi costurile investiţiei au ajuns pe masa aleşilor locali şi vor fi aprobate la următoarea şedinţă de Consiliu.

Aşa cum aţi putut afla din ziarul "Viaţa liberă", Primăria Galaţi a atras fonduri europene nu doar pentru proiectul de revitalizare turistică a Falezei Dunării, ci şi pentru reabilitarea și refuncționalizarea terenului degradat din Valea Țiglinei.

Documentaţia a fost realizată de aceeaşi asociere care s-a ocupat şi de proiectul Falezei, Expert Project Team - Arhideskvision - AMG Lorem Consult, pe baza unui contract ajustat la 907.000 de lei fără TVA. Proiectul ajuns pe masa aleşilor locali propune o investiţie de 68.054.047 de lei cu TVA, pentru o suprafaţă de teren amenajată de 165.173,71 de metri pătraţi.

Conform actelor, întreaga suprafaţă de pe Valea Ţiglinei măsoară 229.193 mp. Numai că nu vor fi bani de regenerare urbană pentru tot arealul, conform ultimelor date obţinute de autorităţi. "Cel mai probabil o să ne rezumăm în a reface Parcul "Coposu" şi a-l extinde spre stadion", a spus primarul.

Conform documentelor supuse atenţiei consilierilor, zona vizată de investiţie este cuprinsă între străzile Cloşca, Brăilei, Stadionului şi Uzina de Apă.

În opinia arhitecţilor, suprafeţele amenajate nu mai corespund nevoilor ecologice, estetice şi sociale ale locuitorilor, nu se supun cerinţelor urbanistice moderne. Zona nu are o identitate urbanistică estetică, ci se încadrează în vechile stiluri de amenajare.

Ce propune proiectul

Locuri de joacă pentru copii cu vârsta între 8-14 ani, 4-8 ani şi, respectiv, 0-4 ani, skate park, legoland/ zonă micul explorator, labirint, amfiteatru, platforme aferente atelierelor de creaţie, amenajare foişor "şcoala în natură", pavilion umbrar sunt amenajări prevăzute în proiect.

Li se adaugă: pistă de role, pistă pentru biciclete, pistă de alergare, zone pentru circulația pietonală, sistem pietonal la nivelul coronamentului cu o lungime de aproximativ 350 m şi lăţimea de 1,50 m, amenajarea unui circuit pietonal pe sol/pietriş şi a cinci podeţe.

Pe lângă o zonă dedicată animalelor de companie, se mai impun: grupuri sanitare şi spaţii tehnice, sistem de irigaţii, consolidarea malurilor de pământ adiacente Bazei Sportive "Siderurgistul", instalaţii sanitare, canalizare pluvială şi sistem de iluminat - reţele de curenţi slabi, supraveghere video, wi-fi, amplasarea încărcătoarelor solare pentru telefoane, iluminat exterior.

Vor fi desfiinţate aleile existente, se vor realiza platforme betonate, locuri de parcare strada Cloşca şi strada Uzina de Apă, platforme pentru puncte de colectare gunoi.

Amenajarea peisagistică a întregului areal va fi completată cu mobilier urban - bănci, cişmele, coşuri de gunoi.

Durata de realizare a investiţiei ar trebui să fie de 24 de luni, iar sursa de finanţare, bugetul local şi fondurile europene pe care Primăria vrea să le atragă pentru regenerare urbană.

Citit 6381 ori Ultima modificare Sâmbătă, 22 Iulie 2023 08:50

10 comentarii

  • postat de Lavinia
    Sâmbătă, 22 Iulie 2023 19:56
    5.13.148.***
    @GeorgiaN

    Dacă nu te-a dus mintea să înțelegi ce-a vrut să spună(dar,?pun pariu c-ai înțeles,dar ai vrut să iști doar scandal din nimic)...s-a referit la faptul că să fie ceva bun realizat astfel încât să-i fie pe plac unui copil,iar dak un copil/cei mici prind drag de ceva anume,mai ales de un l
    0
    0
  • postat de Lavinia
    Sâmbătă, 22 Iulie 2023 19:46
    5.13.148.***
    @GeorgiaN

    Pen!bilule, nici măcar atât nu vă duce mintea să-nțelegeți ce-a vrut să zică...!?? Doamne Dumnezeule, dacă mai și votați precum (NU) gândiți, e clară treaba.
    Acu cine "instigă"(insinuează) și vrea să provoace scandal din nimic...!?? Dar unde cap/minte nu-i, vorba 'ceea, nici Dumnezeu n
    0
    0
  • postat de Lavinia
    Sâmbătă, 22 Iulie 2023 19:40
    213.233.88.***
    Ce mai știți de muzeul acela din parcul Rizer...!?? Arcada nu se înghesuie a încerca a finaliza de construit acel proiect...!?? Că pentru alții construiește Arcada, numai la GALAȚI, PENTRU GALAȚI nu se înghesuie a construi...
    0
    0
  • postat de Dani
    Vineri, 21 Iulie 2023 12:12
    109.166.131.***
    Lua-ti exemplu parcul Lumea copiilor din București - sector 4
    0
    0
  • postat de GeorgiaN
    Vineri, 21 Iulie 2023 10:44
    78.97.171.***
    Cum adică "le-am cerut arhitecţilor să proiecteze un loc de joacă pentru copii de unde cei mici să nu vrea să plece decât ciufuliţi de părinţi"?
    Ce fel de parc este acesta din care vrei să ieși doar ciufulit?
    D-le primar, de ce instigați la violență?
    0
    0
  • postat de magis
    Vineri, 21 Iulie 2023 09:54
    89.121.200.***
    De acum ma iau fiorii cind il aud pe primarul Pucheanu vorbind despre "regenerare urbana". In mintea lui, asta inseamna "platforme betonate" si copaci in ghiveci. Sau fara copaci.
    E timpul ca primaria sa lasa proiectele-mamut si se indrepte si spre lucrari mici dar care se lasa de mult asteptate (c
    0
    0
  • postat de Sigur ca da
    Vineri, 21 Iulie 2023 09:15
    46.97.176.***
    De parca nu mai era un orasel al copiilor nu mai departe de 300 de metri, in Tig I.
    0
    0
  • postat de Mda
    Vineri, 21 Iulie 2023 06:13
    89.137.136.***
    Ma speriasem, crezand ca avea de gand ca intr-un parc sa valorifice cat mai mult spatiul verde; citind insa ca "se vor realiza platforme betonate" precum si alte constructii, m-am linistit. Astept urmatoarele mariri de tarife, taxe si impozite locale din care vor fi platite aceste lucrari.
    0
    0
  • postat de paloma
    Vineri, 21 Iulie 2023 01:27
    5.13.164.***
    Ar putea !...Galatiul oras turistic !... Ce fumeaza astia din primarie ???
    Dupa ce au facut cel mai lung pisoar la P-uri, sigur vom intra in cartea recordurilor !!!
    0
    0
  • postat de Nicusor
    Joi, 20 Iulie 2023 20:45
    5.13.233.***
    Se cunoaste ca in 2024 sunt alegeri locali si a inceput campania electorala prima faza cea a promisiunilor. Mai sunt: Faleza inferioara si cea superioara, Drumul prin curtea Politiei de Frontiera, Regenerarile din Tiglina 1, 2 si Mazepa, Parcarile supraterane din Micro 20, 21 si 38, Parcarile subter
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.