Datoriile acumulate la bugetul de stat de cei mai mari 25 de datornici gălățeni depășesc suma de 182 de milioane de lei, echivalentul a 35,5 milioane de euro
Sunt sume de la care, în principiu, statul român poate să-și ia "la revedere", pentru că 23 din cele 25 de firme sunt în faliment, iar una este deja radiată din Registrul Comerțului.
Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Galați ne-a furnizat, la cererea noastră, o listă cu cele mai mari datorii înregistrate la bugetul de stat de firmele gălățene. Multe dintre ele sunt nume cunoscute pentru gălățeni, firme care au însemnat ceva în istoria economică a județului. Problema cea mare este, însă, că 23 din cei mai mari 25 de datornici sunt în faliment, iar o altă firmă, RBX Electric SRL, figurează ca fiind deja radiată. Singurul datornic la care nu figurează nimic la „stare” este MKAS Electropower SRL (comerț cu ridicata al altor mașini și echipamente), la care ultimele venituri au fost raportate la Finanțe în anul 2018, în valoare de 27.821 de lei. În ultimii trei ani, zero pe linie declarat la venituri și cheltuieli. Conform AJFP Galați, MKAS Electropower are datorii la bugete de 2,45 milioane de lei.
ICMRS, Apaterm și două firme din „imperiul” Profiland, în topul datornicilor
Cel mai mare datornic gălățean la bugetul de stat este Profiland Steel (tratarea și acoperirea metalelor), cu un total de peste 32 de milioane de lei, reiese din datele furnizate „Vieții libere” de AJFP Galați. Urmează în top Lory Informatica SRL (comerț cu amănuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin internet), cu 24,12 milioane de lei, ICMRS SA (alte lucrări speciale de construcții n.c.a.), cu 22,4 milioane de lei, și Remat SA (recuperarea materialelor reciclabile sortate), cu datorii de 17,11 milioane de lei.
De la locul 5 în jos, până la 25, datoriile variază între 9,8 și 2,3 milioane de lei. Astfel, pe locul 5 este Vîlceana SRL (construcții), cu 9,8 milioane de lei, pe 6 este Apaterm SA, cu 7,25 milioane de lei. Acestea sunt urmate de RBX Electric SRL (lucrări de instalații electrice - firmă radiată), cu 6,58 milioane de lei datorii, Profiland SRL (producție de tuburi și țevi din oțel) cu 5,7 milioane de lei, Nicorvin Tecuci, cu 4,8 milioane de lei, și TAGCM Dunărea Societate pe Acțiuni (construcții proiecte utilitare pentru fluide), cu datorii de 4,64 milioane de lei.
Prefixul „Rom”, aducător de ghinion în afaceri
Pe locurile 11, 14 și 16 se regăsesc firmele Romprima SRL (articole papetărie), cu datorii de 4,43 milioane de lei, Romprint 99 SRL (instalații sanitare, de încălzire și de aer condiționat), cu 4 milioane de lei, și Romlotus Computers, cu 3,5 milioane de lei. Printre ele s-au intercalat Asil SRL, cu 4,26 milioane de lei, Myamar any Fruits (comerț), cu 4,18 milioane de lei, și Acut Prest SRL (comerț cu ridicata), cu 3,8 milioane de lei.
În ultima parte a topului datornicilor gălățeni sunt Unicom SA (construcții), cu 3,2 milioane de lei, Dumony SRL (care a deținut autogara), cu 3 milioane de lei, Invest Imobiliare, cu 2,9 milioane de lei, Suintest SRL (creșterea porcinelor), cu 2,66 milioane de lei, MKAS Electropower, cu 2,45 milioane de lei, Kreta Company (comerț cu ridicata), cu 2,4 milioane de lei, Golden Tire Trans (transporturi rutiere de mărfuri), cu 2,38 milioane de lei, Nicsoragro SRL (cultivarea cerealelor), cu 2,34 milioane de lei, și Confort SA (construcții), cu 2,31 milioane de lei datorii.
Aceștia sunt primii cei mai mari 25 de datornici din județul Galați la bugetul de stat, potrivit datelor furnizate de AJFP Galați. Totalul acestor datorii este de 182.453.763 de lei, aproximativ 36,5 milioane de euro.
Se mai poate recupera ceva?
Recuperarea de către stat măcar a unei părți din aceste datorii ține de activele pe care le mai au companiile respective. Dacă lichidatorii reușesc să mai vândă câte ceva, își acoperă ei mai întâi cheltuielile, apoi băncile care au ipotecă, statul și, în final, dacă mai rămâne ceva, chirografarii, adică cei mai mici creditori. „Din ce am văzut până acum, vă spun că statul abia dacă își mai poate lua câte ceva”, ne-a spus un contabil autorizat cu experiență.
Datoriile marilor contribuabili gălățeni, „secret fiscal”
„Viața liberă” a solicitat și Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili din cadrul ANAF o listă cu eventualele datorii ale firmelor gălățene pe care aceasta le administrează, în număr de aproximativ 40. Răspunsul primit a fost că „informațiile solicitate se supun secretului fiscal” și că ne pot fi comunicate „numai cu consimțământul expres și neechivoc al contribuabilului/ plătitorului despre care au fost solicitate informații”.
La doar câteva zile după ce noi am fost refuzați, ANAF a publicat lista proprie cu cei mai mari datornici, care are pe primele locuri Compania Națională a Huilei, CFR Marfă și Complexul Energetic Hunedoara. Probabil că ANAF a avut „consimțământul expres și neechivoc” al acestora.