Drama prin care trec locuitorii satelor care s-au trezit cu toată agoniseala de o viață distrusă de puhoaiele de apă este cu atât mai profundă când vine vorba despre copii. Printre cei cărora noaptea de vineri spre sâmbătă le-a schimbat viața se află și Mariana, o fetiță de doar 11 ani, care locuia cu mama şi ceilalți doi frați într-o casă din comuna Pechea.
Despre drama prin care trece familia fetei am aflat de la Mihaela Agache, profesoară de canto la Școala "Master Studio" din Galați. Aceasta ne-a povestit că Mariana este un copil foarte talentat, silitor la școală și foarte atașată de muzică. Pentru a susține pasiunea fiicei, mama acesteia muncea din greu pentru bănuții care le asigurau celor trei copii un trai decent.
Ionela Mușat are trei copii în vârstă de 11, 10 și 7 ani. Cele patru suflete locuiau într-o casă din comuna gălățeană Pechea, iar micuții erau bine îngrijiți, mama lor fiind cea care se ocupa de toate cele necesare. Mariana, fiica cea mare, făcea naveta la Galați, unde era elevă la "Master Studio", la muzică populară. Pasiunea fetei era cu greu susținută de mamă, dar aceasta făcea tot ce îi stătea în putință pentru ca micuța să continue să cânte. Mihaela Agache ne-a povestit că Mariana a participat la câteva concursuri de muzică populară în țară, unde a obținut mai multe premii și distincții.
Acum, casa în care locuia familia Marianei a fost aproape în întregime distrusă, cei patru sinistraţi mutându-se la rude. "În toiul nopții, apa a intrat cu putere în locuinţă, mai întâi în camera copiilor. Aceştia s-au speriat foarte tare și au început să țipe. În momentul în care m-am dezmeticit, apa era deja până la brâu și venea puhoi. Am luat copiii pe sus, am spart un geam de la o ușă și i-am urcat pe toți trei pe pervaz, de frică să nu îi ia apa. Am sunat la pompieri și am stat acolo până au venit cu bărcile și am reușit să ne salvăm. Nu am luat decât buletinul, pe care îl aveam la îndemână, în rest am pierdut toate actele. Apa mi-a distrus tot", ne-a povestit Ionela Mușat.
Aceasta susține că locuința lor a fost aproape în totalitate distrusă, trei camere rămânând fără pereți, iar celelalte două fiind pline de nămol până la nivelul geamurilor. Chiar dacă cei patru sunt acum în siguranță, micuții nu se pot obișnui în casa mătușii care i-a preluat. "Mariana este un copil foarte bun și serios. Era fruntașă atât la muzică, cât și la școală. Acum nu mai au nici de unele. Are nevoie de ajutorul nostru, al tuturor, pentru a putea merge, alături de frații ei, la școală și pentru a continua muzica, pasiunea care o face zilnic să zâmbească", ne-a mai spus Mihaela Agache.
După tragedia care a lovit multe comune din județ, mii de oameni au rămas sub cerul liber, singura lor alinare fiind aceea că sunt în viață. Deși apele au început să se retragă din zonele inundate, dezastrul rămas în urma lor este greu de descris. Copii ca Mariana sunt mulți. Speriați, salvaţi din calea puhoiului de pompierii militari, aceștia nu mai au nici unde să învețe, școlile fiind și ele afectate de inundații. Autoritățile locale spun că, deși se adună donații pentru familiile greu încercate, este în continuare nevoie de mulți voluntari, care să meargă din poartă în poartă pentru a împărți celor în nevoie alimente și apă potabilă. Cei ce doresc să se alăture pompierilor și celorlalți cetățeni de bine se pot prezenta la primăriile comunelor, de unde vor fi îndrumați spre casele sătenilor care au nevoie de ajutor.
Cei care doresc să ajute financiar familia Mușat o pot face donând în contul deschis pe numele mamei,
Mușat Ionela: RO09CECEB00008RON2396445