Încă un gălățean care a uimit lumea dă nume unei străzi

Încă un gălățean care a uimit lumea dă nume unei străzi
Evaluaţi acest articol
(29 voturi)

Mihai Berza, istoric de mare calibru, despre a cărui personalitate ați putut citi în rubrica „Gălățeni care au uimit lumea”, este numele pe care l-ar putea primi un drum de acces în suprafață de 2.297 mp, având limitele între strada Drumul Viilor și un imobil. Proiectul de hotărâre s-a aflat în consultare publică pe site-ul Primăriei Galați, la finele anului trecut.

„Se aprobă atribuirea denumirii Aleea Mihai Berza unui drum de acces, proprietate a municipiului Galați, în suprafață de 2.297 mp, având limitele între strada Drumul Viilor și imobilul cu numărul cadastral 111703”, prevede un proiect de hotărâre care va ajunge la votul aleșilor locali.

Istoric, membru corespondent al Academiei Române, vicepreședinte al Asociației Internaționale de Studii Bizantine, membru al Academiei de Istorie din Lisabona și al Academiei de Științe și Arte din Belgrad, Mihai Berza s-a născut la Tecuci, pe 23 august 1907, în familia unui moşier licenţiat în Drept.

Așa cum ați putut afla din rubrica „Gălățeni care au uimit lumea”, Mihai Berza a urmat cursurile primare şi gimnaziale în localitatea natală, iar din 1926 a devenit student al Facultăţii de Litere şi Filosofie din Iaşi. Între 1931 şi 1934 a fost bursier al Şcolii Române din Roma, iar mai apoi a audiat cursurile Şcolii Practice de Înalte Studii din Paris. La finalul acestei perioade de instruire, a devenit doctor în istorie şi doctor docent în filosofie.

Şi-a început cariera didactică în funcţia de suplinitor la Şcoala de Meserii din Iaşi, în 1941 a devenit secretar al Institutului de Istorie Universală, unde doi ani mai târziu a fost ales director adjunct. După război a fost şef de catedră la Şcoala Superioară de Arhivistică, profesor la Facultatea de Istorie, şef de secţie la Institutul de Istorie. În 1963, sub direcția sa a fost reînființat Institutul de Studii Sud-Est Europene, iar în 1964 a fost numit șef al Catedrei de istorie medievală, modernă și contemporană.

Specialist în istoria Evului Mediu, Mihai Berza s-a făcut remarcat prin erudiţie şi prin puterea de cuprindere a întregii activităţi istorice, de la istoria economiei la cea a ideilor sau de la genealogie la heraldică. Studiile realizate în peste patru decenii de activitate l-au consacrat drept unul dintre cei mai mari istorici români din a doua jumătate a secolului trecut. Este considerat unul dintre autorii ale căror lucrări istorice au, în acelaşi timp, o mare valoare literară. A încetat din viață pe 5 octombrie 1978, la Bucureşti.

În semn de omagiu adus acestei personalități importante a lumii academice, Primăria Galați propune să devină nume de stradă. La Tecuci, Mihai Berza are o stradă care îi poartă numele și un bust.

Citit 15627 ori Ultima modificare Joi, 04 Ianuarie 2024 17:15

2 comentarii

  • postat de Nicusor
    Joi, 04 Ianuarie 2024 20:27
    5.13.162.***
    “Artera de legătură între B-dul Dunărea şi B-dul Marii Uniri”, drumul prin curtea Poliţiei de Frontieră o sa îi mai poarte numele lui Sandu Ionuț-Cosmin sublocotenentul (postmortem) in semn de recunoștință pentru sacrificiul suprem a eroului căzut în Afganistan.
    7
    31
  • postat de Nicusor
    Joi, 04 Ianuarie 2024 20:27
    5.13.162.***
    Sandu Ionuț-Cosmin decorat postmortem cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler pentru militari cu însemn de război”, pe 25.03.2008 si cu titlul de ,,Cetățean de Onoare” al municipiului Galați conform H.C.L. nr. 54 din 23.02.2017 ???
    4
    28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.