Pe lângă rezultatele deosebite pe care elevii de la Colegiul Național ”Vasile Alecsandri” Galați le obțin la examenele de Evaluare Națională, Bacalaureat și la olimpiadele școlare naționale și internaționale, făcând cinste orașului și liceului, elevii prestigiosului colegiu gălățean se mândresc și cu echipa de robotică a școlii. Aceasta numără 14 membri și împreună au reușit să creeze un robot care execută diverse sarcini și care obține premii la concursurile de profil din țară și din lume. La SPOT ON la "Viaţa liberă" - Galațiul sub reflector, i-am avut invitați pe patru dintre membrii echipei ByteForce, care au fost însoțiți de profesorul Romeo Zamfir, directorul CNVA, cel care face tot ce poate pentru ca echipa de robotică a colegiului să funcționeze optim și, mai mult, însoțește elevii la majoritatea concursurilor de robotică din țară și din străinătate, fiindu-le atât susținător, cât și mentor. Prezentăm, în continuare, un interviu realizat cu cei patru membri ai echipei ByteForce, dar și cu profesorul Romeo Zamfir, care ne vorbește despre „robotica de la CNVA ”, începând cu momentul în care fenomenul a apărut pentru prima dată.
- Când a apărut robotica la CNVA?
Romeo Zamfir: Robotica la CNVA a apărut după anul 2010, la inițiativa Catedrei de Informatică și a câtorva elevi interesați de acest domeniu. Primele concursuri internaționale la care am participat cu robotul a fost în 2014. Atunci, printre reprezentanți se afla Cristian Chirac, un elev foarte bun și la matematică, și la informatică, era olimpic național. Atunci s-au calificat și la un campionat mondial în Singapore, moment în care Cristian Chirac și Culea Andrei Bogdan erau deja studenți. Echipa ByteForce, cea cu care ne mândrim noi acum, a fost înființată în anul 2016, iar numele l-a primit abia în 2017. De atunci, cei 13 membri care o compun merg în fiecare an la competițiile pentru care se pregătesc temeinic. La fiecare început de an, membrii echipei primesc o temă pe care trebuie să o facă cu robotul lor, știind și criteriile de notare care sunt cerute la acea temă.
- Cum îi stimulați atunci când mergeți cu ei la competiții și se întâmplă ca rezultatul să nu fie cel așteptat?
Romeo Zamfir: Ca la orice competiție, poți să câștigi sau să pierzi, așa că trebuie să știi să te porți și atunci când pierzi și atunci când câștigi. Ei sunt ambițioși și sunt și foarte buni, pierd mai rar. Sunt triști când pierd, dar au învățat și din înfrângeri și sper ca anul acesta să meargă mult mai bine decât anul trecut. Școala le asigură spații unde își desfășoară activitatea, apoi le-am asigurat cadrul ca să poată fi finanțați pentru că o echipă de robotică costă foarte mult (aproximativ 16.000 de euro a costat robotul lor de anul trecut). În școală nu avem buget pentru așa ceva, dar ei merg la sponsori și reușesc să își acopere nevoile financiare. I-a mai sponsorizat și Consiliul Județean. Anul trecut au fost la o competiție în America. Aici au fost selectați 40 de roboți din toată lumea, iar în final, robotul lor a reușit să obțină un scor care i-a clasat pe locul 11 din 40. Un rezultat foarte bun, cu care ne mândrim și pentru care ei au muncit foarte mult.
Avem acum un prototip al robotului final
George Lazăr (membru al echipei care răspunde de proiectare și programare 3D): Ne bucurăm când câștigăm și învățăm din pierderi. Noi am participat, ca urmare a invitației primite, la Maryland Tech Invitational. Aceasta este una dintre cele mai prestigioase competiții de acest gen din lume. Acolo, pentru înscriere, fiecare echipă, la nivel global, trebuie să realizeze câte un filmuleț în care robotul joacă un meci solo. Noi ne-am pus terenul în amfiteatrul liceului și am înregistrat un meci cu un punctaj care a atins un record mondial pentru cel mai mare scor, de 309 puncte. Apoi, se realizează o selecție după mai multe criterii (clipul, performanțele din sezon, caietul tehnic al robotului ) și făcând o medie se aleg cele mai bune 40 de echipe la nivel mondial. A fost o experiență care ne-a dezvoltat mult ca echipă, pentru că am învățat multe lucruri de la echipele de acolo, am observat că sunt mentalități diferite în fiecare capăt al lumii și am preluat câteva idei de acolo pe care le vom folosi și noi în viitor.
Octavian Găinaru (liderul tehnic al echipei, proiectare 3D și mecanică): Acesta a fost un robot prototip pe care l-am făcut anul acesta, când am aflat tema nouă. A fost montat în 16 ore după ce am aflat tema pe care o primim de la concursul FIRST (fundație care organizează la nivel mondial campionatul de robotică cu filiale în fiecare țară). Primim, așadar, de la membrii ei un clip care este live, la care participă studenți din întreaga lume, foști participanți la competiții, care contribuie la formarea acestei teme de joc și ne lansează provocarea printr-un clip explicându-ne și ce sarcini avem de îndeplinit cu robotul, sarcini realizate cât mai eficient pentru a primi punctajul maxim. Noi facem robotul după animația pe care o primim. Nu au exact robotul în clip pentru a nu oferi idei pentru echipe. Trebuie să facem o configurație optimă de scoring pentru aceste elemente și un plan realist pentru cele 16 ore în care participăm la competiția amicală. Nu putem face ceva foarte avansat, dar trebuie să facem ceva care să funcționeze 100%, pentru că nu ne putem permite să întâmpinăm probleme cu robotul la meciuri.
„Dobrin”, robotul gălățean care a uimit America
Bianca Nicoleta Chirică (una dintre cele patru fete membre ale echipei ByteForce): Robotul ”Dobrin”, cel pe care l-am avut anul trecut și cu care am fost la competiția din America, trebuia să ia niște pixeli de formă hexagonală și să îi pună pe o tablă la un unghi de 45 de grade. Pixelii erau albi, verzi, mov și galbeni, iar cu aceștia putea să facă mozaicuri de aceeași culoare sau de culori diferite. Cu cât făceai mai multe mozaicuri, cu atât făceai mai multe puncte. Aveam și niște bare la mijlocul terenului pe care robotul trebuia să se agațe la finalul meciului ca să primească încă 20 de puncte. Și aveam și o dronă (avion de hârtie) care trebuia lansată de robot înainte ca acesta să se ridice de la sol, la finalul jocului, într-o anumită zonă. Era foarte important cum construiai acel avion din hârtie pentru a respecta aerodinamica și a-l face să zboare spre zona indicată în concurs (am vizionat multe filmulețe de făcut origami până am reușit să creăm unul optim).
Promovarea în mediul atât online, cât și fizic, la fel de importantă pentru succes
Ștefan Savin: Sunt liderul departamentului non-tehnic și mă ocup de partea de PR și branding. