"Robinetul" Galațiului, vechi de jumătate de secol. Priza Dunării, uzată fizic și moral

"Robinetul" Galațiului, vechi de jumătate de secol. Priza Dunării, uzată fizic și moral
Evaluaţi acest articol
(38 voturi)

Omul gospodar își face iarna car și vara sanie - este un proverb pe care îl știm cu toții, dar care nu spune nimic despre când să faci o stație nouă de captare a apei din Dunăre

Probabil că aceasta este explicația pentru faptul că alimentarea cu apă potabilă a mai mult de jumătate dintre locuitorii municipiului Galați depinde de o Priză a Dunării veche de aproape jumătate de secol, cu pompe energofage, uzate fizic și moral, care funcționează cu randamente scăzute. Mai mult, Priza Dunării este în continuare în proprietatea Combinatului siderurgic din Galați, așa cum s-a stabilit încă de la construirea ei.

Apa potabilă a locuitorilor municipiului Galați provine din două surse. Una este Dunărea, sursa de suprafață, din care apa brută este captată prin priza de mal (cunoscută de gălățeni ca Priza Dunării) administrată de Liberty Galați, care este și proprietar. A doua sursă de apă este cea de adâncime, reprezentată de două fronturi de captare: Salcia-Liești și Vadu-Roșca.

Priza Dunării a fost pusă în funcțiune la începutul anilor '70 și a fost concepută pentru alimentarea în comun a Combinatului siderurgic gălățean și a populației municipiului Galați. Priza de apă de tip cheson este situată pe malul stâng al Dunării, în amonte de punctul de confluență cu Siretul. Acest obiectiv a devenit proprietate a Combinatului, după privatizarea lui. Și tot proprietate a Combinatului este și acum, indiferent ce cred unii sau alții. Combinatul livrează apa brută din Dunăre către oraș pe baza unui contract semnat cu operatorul Apă Canal SA, care o tratează, o filtrează, o dezinfectează și apoi o trimite spre robinetele a peste 60% dintre gălățeni.

Două mari probleme: vechimea și... proprietarul

La ora actuală, stația de captare Priza Dunării are două mari defecte. Primul - este veche de aproape 50 de ani, cu echipamente depășite și uzate moral și fizic, iar al doilea - nu este a noastră, adică a municipalității.

Sunt mai mult de zece ani de când Primăria Galați încearcă să preia Priza Dunării de la Combinat. La începutul anului 2012, fostul primar Dumitru Nicolae recunoștea că nu e o idee bună ca Priza Dunării să aparțină Combinatului și nu administrației locale și anunța că poartă negocieri cu conducerea ArcelorMittal pentru preluarea stației de captare. "ArcelorMittal a acceptat să ne vândă Priza. Prețul de vânzare va fi cel de inventar", spunea acum 11 ani regretatul Dumitru Nicolae, anunțând că urma identificarea unor proiecte cu finanțare europeană pentru modernizarea sistemului de alimentare cu apă a orașului. Nimic nu s-a schimbat însă, iar Priza a rămas tot la Combinat.

De atunci, Combinatul a tot pierdut oameni și furnale și și-a schimbat încă o dată proprietarul. A venit războiul din Ucraina, au apărut "condițiile dificile de navigație", singurul furnal rămas a fost oprit și apoi repornit, iar administrația caută soluții de "înverzire" și încearcă obținerea unui împrumut garantat de statul român. La instanțele europene se judecă un proces de multe milioane de dolari între ultimii doi proprietari ai fostului Sidex (Liberty și ArcelorMittal), iar deznodământul poate fi în favoarea oricăreia dintre părți. În acest context, Priza Dunării - și, implicit, alimentarea cu apă a Galațiului - poate deveni victimă colaterală, lucru pe care nu și-l dorește nimeni.

Un obiectiv strategic care nu ne aparține

Conform unei hotărâri din 2012 a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Galați, stația de captare Priza Dunării a fost declarată obiectiv strategic din infrastructura critică la nivelul orașului. Astfel, apa brută captată prin sursa de suprafață Priza Dunării "este vitală pentru siguranța alimentării cu apă potabilă a populației municipiului Galați și pentru constituirea rezervelor de apă necesare în situații de urgență".

Deci, Priza Dunării este obiectiv strategic al Galațiului, dar nu este a Galațiului, ci a unei firme private. Este ca și cum, simplist vorbind, te trezești înzăpezit și declari că obiectivul tău strategic este lopata vecinului. Care poate că nu este acasă sau poate că nu vrea să ți-o dea.

Rotești vana, în loc să dai click cu mouse-ul

La momentul privatizării Combinatului, prin Priza Dunării era pompată o cantitate de 480 de milioane de metri cubi de apă, din care 444 milioane mc era consumul de pe platforma siderurgică, iar diferența reprezenta 60% din consumul de apă potabilă al orașului. De atunci și până acum, cantitatea de apă brută captată s-a redus considerabil.

Conform unui document oficial obținut de "Viața liberă", în momentul de față, "Priza Dunării este echipată cu electropompe energofage, uzate fizic și moral, ce funcționează cu randamente scăzute și consum ridicat de energie electrică, iar menținerea acestora în exploatare se face cu cheltuieli foarte mari, fapt ce conduce la ineficiența economică a activității. De asemenea, situația existentă permite o flexibilizare redusă a agregatelor de pompare, care nu se pot adapta unor situații diverse  de funcționare a sistemului, cum este cazul reducerii semnificative a consumului de apă brută din partea ambilor consumatori (Liberty și Apă Canal - n. r.)".

Unul dintre specialiștii cu care am vorbit afirmă că stația de la Priza Dunării încă lucrează cu echipamente care nu se mai întâlnesc nicăieri: "Nu există un convertizor de frecvență, lucru de neconceput în ziua de azi. Gândiți-vă că reglajul pe refulare se face din vană, în loc să se facă din convertizorul de frecvență, cu mouse-ul".

Combinatul nu răspunde

Directorul general al Apă Canal, Aurel Condurache, spune că a trimis o adresă oficială, la începutul anului, administrației Liberty, prin care Apă Canal își declara disponibilitatea de a participa, în parteneriat cu unitatea siderurgică, la eficientizarea energetică a Prizei Dunării. Au fost identificate și două soluții de rezolvare. Prima era cea a accesării de către Liberty Galați a fondurilor din Programul Operațional Tranziție Justă, în care Combinatul gălățean este unul din actorii principali. A doua posibilă soluție o constituia transferul Prizei Dunării către municipalitatea gălățeană, care să o reabiliteze ulterior, tot prin Mecanismul de Tranziție Justă, în care UAT Galați este eligibilă pentru finanțare. Conform directorului Apă Canal, Combinatul nu a răspuns la niciuna dintre aceste propuneri.

În data de 13 decembrie 2023, "Viața liberă" a trimis o solicitare de informații pe adresa Biroului de presă al Liberty Galați. Am întrebat dacă Liberty are în plan, în viitorul apropiat, lucrări de investiții, modernizări sau reabilitări la Priza Dunării. De asemenea, am întrebat dacă Liberty Galați are intenția de a transfera Priza Dunării, sub o formă sau alta, municipalității locale sau operatorului Apă Canal.

Răspunsul Liberty la solicitarea "Vieții libere" nu a venit nici după o săptămână. În măsura în care vom primi unul, îl vom publica.

O conductă nouă de legătură, în caz de forță majoră

Până atunci însă, publicăm o informație în premieră. Operatorul Apă Canal a prins în bugetul pe anul 2024 banii necesari realizării unei conducte magistrale de legătură între un fir de apă subterană și firul 4 de la Priza Dunării care pleacă spre oraș. Este vorba despre aproape doi kilometri de conductă Dn800, cu o valoare totală de circa șase milioane de lei.

Noua magistrală se vrea a fi o soluție în caz de forță majoră pentru alimentarea cu apă a orașului, în cazul apariției unor evenimente neprevăzute, cum ar fi, de exemplu, o poluare accidentală pe Dunăre, lucru care s-a și întâmplat în anii trecuți, dacă vă mai aduceți aminte. Într-o astfel de situație, noua conductă ar prelua apa din sursa de adâncime și ar redirecționa-o către clienții de apă de Dunăre, care nu ar rămâne cu robinetele secate.

Citit 9806 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Decembrie 2023 16:44

11 comentarii

  • postat de marr
    Joi, 28 Decembrie 2023 21:17
    86.124.203.***
    E Complicat . CJ/primaria ar vrea s-o cumpere da' nu prea ar avea (multi) bani de dat pe cat vrea Liberty sa incaseze-plus ca e si o Parghie la eventuale Negocieri ptr Avantaje cu Statul . (si)Eventualele lucrari modernizare trebuie directionate la cine trebuie ...E Complicat .
    1
    1
  • postat de Nicusor
    Joi, 28 Decembrie 2023 13:46
    5.13.159.***
    Politicul se pregateste de alegeri, iar poporului ii da circ si sange precum in Roma antica in arenele cu gladiatori. Ca apoi sa se intrebe DE CE ???
    1
    18
  • postat de Nicusor
    Joi, 28 Decembrie 2023 13:46
    5.13.159.***
    CE INTERESE au (Fotea) Consiliul Judetean si/sau (Pucheanu) cel Local sa nu construiasca o alta Priza a Dunării sa nu mai depindem de altii ? Chiar trebuie sa stam cu mana intinsa la alti stapani ca in atatea alte situatii ? Sclavi pe propriul pamant ?
    2
    20
  • postat de Nicusor
    Joi, 28 Decembrie 2023 13:46
    5.13.159.***
    Ar trebui sa discutam de interesele politico/financiare ale diverselor grupari de interese. Bine ca facem parcuri de aventuri, poduri sa taiem o curba, balciuri si circuri de neam prost, dar galateanul care plateste taxe si impozite NU CONTEAZA pentru politicieni.
    1
    25
  • postat de florin
    Joi, 28 Decembrie 2023 12:44
    86.124.203.***
    Nu ai nevoie de convertizor pt a acționa o vana electric!In ultimii zeci de ani stațiile de pompare,aparatura de control,distribuție sau înlocuit forțați fiind de faptul că de exemplu Balanta a dispărut!Sau Huși,Plopeni etc!Rețelele au rămas deficitare!
    5
    10
  • postat de Furculision
    Joi, 28 Decembrie 2023 12:41
    91.141.39.***
    "Regretatul Nicolae".........
    1
    13
  • postat de Galați-Brăila conurbatie.
    Joi, 28 Decembrie 2023 11:38
    86.124.201.***
    Asta ne arata cât sunt de preocupați de binele și sănătatea gălățenilor persoanele ce răspund de apa și nu numai. Când s-a realizat vânzarea CSG cred ca s-a știut aspectul cu apa. Indianul a primit cadou apa, căminele de nefamiliști, clubu CSG,liceul Metalurgic etc. Vai mama lor de romani prosti.
    6
    28
  • postat de Gogu
    Joi, 28 Decembrie 2023 07:32
    82.79.117.***
    Cui ar ajuta eficientizarea energetica? Consumatorului final - client captiv al Apa Canal, prin scaderea valorii facturii la apa potabila si apa pluviala? Apa Canal a declarat un profit record -facturand apa de ploaie....Daca au profit, de ce nu il reinvestesc, fara sa mai faca imprumuturi?
    1
    47
  • postat de Țara specialilor
    Joi, 28 Decembrie 2023 07:15
    51.179.111.***
    Ce ne mai place sa stam atârnați sa depindem de alții. Păi cu 3 salarii de director apa-canal ne făceam priză la Dunăre și pe planeta Marte. Voi știți ce salariu are dom' director apa-canal?
    2
    47
  • postat de chris39b
    Joi, 28 Decembrie 2023 06:20
    185.53.198.***
    Perfect!Mai investiți un pic, schimbați conducte, vane... etc., ca să aveți și voi justificare la prețul metrului cub de apă sau chiar să mai măriți prețul... Nu e rea ideea... Să vă fie rușine!
    1
    36
  • postat de Duagi Altan
    Joi, 28 Decembrie 2023 00:47
    86.124.202.***
    Eu am fost manager de mentenanță la Sidex-ArcelorMittal- Liberty din 1990 până în 2020 , inclusiv la Statia de captare,pompe, conductele de aducțiune.
    Adevăr: conductele sunt vechi , depășite și neadaptate .
    Fals: statia e top 3 ctii , pompele s-au înlocuit cu moderne, fiabile- nu merg conbertizo
    10
    39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.