De Anul Nou, Furnalul nr. 5 a fost tras din nou pe ”linie moartă”

De Anul Nou, Furnalul nr. 5 a fost tras din nou pe ”linie moartă”
Evaluaţi acest articol
(30 voturi)

Activitatea la Furnalul nr. 5 din combinatul siderurgic Liberty Galați a luat ”o scurtă pauză”, au declarat pentru ”Viața liberă” reprezentanții companiei. Aceștia au precizat că ”scurta pauză” din perioada sărbătorilor de iarnă este ”în linie cu strategia companiei de planificare a producției”.

Această nouă oprire a Furnalului nr. 5 vine după un an cu destule provocări în activitatea combinatului siderurgic. După cum v-am informat în paginile ziarului ”Viața liberă”, Furnalul nr. 5 a fost de mai multe ori oprit pe parcursul anului 2023.

Astfel, în decembrie 2022 a fost anunțat un program de mentenanță și modernizare a furnalului, program care a durat până la sfârșitul lunii martie 2023.

La acel moment conducerea Liberty Galați susținea că a investit 18,3 milioane de lei într-un plan mai amplu de creștere a eficienței activității pe platforma siderurgică.

”Lucrările de mentenanţă şi îmbunătăţiri de la Furnalul nr. 5 au inclus: înlocuirea plăcilor de uzură şi a două dintre reductoarele de la aparatul de încărcare; deblocarea zonelor de evacuare şi de epurare a gazelor; curăţarea cuvei furnalului şi a platformelor superioare; modernizare macaralelor de la depozitul de fier al Oţelăriei. Îmbunătăţirea tehnologiei şi calităţii produselor includ: creşterea producţiei laminoarelor şi dezvoltarea portofoliului de produse din oţel de înaltă calitate (TMCP); creşterea capacităţii de fabricare a produselor din tablă prevopsită şi galvanizată cu valoare adăugată mare şi a capacităţii de producţie a ţevilor cu valoare adăugată”, se preciza într-un comunicat al companiei.

Pe de altă parte, deși 2023 ar fi trebuit să fie un an de redresare a pieței oțelului, lucrurile au avut mai degrabă o evoluție negativă. Siderurgia europeană a fost afectată de prețurile mari la energie, de efectele războiului din Ucraina în menținerea unor fluxuri logistice, de stoparea unor investiții, de prețurile de dumping practicate pe piața europeană de unele companii din spațiul extracomunitar etc.

În acest context, în luna octombrie a fost anunțată o nouă oprire a Furnalului nr. 5, fiind însă invocate... condițiile meteo nefavorabile.

"Furnalul nr. 5 al Liberty Galați a fost temporar oprit din cauza vremii severe din Marea Neagră și a nivelurilor dramatic de scăzute ale Dunării, care au afectat livrarea de suficiente materii prime pentru funcționare în siguranță a furnalului", transmitea conducerea companiei.

Chiar dacă o repornire a combinatului era planificată undeva spre sfârșitul lunii octombrie, Liberty Galați anunța demararea procesului de repornire a furnalului abia pe 9 decembrie.

”Repornirea are loc în condițiile dificile de piață pentru producătorii de oțel din Europa, la care Liberty se adaptează prin ajustarea mixului de produse și a graficelor de producție, prin reducerea costurilor și prin colaborarea cu guvernul pentru a reduce diferența față de prețurile energiei înregistrate în Europa.

Aceste acțiuni, alături de sprijinul și cooperarea clienților, furnizorilor și altor parteneri ai Liberty, vor susține o repornire sustenabilă și competitivitatea companiei din Galați pe parcursul ciclurilor pieței de oțel, în procesul de tranziție către tehnologii și surse de energie cu emisii reduse de carbon”, preciza compania.

Iată însă că, la doar trei săptămâni de la repornire, Furnalul nr. 5 a fost din nou oprit în cursul acestei săptămâni, în condițiile în care, oricum, activitatea a fost una redusă la minim.

