Iertare pentru îndrăzneala acestui titlu care v-ar putea induce în eroare ori le-ar crea aşteptări false celor mici. Nu, autorităţile nu amenajează niciun tobogan spre Faleza Dunării. Dar scara monumentală cunoscută ca "zidul mic" de pe Faleza Superioară se transformă, pe zi ce trece, într-un tobogan. E de-ajuns un pas greşit ori grăbit, o clipă de neatenţie, şi riscaţi să alunecaţi până jos pe treptele dislocate, sparte sau lipsă.
"Cu treptele şi pereţii degradaţi, mâzgălită cu tot felul de nume şi mesaje jenante, «decorată» cu gunoaie, scara monumentală cunoscută ca «zidul mic» de pe Faleza Superioară şi-a schimbat radical imaginea, graţie unor desene cu mesaj ecologist", scriam în ediţia de marţi, 11 august 2020, a cotidianului "Viaţa liberă". Relatam, la acel moment, că Asociația «Mai Mult Verde», respectând reglementările legale, a realizat o lucrare care atrage atenția asupra problemei poluării cu plastic a apelor Dunării, ilustrând efectele asupra florei și faunei acvatice. Desenul a rezistat, scara, însă, s-a degradat şi mai tare.
Asupra situaţiei în care a ajuns scara monumentală ne-a atras atenţia o cititoare a ziarului nostru, cu următorul mesaj: "Merg uneori la Dunăre dimineaţa. De la o săptămână la alta, uneori de la o zi la alta, din scara pictată dispar bucăţi, unele foarte mari. Curând vom ajunge să coborâm ca pe tobogan. Știți ce gânduri are Primăria cu ea? Mă adresez dvs. pentru că aţi scris despre regenerarea urbană a Ţiglinei I. E bine că se regenerează ceva, pentru că Mazepa e în degenerare. Credeam că vor dispărea garajele și se vor amenaja parcări, dar dispar copaci, garajele se reabilitează", ne-a scris stimata doamnă.
Am dat curs mesajului domniei sale şi i-am dat dreptate: "În ansamblu, scara arată bine, detaliile te fac să plângi". Sau să-ţi rupi oasele, în caz că te împiedici. Fotografiile sunt elocvente.
Prin urmare, le-am transmis Primăriei Galaţi, întrebând dacă există planuri pentru reparaţii. "Avem în plan efectuarea de lucrări de reparații la aceste scări, cu precizarea că obiectivele de investiții sau de reparații sunt structurate în funcție de priorități, de situații neprevăzute, dar și de resursele financiare", ne-a comunicat Compartimentul de presă al Primăriei Galaţi.