Gălățenii au atacat țintele de la Smârdan cu rezervele. Cea mai mare mobilizare din ultimii ani (FOTO)

Gălățenii au atacat țintele de la Smârdan cu rezervele. Cea mai mare mobilizare din ultimii ani (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(55 voturi)

În termeni fotbalistici, la modă zilele acestea, titlul nu este exagerat. În termeni reali, câteva mii de rezerviști din județele Galați și Brăila au fost chemați la oaste, prin rotație, începând de luni, 8 aprilie, pentru câteva ore într-o zi, pentru a participa la cea mai mare mobilizare pe timp de pace din ultimii ani. Programul mobilizării a inclus, miercuri, și o "sesiune" de tragere cu muniție reală, în poligonul de la Smârdan.

Conform MApN, exercițiul de mobilizare pentru verificarea stadiului pregătirii populației, economiei și teritoriului pentru apărare MOBEX BR-GL-24 se desfășoară, în perioada 8-12 aprilie, în județele Brăila și Galați. Astfel de exerciții se planifică şi se organizează periodic în toate județele, în baza Planului verificării stadiului pregătirii populației, economiei şi teritoriului pentru apărare prin exerciții şi antrenamente de mobilizare, aprobat de Consiliul Suprem de Apărare a Țării, în anul premergător desfășurării acestora. Scopul MOBEX - care vizează, în medie, aproximativ zece județe anual - este verificarea modului de realizare a completării cu resurse umane și materiale a structurilor cu atribuții în domeniul apărării și securității naționale, realizarea coeziunii între militarii în activitate și rezerviști, precum și instruirea specifică fiecărei arme.

Pentru acest exercițiu, rezerviști cu domiciliul în județele Galați și Brăila, cuprinși în planurile de mobilizare, au fost chemați la unități militare în vederea desfășurării unor activități specifice de pregătire. Au trecut mulți ani de la mobilizări de trupe similare. În Galați, ultimul astfel de exercițiu a fost în 2011, iar în Brăila s-a desfăşurat în 2015.

Sutele de bărbați care au intrat, miercuri, pe porțile unității militare din str. Ștefan cel Mare au fost de toate vârstele, mulți dintre ei cu părul alb, cu burțile "la purtător" sau cu nepoți acasă. "Domnule, am 62 de ani. Până la ce vârstă se fac aceste mobilizări?", întreba unul dintre recruții de o zi. "Sincer, credeam că sunt... expirat pentru mobilizare, fac 57 de ani peste câteva luni. Ultima treabă de genul ăsta la care am fost chemat a fost în 1997", spunea un altul. Alții, mai tineri, abia așteptau să ajungă în poligonul de la Smârdan, pentru tragerile anunțate.

S-a așteptat mult, ca în armată, până s-a finalizat trierea celor mobilizați. Cei mai mulți au primit uniforme, au fost urcați în autobuze și direcția Smârdan, unde, după tragere, au mâncat fasole cu cârnați, ca pe vremuri, iar apoi au fost aduși înapoi la unitatea militară, s-au schimbat la loc în haine civile și au plecat fiecare în drumul lui.

Destul de mulți au fost și cei care au primit verdictul "Nerecomandat", pe baza rezultatelor medicale sau psihologice, unele reale, altele de-a dreptul rupte din filme. Aceștia n-au mai mers la poligon. Li s-a prezentat tehnica militară expusă pe platou și apoi au fost trimiși acasă, mult mai devreme decât ceilalți.

În concluzie, să spunem că au fost convocați în această săptămână rezerviștii de până la 63 de ani care au făcut armata sau care au activat în sistemul național de apărare. Sunt oameni care își amintesc cum să folosească un pistol mitralieră și care știu că, la poligon, nu trebuie să te întorci cu arma încărcată spre cei din spate ca să le explici nu știu ce. Conform MApN, pot fi chemați la instructaj și tineri încorporabili cu vârste între 20 și 35 de ani.

Citit 6532 ori Ultima modificare Joi, 11 Aprilie 2024 17:40

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro