La returnare de ambalaje, cu camioneta. Gălăţenii, indignaţi pe reciclatorii profesionişti (FOTO și VIDEO)
Foto: Cătălin Paraipan

La returnare de ambalaje, cu camioneta. Gălăţenii, indignaţi pe reciclatorii profesionişti (FOTO și VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(51 voturi)

Reciclarea ambalajelor de plastic şi metal prin programul RetuRo le dă în continuare bătăi de cap gălăţenilor. Dacă, la capitolul folosit aparatele de recuperat ambalaje, oamenii s-au mai specializat, inclusiv "vânzându-şi" unii altora ponturi în timp ce aşteaptă la coadă, iar angajaţii marilor magazine au devenit şi ei mai experţi în ceea ce priveşte hachiţele maşinăriilor, există şi aspecte care ţin de un vid legislativ şi pe care, în lipsa bunului-simţ din dotare, nu prea are cine şi cum să le reglementeze. Câte ambalaje poţi recicla o dată? Chiar şi o camionetă, dacă nu te ia nimeni la ochi!

Am primit în ultima perioadă la redacţie zeci de sesizări referitoare la folosirea abuzivă a aparatelor de preluare a ambalajelor care sunt situate în afara magazinelor, fie în spaţii amenajate separat, fie direct în parcări. Gălăţenii ne-au trimis fotografii şi filmări din care reiese că anumite persoane, profitând de faptul că regulamentul programului de reciclare nu le interzice acest fapt, vin să recicleze pe puţin sute de ambalaje odată, ceea ce creează adevărate busculade la punctele de preluare.

Un recent asemenea exemplu este cel de la magazinul Lidl de pe strada Oltului, unde veniseră la returnat ambalaje nişte persoane cu o camionetă, din care descărcau saci uriaşi plini cu ambalaje, care în mod clar nu puteau proveni de la o singură gospodărie. Evident, oamenii care deja aşteptau la coadă i-au apostrofat pe recliclatorii de tip industrial, spiritele s-au încins, iar până la urmă cei cu camionul au plecat, însă, evident, asta nu înseamnă că nu s-au dus la alt magazin, unde au luat-o de la capăt.

Gălăţenii care se duc la returnare, normal, cu maximum 30-40 de ambalaje, cât se strâng într-o familie obişnuită în două, trei săptămâni, sunt supăraţi că, la returnare, se lovesc de multe ori de situaţii în care persoane care şi-au făcut de mai mult timp o meserie din recuperarea acestui tip de ambalaje vin să returneze zeci de saci de ambalaje, blocând uneori şi câte o oră singurul aparat funcţional (fiindcă, e drept, chiar şi în locurile unde există mai multe, rareori funcţionează toate, aşa cum am constatat şi eu  - n.a.).

Situaţia este frustrantă pentru cine returnează, uneori în drum spre serviciu, câteva ambalaje, pe care, de multe ori, este forţat de situaţie să le abandoneze fără a mai recupera contravaloarea, fiindcă nu are timpul necesar să aştepte la coadă după cineva care face acest lucru cu sute de sticle sau doze de aluminiu o dată. "Eram în drum spre serviciu, cu bicicleta, efectiv nu aveam cum să le mai iau cu mine, le-am abandonat într-un coş de gunoi de la marginea parcării, nici nu m-am mai dus până la punct, când am văzut ce aglomeraţie era", ne-a spus unul dintre cititori.

Situaţia nu este reglementată decât de bunul-simţ. Mi s-a întâmplat să fiu lăsată să trec în faţă de către persoane care reciclau o cantitate mult mai mare de ambalaje, ba, mai mult, oamenii mi-au dat şi indicaţii cum să fac să-mi citească aparatul mai bine sticlele de mici dimensiuni, inclusiv pe cele cu forme uşor atipice, dar, în acelaşi timp, există şi reciclatori cu care îţi este frică să intri în discuţii, iar pe aceştia îi ştim cu toţii. Obişnuiau să-i pună pe cei mai necăjiţi să scormonească prin gunoaie după plastic şi aluminiu, pe care ulterior le predau la centrele mari de reciclare. Acum, misiunea e şi mai bănoasă, fiindcă fiecare ambalaj aduce automat 0,50 lei şi nici nu e nevoie să mergi în afara oraşului cu el. În consecinţă, oportunitatea de "afaceri" a fost exploatată rapid de diverse persoane, care fie recuperează din gunoi ambalajele pe care gălăţenii care nu au timp şi chef să recicleze le aruncă la grămadă cu resturile menajere, fie le preiau, contra unui comision, de la restaurante sau alte tipuri de firme care nu sunt obligate să îşi înfiinţeze punct de returnare.

Una peste alta, sistemul RetuRo, înfiinţat pentru a încuraja cetăţenii obişnuiţi să recicleze ambalajele de plastic şi metal, este exploatat la maxim mai ales de recuperatorii profesionişti de asemenea materiale. Pe timpul şi pe nervii noştri, fiindcă nu s-a luat în calcul această posibilitate şi nu există nicio regulă care să interzică practica sau să o limiteze.

