Munca la negru și plata la gri, neregulile din restaurantele gălățene

Munca la negru și plata la gri, neregulile din restaurantele gălățene
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Galați a controlat, în perioada 13-15 iunie, în cadrul unei campanii naționale, modul în care sunt respectate prevederile legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă de către angajatorii din domeniul restaurante și alte activități de servicii de alimentație (cod CAEN 56). "Paleta de culori" a neregulilor descoperite cu acest prilej a cuprins, printre altele, munca la negru și plata la gri.

Conform lui Bogdan Trandafir, inspector-șef al ITM Galați, inspectorii de muncă gălățeni au efectuat 27 de controale și au aplicat un număr de 14 sancțiuni contravenționale. Zece dintre acestea au fost avertismente, iar patru au fost amenzi, cu o valoare totală de 43.000 de lei. Două dintre aceste amenzi au avut valoarea maximă pentru muncă nedeclarată, de 20.000 de lei fiecare, iar alte două, privind nerespectarea timpilor de lucru, au totalizat "numai" 3.000 de lei.

Astfel, la angajatorii care au primit amenda maximă, s-a constatat primirea la muncă a două persoane fără încheierea contractului individual de muncă, în formă scrisă, în limba română, cel târziu în ziua anterioară începerii activității de către salariat. Acest lucru reprezintă muncă nedeclarată, conform prevederilor art. 16 (1) din Codul Muncii.

Inspectorii de muncă au mai sancționat, de asemenea, lipsa evidenței orelor de muncă prestate zilnic de către salariați și neconsemnarea orelor de început și de sfârșit ale programului de lucru în documentele de evidență a muncii prestate zilnic de un salariat în folosul angajatorului controlat.

Alte nereguli constatate de inspectorii ITM Galați au fost cele reprezentate de acordarea unui salariu net mai mare decât cel evidențiat în statele de plată, nerespectarea de către angajator a obligației de a păstra la locul de muncă o copie a contractului individual de muncă pentru salariații care prestează activitate în acel loc, nerespectarea dispozițiilor privind garantarea în plată a salariului minim brut pe țară.

Pentru nerespectarea prevederilor legale și a neconformităților constatate, inspectorii de muncă au dispus 29 de măsuri pentru remedierea acestora, cu termene concrete de realizare.

Citit 3169 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Iunie 2024 18:51

2 comentarii

 • postat de Gigel
  Miercuri, 19 Iunie 2024 10:22
  5.13.176.***
  Lumea se bucura momentan de munca la negru si plata la gri pentru ca sunt mai multi bani, dar va veno o vreme cand vor plange ca nu au pensia mare si tare.Pentru ca la munca le negru si plata la gri si contributiile la celalalt pilon sunt pe masura, adica mai mici. Nu mai vorbim de sanatate.
  1
  3
 • postat de Trandafirul Galben
  Marți, 18 Iunie 2024 23:00
  5.13.202.***
  Foarte bună acțiunea!Felicitari ITM-ului!
  Dar ce să vezi,ei(ITM)sunt niște bugetari care strâng bani cu japca pentru săracul BUGET DE STAT,dar de la cine?De la fraieri,neafiliați politic sau de la cei care refuză să dea șpagă.
  Acelor Inspectori care fac asta cu bună știință,AȘA SĂ LE AJUTE DUMNEZE
  0
  4

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro