Un teren proprietate privată de la kilometrul ”zero” al Galațiului, situat în spatele clădirii care a găzduit în trecut Direcția Județeană de Tineret și Sport, la doi pași de strada Domnească, s-a transformat într-un focar de bălării, după ce ani de zile, neîngrădit fiind, a constituit un fel de parcare ”la liber” pentru riverani și nu numai.
Nu trebuie să fii un bun cunoscător al orașului ca să știi despre mica junglă care a crescut, în câteva luni, pe strada Nicolae Holban, (fostă Culturii), în spate la Parfumul Teilor și la doi pași de strada Domnească. Cu toate acestea, mai mulți gălățeni care locuiesc în zonă și care, vor, nu vor, trăiesc și trec zilnic pe lângă gardul nou apărut, în spatele căruia au crescut boscheți imenși, nederanjați de nimeni, ne-au atras atenția că locul s-a transformat, din parcare cu regim incert, într-un focar... de orice.
”Au crescut buruienile în vara asta, de când a împrejmuit acolo. Înțelegem că e privat și că face ce vrea cu locul acela, dar măcar să tundă buruienile, că ne umplem de gângănii și cine mai știe ce. Plus că nu e normal așa ceva în centrul orașului. Și noi plătim impozite” ne-a spus un locatar de la blocul învecinat cu mica junglă.
Amplasarea terenului, într-o zonă mai mult decât centrală, exclude orice posibilitate ca acesta să fi fost ”scăpat” din vederea cuiva care ar fi putut cere punerea în ordine a lucrurilor. Asta pentru că de aproape un deceniu există un Cod Fiscal și un Regulament care prevăd obligații clare și sancțiuni pentru proprietarii de clădiri și terenuri, mai cu seamă intravilane.
Mai exact, actul normativ îi permite Consiliului Local să majoreze cu până la 500 la sută impozitul pe imobilele neîngrijite, lăsate în paragină și mai ales în condițiile în care afectează siguranța și sănătatea publică. Nu știm deocamdată dacă acest lucru s-a întâmplat, ori dacă proprietarul ori proprietarii terenului cu pricina au fost în vreun fel somați și/sau sancționați, cert este că în spatele acelui gard pe care sunt plăcuțe prin care este interzis accesul, se precizează că proprietatea este privată și, mai mult decât atât, că obiectivul este monitorizat video, cresc în continuare, nestingheriți, boscheții, cei care îl dețin neagreând, după toate aparențele, principiul ”sărac, dar curat”.