Gălățenii, neinteresați de tichetele pentru plata activităților casnice

Gălățenii, neinteresați de tichetele pentru plata activităților casnice
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Pe 23 aprilie, a devenit funcțională platforma tichete.anofm.ro de evidență a activităților casnice. Marea noutate adusă de această platformă este aceea că, acum, persoanele fizice pot angaja și plăti legal personal pentru activități casnice, iar prestatorii beneficiază de drepturi pe care le au și angajații, tichetele valorice cu care sunt plătite serviciile fiind purtătoare de beneficii de asigurări sociale și de sănătate. La circa o lună de la lansare, numărul gălățenilor care s-au arătat interesați să angajeze personal prin platforma lansată de ANOFM este neglijabil, conform datelor obținute de "Viața liberă".

Pe platforma tichete.anofm.ro, există trei tipuri de profiluri. Primul îl reprezintă Beneficiarul (persoana fizică în folosul căreia prestatorul casnic desfășoară activitatea), al doilea este Prestatorul casnic (înregistrat și verificat în sistem guvernamental, cel care oferă contra cost serviciile solicitate de beneficiar), iar al treilea este Angajatorul (entitate cu personalitate juridică ce achiziționează tichete pentru a le oferi, ca stimulent, propriilor angajați).

Avantajul pe care îl aduce înrolarea în platformă şi furnizarea serviciilor în baza tichetelor valorice este faptul că lucrătorii casnici beneficiază de asigurări de pensie şi sănătate cu condiția preschimbării a cel puțin 85 de tichete de activități casnice, respectiv 1.275 de lei/lună. Din valoarea de 15 lei a unui tichet, 3 lei reprezintă contribuțiile necesare prestatorului pentru a beneficia de asigurarea de pensie şi sănătate, fără să fie nevoie de un contract de muncă între părți, susține ANOFM.

Conform datelor furnizate "Vieții libere" de conducerea Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Galați, până pe 29 mai, în județul Galați erau înregistrați pe platformă 18 beneficiari, 27 de prestatori și un angajator. O singură tranzacție fusese înregistrată la nivelul Galațiului de la lansarea platformei, prin care un beneficiar a achiziționat 167 de tichete, prin transfer bancar, cu care a plătit un singur prestator pentru servicii de curățenie. Tichetele respective au fost apoi valorificate (răscumpărate) de prestator, care a făcut cerere și a primit banii prin casierie.

Pe de altă parte, în aceeași zi de 29 mai, înregistrat fiind cu un cont de "simplu" beneficiar, pe platforma tichete.anofm.ro nu puteai găsi decât trei prestatori casnici în județul Galați, care totalizau zece oferte. De ce diferă aceste cifre față de cele comunicate de AJOFM Galați - greu de spus.

Din cei trei prestatori "vizibili", doi erau din municipiul Galați și unul din Braniștea. Aceștia plasaseră trei oferte pentru "realizarea de cumpărături", cu tarife solicitate de 15 și 60 de lei, și câte una pentru "plantarea răsadurilor" (50 lei), "curățenia/ igienizarea locuinței" (50 lei), "debarasarea și spălarea vaselor" (50 lei), "prepararea hranei" (50 lei), "întreținerea spațiilor verzi" (50 lei), "spălarea geamurilor și a tâmplăriei" (150 lei) și "spălarea și curățarea autovehiculelor" (150 lei).

Citit 4748 ori Ultima modificare Joi, 30 Mai 2024 18:51

3 comentarii

  • postat de marr
    Joi, 30 Mai 2024 16:08
    86.124.203.***
    Galatenii nu sunt interesati / nu vor si nici nu mai pot , sa imparta cu Statul banii din munca lor .
    Facturile vor banii AZI . Viata in ultimii ani a devenit Impovaratoare si nu mai au incredere in ...Promisiunile Statului .
    Pur si simplu IL IGNORA . Ce Poate sa faca ? Verificari ?
    4
    11
  • postat de Raluca
    Joi, 30 Mai 2024 12:51
    109.102.89.***
    Este vorba de neincrederea in Ministerul Muncii. Ti se impoziteaza munca, si nu cu putin, iar cand ajungi sa ai nevoie de serviciile platite in avans statului, tot nu primesti ce ti se cuvine... esti umilit, sfidat si marginalizat. Pensionarii stiu mai bine, mai ales ei!!!
    3
    11
  • postat de Gigel
    Miercuri, 29 Mai 2024 19:31
    5.13.142.***
    Piata neagra sa traiasca, munca la negru in toate domeniile fara taxe dar cand se imbolnavesc au pretentii. Au pretentii la toate de fapt ca doar au drepturi nu? Cu altele e mai greu.Tara de oameni cu mentalitate de'da-mi", "fa-mi" si "am drepturi" adica asistati social si infractori.
    19
    44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.