”În perioada sărbătorilor de iarnă, Liberty Galați a planificat o scurtă pauză în activitatea furnalului, în linie cu strategia companiei de planificare a producției. Această pauză de Anul Nou nu afectează comenzile clienților noștri”, a declarat pentru ”Viața liberă” un purtător de cuvânt al Liberty Galați.

Rămâne de văzut cât de scurtă va fi această nouă oprire a activității la Furnalul nr. 5.

Cert este că procesele de oprire/repornire a Furnalului nr.5 vin pe fondul unor îngrijorări privind activitatea combinatului siderurgic. În prezent,  Liberty Galați se confruntă în instanță cu zeci de cereri de insolvență din partea unor companii care susțin că au facturi neachitate de către combinat. Liberty susține însă cu regularitate că ”o mare parte dintre aceste cereri, care au o valoare scăzută, sunt nejustificate și sunt contestate în instanță. Puținele cazuri care trebuie rezolvate sunt în curs de soluționare”.

În paralel,  combinatul de la Galați se află în centrul unui ”duel financiar” multinațional de 140 milioane de euro între ArcelorMittal și Liberty Steel - fostul, respectiv actualul proprietar al unității siderurgice. În timp ce Liberty susține că este vorba doar de un ”litigiu comercial”, ArcelorMittal a făcut deja o serie de pași în instanțele internaționale ce au dus inclusiv la înghețarea unor active ale grupului Liberty, nefiind exclus să se ajungă până la vânzarea acestora.

Nu în ultimul rând, Liberty Galați dorește să contracteze un împrumut de 150 milioane de euro cu garanții de stat, în contextul schemelor de ajutor acordate companiilor afectate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Există însă o serie de condiții pentru accesarea acestei scheme de ajutor, urmând ca autoritățile financiar-bancare să analizeze dacă Liberty Galați chiar este eligibil pentru obținerea împrumutului.

Citit 9007 ori Ultima modificare Luni, 01 Ianuarie 2024 11:45

15 comentarii

  • postat de CSG
    Marți, 02 Ianuarie 2024 15:47
    84.117.46.***
    Daca se inchide combinatul va fi un dezastru atat pentru oras cat si primarie, consiliu judetean si mii de familii si oameni ! Va fi un soc imens si nimeni nu il va mai putea reporni apoi !
    0
    2
  • postat de Un oras in cadere libera
    Marți, 02 Ianuarie 2024 09:43
    82.76.59.***
    De la 40.000 la 3000 de salariati, numai la C.S.G. aceias situatie la S.N.G. , stimati diriguitori ce ,,conduceti,, acest oras de 30 de ani, unde e strategia voastra???? cu ce va mai puteti lauda cand a ti distrus un oras, ati distrus economia tarii, cat tupeu puteti avea pentru a mai prosti lumea??
    1
    9
  • postat de Me
    Luni, 01 Ianuarie 2024 12:46
    89.136.2.***
    Profesionsti in arta manipularii

    Daca arunci o broasca in apa fierbinte instant va sari afara
    Daca pui o broasca in apa rece si apoi dai drumul la foc, va muri.