N. R. Fotografiile sunt realizate cu titlu ilustrativ.

Media

Citit 29846 ori Ultima modificare Joi, 15 August 2024 16:58

13 comentarii

  • postat de Ion
    Duminică, 18 August 2024 14:32
    46.97.168.***
    Foarte bine!
    De completat regulamentul și creat un centru sau o stație de colectare pt ei.
    0
    2
  • postat de Ovidiu
    Vineri, 16 August 2024 17:42
    79.115.117.***
    Am patit si eu si m am certat cu un cetățean care venise cu dubita plina de peturi care tipa la mine ca nu merge sistemul pt cei care au o privatizare.
    Eu aveam sticle si peturi adunate într-o sapt.
    Ministru de la Mediu nu vede ca sunt multe probleme? Macar acum in campanie electorala sa faca cev
    1
    12
  • postat de Dubrovnik
    Vineri, 16 August 2024 17:23
    81.196.119.***
    Cine vine cu sacii este clar, un boschetar. Fie razi de ei, fie ti-e mila. Dar parca nu te poti supara :).
    0
    5
  • postat de dan
    Vineri, 16 August 2024 13:25
    89.136.186.***
    ce vreti fratilor ,de unde vreti solutii inteligente de la "ÏQ peste media pesedista"din fruntea guvernului?covrigii de buzau se vand agatati pe sfoara .nu se dau la pet!
    6
    17
  • postat de MarianH
    Vineri, 16 August 2024 12:40
    213.233.85.***
    Principalul vinovat e statul care nu a organizat cum trebuie toata situatia asta cu reciclarea. Tot ce a facut a fost sa ia banii fraierilor, apoi fiecare se decurca cum poate sa-si recupereze paguba. Niste hoti!
    3
    51
  • postat de trebuiau facute centre de reciclare in toate cartierele pe banii statului care ii recuperau de la comercianti, o cota de reciclare pentru fiecare comerciant
    Vineri, 16 August 2024 11:19
    89.39.81.***
    nu trebuia lasat la nivelul comerciantilor acest fenomen ce face sa apara mafia gunoaierilor in detrimentul oamenilor de rind ce nu pot pierde ore la reciclare. eu cred ca statul roman, ce fenteaza mereu si pune in circa altora, trebuia sa dezvolte centre de reciclare. ale statului roman. peste tot
    1
    42
  • postat de Iulicafarafrica
    Vineri, 16 August 2024 10:49
    82.78.0.***
    Posibil să fie două tipuri de "reciclatori":
    - profesioniștii gunoaielor,
    -buticarii care trebuie să aștepte cu lunile după bani, și care preferă să le ducă la astfel de centre unde cu bonul respectiv își cumpără marfă nouă.
    0
    40
  • postat de Așa scăpăm de plastic
    Vineri, 16 August 2024 10:27
    109.43.242.***
    Era mai bine cu străzile pline de PET-uri? Foarte bine dacă unii câștigă un ban cinstit din așa ceva. Pe mine nu mă deranjează. Și nu... nu sunt colector profesionist... încă:)
    32
    38
  • postat de Gabriel
    Vineri, 16 August 2024 10:18
    86.127.22.***
    Cand te duci 3zile la rand si nu poti returna din cauza alora cu 10saci de fiecare , este frustrant. Bataie de joc oricum. Aparate ce se strica zilnic . Pe bani tai isi bat joc de tine. La sate un magazin nu accepta sticlele
    3
    60
  • postat de Berbunkson
    Vineri, 16 August 2024 07:38
    86.121.140.***
    Dar mizeria lasată de căutători prin coșuri de gunoi ? Sau că nu merg toate aparatele ? Ideea e bună, implementare proastă. Eu am început să rup etichetele înainte de a arunca sticlele astea. Nu am timp mereu să umblu, iar tiganii stau la pândă.
    5
    43
  • postat de Ion
    Vineri, 16 August 2024 06:02
    5.13.222.***
    SGR, ca si alte "sisteme" generate de stat, ia instant banii pentru garantie, dar trage de timp luni de zile pentru returnarea banilor catre firmele cu care are contract si persoanele fizice, prin diverse metode. Cine ruleaza banii altora are de castigat, nu-i asa?
    4
    63
  • postat de Un roman
    Joi, 15 August 2024 21:29
    89.46.15.***
    E buna aceasta reciclare dar ar trebui sa existe și pentru alte deseuri:menajer,carton etc.
    19
    52
  • Joi, 15 August 2024 19:24
    5.13.218.***
    Angajații Gospodarie Urbana si Ecosal fac dimineata triajul sticlelor aducatoare de un pachet de tigari lor si sefilor lor! Pe strazi se deplasează un “antecautator” ce rezolva intai ce e de reciclat. Daca ridica apoi resturile e ok. Vreti sa piarda locul la rand?Oare au si asta in fisa postului?
    12
    79

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro