27 mai a fost data-limită pentru depunerea declarației unice de către persoanele fizice care au realizat în anul 2023 venituri extrasalariale. Cei care nu au făcut acest lucru sau care l-au făcut cu întârziere riscă amenzi de la 50 la 500 de lei, însă amenzile fiscale nu mai pot fi achitate, în termen de 15 zile, la jumătate din minimul lor.
Prin declarația unică (formularul 212) se declară impozitul pe veniturile realizate şi contribuțiile sociale datorate pe anul 2023, precum şi impozitul estimat şi contribuțiile sociale aferente anului 2024. Cei care trebuie să depună acest formular sunt persoanele fizice care realizează venituri din activități independente, chirii - inclusiv în scop turistic, dobânzi bancare (peste șase salarii minime), burse, meditații, videochat, criptomonede etc.
La solicitarea "Vieții libere", Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Galați ne-a transmis situația depunerii declarației unice la nivelul județului, defalcată pe unități fiscale.
Astfel, dintre contribuabilii arondați AJFP Galați, 7.986 au depus declarația, iar 1.186 nu au făcut-o. La Serviciul Fiscal Municipal Tecuci, 3.002 persoane au depus declarația, iar 1.511 nu. La Serviciul Fiscal Orășenesc Tg. Bujor, 591 de contribuabili au depus și 173 nu au depus. În total, 11.579 de gălățeni au depus declarația unică până la data de 27 mai, iar 2.870 nu au făcut acest lucru.
"Facem precizarea că fapta contribuabililor care nu au depus la termenele prevăzute de lege declarația unică constituie contravenție și riscă sancționarea, conform dispozițiilor art. 336 alin. 3 din Legea 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, care prevede amendă de la 50 la 500 de lei", potrivit AJFP Galați.
Amenzile fiscale nu mai pot fi achitate, în termen de 15 zile, la jumătate din minimul lor, avertizează avocatnet.ro.
Amenda nu este singurul tip de sancțiune
Există, însă, și alte tipuri de sancțiuni pentru cei care au depus cu întârziere sau nu au deloc declarația unică. "În primul rând, dacă nu ai de gând să-ți declari veniturile, sunt șanse foarte mari ca peste câțiva ani să-ți sosească o notificare de conformare, în care vei fi informat de către ANAF că este ceva în neregulă, adică anumite venituri nu au fost declarate și vei avea termen de 30 de zile să te conformezi, altfel vei fi prins într-un control. Cel puțin asta este procedura actuală, conform Codului de procedură fiscală. E adevărat, notificarea de conformare încă este prost implementată. Mulți contribuabili nu știu care sunt problemele pentru care au fost înștiințați de ANAF, notificările sunt abstracte, iar când se duc la sedii să întrebe, nu li se oferă un răspuns clar. Dacă declari cu întârziere veniturile, nivelul dobânzii este de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere, iar nivelul penalității este de 0,01% pentru fiecare zi de întârziere. Conform Codului de procedură fiscală, dacă nu le declari deloc, pe lângă 0,02% dobândă se adaugă o penalitate de nedeclarare de 0,08%/zi. Ți se pune penalitatea asta pe lângă ce ai de plată debit. Dacă plătești debitul în termenul scris în decizia de impunere, ți se reduc cu 75% penalitățile de nedeclarare, dar rămâne dobânda de 0,02%/zi", spune consultantul fiscal Cornel Grama, pentru Profit.ro.
Impunere din oficiu, pe baza unor alte informații fiscale
Conform avocatnet.ro, în termen de 15 zile de la expirarea termenului legal, persoanele care nu au depus declarația unică vor fi notificate de Fisc. După alte 15 zile, dacă acestea tot nu au depus declarația, ANAF va lua în considerare o serie de informații fiscale, cum ar fi: informații din alte declarații fiscale depuse anterior; decizii de impunere generate de inspecții fiscale anterioare; informații de la terți; estimări privind activități efectuate în condiții similare de alți contribuabili; normele de venit adoptate prin tranșe de venit, pe baza cărora va emite decizia de impunere din oficiu, care devine titlu executoriu.