Contestată de foarte mulți gălățeni, care o numesc "taxa pe apa de ploaie", apa meteorică preluată de rețeaua de canalizare din Galați se facturează lunar de către operatorul rețelei de canalizare, Apă Canal SA, utilizând cifrele transmise de ANM - Centrul Meteorologic Regional Moldova. Pentru luna în curs, se ia în calcul cantitatea specifică de apă comunicată de meteorologi cu două luni în urmă, anterioare emiterii facturii.
Facturile lunii august, care vor fi emise de Apă Canal SA în ultima parte a lunii, vor cuprinde astfel taxa pe apa meteorică înregistrată în iunie. Conform datelor de pe site-ul operatorului gălățean, cantitatea de precipitații lunară înregistrată la Stația Meteorologică Galați a fost, în iunie, de 38,4 litri pe metru pătrat, față de numai 2,6 l/mp în luna mai. Astfel, apa meteo care va fi facturată în această lună va fi de aproape 15 ori mai mare decât cea facturată în iulie și care a corespuns precipitațiilor din luna mai.
Citește și Vin facturile Apă Canal pentru potopul din iunie. Apa meteorică, de cinci ori mai multă
Cei 38,4 l/mp nu au reprezentat cea mai mare cantitate de precipitații înregistrată în acest an la Galați. Vârful a fost în martie (55,1 l/mp), urmat de ploile din aprilie (23,5 l/mp). S-au mai înregistrat 7,2 l/mp în ianuarie, 0,7 l/mp în februarie și, așa cum spuneam, 2,6 l/mp în mai.
Cum apare pe facturi apa de ploaie
Tehnic, facturarea apei meteorice în august se face prin înmulțirea cantității specifice de apă meteorică transmisă de ANM pentru luna iunie cu suprafețele totale ale incintelor construite și neconstruite declarate de fiecare utilizator (verificate cu datele din actul de proprietate) și cu coeficienții de scurgere recomandați de normele și normativele tehnice în vigoare, se precizează pe site-ul Apă Canal. Coeficienții de scurgere recomandați de SR 1846-2/2007 sunt: a) coeficient 0,9 - pentru utilizatorii cu incinte betonate total/parțial sau cu drumuri și alei de incinte betonate etc., se vor lua în calcul toate suprafețele; b) coeficientul mediu conf. SR 1846-2/2007 - în funcție de tipul de pavaj (asfalt și beton, piatră, piatră spartă etc.) - pentru domeniul public și privat al municipiului Galați.
"Nu se plătește apa de ploaie, ci serviciul efectuat de societatea Apă Canal SA Galați, care include colectarea, transportul şi epurarea apelor meteorice", afirmă reprezentanții operatorului.
Ploile-record de acum trei ani
Exact acum trei ani, în august 2021, facturile emise de Apă Canal înregistrau cele mai masive ploi căzute în ultimul deceniu. 285,2 litri pe metru pătrat se înregistraseră în luna iunie 2021, o cantitate mai mare decât în fiecare din cei trei ani precedenți.
Citește și Vin facturile Apă Canal pentru potopul din iunie. Apa meteorică, de cinci ori mai multă
După diluviul din iunie 2021, reprezentanții Apă Canal afirmau că o cantitate totală de 200.000 de metri cubi de apă a fost evacuată în Dunăre prin pompele de la stația "13 Iunie". Chiar și așa, apa meteorică facturată în august 2021 fusese de "numai" cinci ore mai mare decât cea din luna precedentă, pentru că se înregistrase și un sfârșit de primăvară ploios.
Acum, în august 2024, creșterea va fi de aproape 15 ori.