Programul Tranziție Justa 2021-2027 aduce vești bune pentru sectorul antreprenorial din județul Galați, potrivit unui comunicat semnat de ministrul secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), gălățeanca Andreea Naggar. Conform documentului, IMM-urile din Galați vor beneficia de 84,6 milioane de euro pentru dezvoltare și crearea de noi locuri de muncă. Este doar o mică parte din fondurile de care va beneficia Galațiul pentru tranziția justă la o economie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon.
MIPE a lansat cele șase apeluri de proiecte aferente acțiunilor privind dezvoltarea investițiilor productive în IMM, care sprijină creșterea durabilă a economiilor locale și crearea de locuri de muncă în cele șase județe care sunt beneficiari exclusivi ai Programului Tranziție Justă: Galați, Gorj, Hunedoara, Dolj, Prahova și Mureș.
Întreprinderile vor putea beneficia de o finanțare nerambursabilă între 200.000 și opt milioane de euro pentru lucrări de construire, extindere a spațiilor de producție/ prestare de servicii, inclusiv a utilităților; achiziţionarea de echipamente tehnologice, utilaje, instalații de lucru, mobilier, echipamente informatice; achiziţionarea de instalații/ echipamente specifice în scopul implementării măsurilor legate de contribuția la dezvoltarea durabilă, precum si achiziționarea de brevete, licențe, mărci comerciale, programe informatice.
Proiectele finanțate prin Programul Tranziție Justă 2021 – 2027 vor trebui să conducă la crearea de noi locuri de muncă, direct legate de investiția finanțată, ce va fi necesar să fie menținute pe întreaga perioadă a proiectului
Firmele care doresc să depună proiecte în cadrul acestui apel trebuie să fie întreprinderi mici sau mijlocii, constituite în baza Legii nr. 31/1990 privind societățile comerciale, sau a Legii nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei.
„Înainte de elaborarea ghidurilor am organizat întâlniri de lucru cu autoritățile locale, cu mediul de afaceri și reprezentanți ai societății civile în fiecare județ vizat de Programul Tranziție Justă. În cadrul acestor întâlniri, am discutat despre nevoile de finanțare, domeniile cele mai relevante ce necesită finanțare, astfel încât lansarea acestor apeluri să răspundă cât mai fidel nevoilor sectorului antreprenorial. Pentru județul Galați, acest apel de proiecte va aduce o finanțare de 84.633.938 de euro, menită să sprijine investițiile în economia județului Galați, în servicii de ocupare, în reconversie profesională, dar și în energie verde”, precizează ministrul Naggar. Potrivit documentului, apelul de proiecte va fi unul competitiv, astfel încât să se poată finanța cele mai bune proiecte.
Termenul-limită de depunere a proiectelor este 20 martie 2024, ora 24,00, apelurile fiind deschise din 20 decembrie 2023.
Sumele puse la dispoziția IMM-urilor din cele șase județe în cadrul acestui apel de proiecte sunt de 84,6 milioane de euro (Galați), 184,9 milioane euro (Gorj), 132 milioane euro (Hunedoara), 136,6 milioane euro (Dolj) și 84 milioane euro (Mureș).
Galațiul primește, în total, peste 387 milioane de euro pentru „tranziția justă”
Programul pentru Tranziție Justă are un buget total de circa 2,1 miliarde de euro, din care Galațiului îi revine suma de 387,58 milioane de euro pentru investiții în reducerea emisiilor producției de oțel și dezvoltarea activității productive a IMM-urilor în domenii economice cu potențial de creștere. Rezultatele preconizate au în vedere 1.941 locuri de muncă directe, create în entitățile care beneficiază de sprijin, 939 de întreprinderi ce urmează să își diversifice activitatea pentru a crea locuri de muncă durabile și de calitate, dar și programe de reconversie profesională pentru ocuparea locurilor de muncă într‑o economie cu emisii reduse pentru 4.078 de persoane. În plus, 22 de hectare din județ vor beneficia de acțiuni de decontaminare și reconversie, iar 2.800 de gospodării vor fi sprijinite pentru dobândirea statutului de prosumator energetic.
Conform președintelui Consiliului Județean, Costel Fotea, programul a fost lansat și pentru marile întreprinderi, însă în acest caz el se desfășoară sub formă de proiecte predefinite. În cazul marilor întreprinderi, apelul nu este sub formă competitivă, adică un concurs de proiecte clasificate după punctaje, ci se negociază direct cu MIPE și Comisia Europeană, trebuind să aibă și avizul Consiliului Concurenței. Astfel, Șantierul Naval Damen Galați va primi o finanțare de până la 25 de milioane de euro, în timp ce Combinatul Siderurgic Liberty va primi o sumă mai mare, estimată la 100 de milioane de euro, dar care încă este în discuții. În „joc” pentru finanțare prin Tranziția Justă se află încă o mare companie din Galați, CNFR Navrom. Deci, finanțările acordate proiectelor marilor întreprinderi sunt individuale, nu sunt scoase la „concurs”.
Urmează încă trei apeluri de proiecte
Președintele CJ Costel Fotea a declarat pentru „Viața liberă” că vor urma încă trei apeluri de proiecte prin Tranziție Justă adresate (și) altor din Galați. „Urmează să apară ghidul finanțărilor pentru reconversie și pregătire profesională, la care vor putea aplica AJOFM-urile și alte instituții care fac formare profesională, inclusiv Universitatea «Dunărea de Jos din Galați». Va urma un al treilea ghid, pentru microîntreprinderi, pentru finanțări de maximum 200.000 de euro, care va fi urmat de al patrulea ghid, dedicat start-up-urilor. Sperăm ca în următoarele două-trei săptămâni să apară ghidurile pentru formare profesională și microîntreprinderi”, ne-a mai spus președintele Consiliului Județean Galați.