Violențele fizice, bullyingul, consumul și traficul de droguri și traficul de persoane sunt doar câteva dintre pericolele la care sunt expuși elevii de toate vârstele
În clase, în preajma unităților școlare sau chiar pe drumul spre casă este nevoie ca elevii să știe că sunt protejați sau că au la cine apela în caz de nevoie. Iar dacă răul s-a produs, este extrem de important ca cineva care să poată interveni să fie aproape.
Numărul mare de incidente petrecute în incinta sau în imediata vecinătate a unităților școlare, fenomen în ascensiune care îi are ca protagoniști în primul rând pe elevi, au determinat o creștere a prezenței forțelor de ordine în preajma instituțiilor de învăţământ. Cel puțin asta promit șefii structurilor gălățene care au ca atribuții asigurarea ordinii publice. Oficialii garantează că pe tot parcursul anului școlar 2024-2025 vor intensifica patrulele în zona acestor obiective. Nu este o misiune ușoară, având în vedere numărul mare de instituții de pe raza întregului județ, precum și numărul destul de mic al polițiștilor care trebuie să fie prezenți pe mai multe fronturi. Dar, cu toate acestea, misiunea a început chiar din prima zi de școală, a dat asigurări șeful IPJ Galați. Chestorul Cornel Mototolea a precizat că la toate cele 432 de unități de învățământ au fost prezente patrule de polițiști, jandarmi și polițiști de frontieră chiar din prima zi de școală, iar acesta nu va fi un act izolat sau episodic, ci unul permanent."
"Am avut prezența fizică cu patrule la cele 164 de unități din mediul urban și la cele 268 din mediul rural. Astfel de activități vor fi derulate pe tot parcursul anului școlar, atât pe linie de ordine publică, cât și rutieră. Vom fi implicați nu doar noi, poliția, ci și jandarmii și polițiștii de frontieră", a precizat șeful IPJ Galați.
Un sprijin important pentru a ține situațiile potențial periculoase sub control îl vor constitui sistemele de pază, prezente în formulă suplimentară, însă la doar jumătate dintre unitățile de învățământ. Este vorba despre acele școli unde există paznici și sisteme electronice de monitorizare și, respectiv, avertizare. Un alt factor adjuvant pe care mizează polițiștii îl constituie planul teritorial de combatere a violenței în școli, "Și tăcerea e tot violență", prin care elevii sunt încurajați să vorbească, să comunice în momentul în care sunt victime ale unei forme de abuz sau violență, și să ceară ajutor.
Cu ochii pe chiulangii
Și în acest an școlar, patrulele forțelor de ordine îi vor "deranja" pe cei care au alte preocupări decât prezența la ore. Adunatul de pe străzi sau din baruri, un obicei deranjant pentru mulți elevi și chiar părinți, va fi păstrat și va constitui una dintre principalele direcții pe care vor acționa jandarmii, în încercarea de a-i menține pe elevi în atmosfera de "școală". Asta include și urmărirea minorilor care cumpără țigări sau energizante cu care își "omoară" mai apoi timpul în parcuri, scări de bloc sau alte locuri ascunse.
"În acest an școlar avem în vedere menținerea nivelului ridicat de acțiune în cadrul activităților de control sistematic și prezență activă în zonele apropiate instituțiilor de învățământ, cu scopul de a preveni absenteismul și abandonul școlar. De asemenea, ne vom corela activitățile de menținere a ordinii publice cu programul orar al unităților de învățământ, pentru a asigura o intervenție cât mai promptă în cazul producerii cazurilor de violență în școli și în vecinătatea acestora", a menționat col. Florin Simionel, inspectorul-șef al IJJ Galați.