    Asta fac "specialistii" acum. Ne fierb la foc mic, repetat
    3
    24
  • postat de ss
    Luni, 01 Ianuarie 2024 10:43
    5.13.172.***
    Cati salariati au ramas la 1ian2024, putin peste 3.000? Drumul de la 40.000 la 3.000, probabil la inceputul lui 2025 o sa fie in jur de 2.000, trist!
    3
    18
  • postat de la multi bani!
    Duminică, 31 Decembrie 2023 21:44
    128.127.117.***
    mi-au dat lacrimile...un an mai destept pentru voi...atita demagogie mincinoasa....vreti sa bagati oamenii din romania pe un imprumut...pentru o firma. sintem prosti prostilor....doar un ban intors.....altfel nu se poate. la multi bani!
    1
    24
  • postat de CSG
    Duminică, 31 Decembrie 2023 14:47
    84.117.46.***
    Efecte ale inchiderii combinatului:
    - mii de copii nu mai au bani sa nearga la scoala si vor ramane analfabeti
    - infractionalitatea va creste
    - bancile vor lua si pielea de pe cei care au credite si ii vor falimenta
    - sute de bugetari vor fi dati afara pentru ca nu isi vor mai avea rostul
    14
    29
  • postat de Terente ...din Galati
    Duminică, 31 Decembrie 2023 14:27
    89.137.229.***
    Unde-i articolul in care Gupta era exonerat pt starea de lucru din combinat, ba dimpotriva era laudat, de presa?!
    1
    34
  • postat de florin
    Duminică, 31 Decembrie 2023 10:21
    86.124.203.***
    O știre :Romania este net exportatoare de energie electrică și sistemul de distribuție al gazelor aproape de colaps că într-o zi de iarna consumam că în o zi de vara!Nici nu o sa ne dam seama ce ne va lovi în 2025 !Producem puțin,importam mult,cei mai mulți bugetari raportat la populație din UE!
    1
    44
  • postat de MM
    Duminică, 31 Decembrie 2023 09:48
    5.13.222.***
    Cel puțin în România și politichia și sindicatele și majoritatea patronatului se ghidează după această maximă:
    Ce-ai vrea să-ți spun, minciuni agreabile, sau adevăruri dure!
    Spune-mi!
    1
    29
  • postat de Adrian
    Duminică, 31 Decembrie 2023 06:44
    86.124.201.***
    Tot timpul scot in față aceeași placă zgâriată... green steel. Ăștia chiar ne cred proști s-au spun doar ceea ce vor politicienii să audă? Ei nu au bani pentru a-și susține activitatea și vorbesc de... green steel! De unde bani ptr așa ceva? De la noi fraierii care plătim taxe și impozite!
    2
    50
  • postat de marr
    Sâmbătă, 30 Decembrie 2023 20:50
    86.124.203.***
    Oricum statul/politicianul nu e Capabil de Nimic ( relevant ) cand vine vorba de Prosperitatea Cetateanului/ Votantului . L-a avut in mana , si n-a stiut ce sa faca cu el . Si banci si alte fabrici . Combinatul lucreaza ptr patron ...iar escrocii de politicieni Ne Lucreaza la Portofel.
    3
    44
  • postat de Un amarat de departe
    Sâmbătă, 30 Decembrie 2023 17:26
    82.76.59.***
    SA DUS LA VALE SI COMBINATUL SIDERURGIC, MULTUMITA GROPARULUI AVUTIILOR TARII, ADRIAN NASTASE, JEFUITORUL INDUSTRIEI SI BOGATIILE TARII, ,,VANDUTE,, PE SPAGI GRELE PENTRU EL SI PAGUBIREA ACESTUI POPOR, STITI CUMVA DI CE PARTID FACE PARTE?? , acelas care a terminat si galatiul.
    12
    81
  • postat de Roman
    Sâmbătă, 30 Decembrie 2023 16:39
    62.56.57.***
    Pai tu ești în litigiu și vrei garanții de stat ? Serios ? Adică noi care nu avem nici o treaba sa plătim.Ca pana la urma aici se va ajunge.Prosti mai suntem.
    12
    67
  • postat de Cristi
    Sâmbătă, 30 Decembrie 2023 16:05
    5.13.223.***
    Asteapta pomana de la guvern, facilitati si beneficii, asa i am obisnuit pe toti, ei fac profituri record si noi spunem bogdaproste ca isi platesc taxele.
    11
    57
  • postat de Gigi
    Sâmbătă, 30 Decembrie 2023 15:36
    5.14.138.***
    Țepari!!! Mare atenție în a mai livra materiale și echipamente acestei pseudocompanii!
    13
    62

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.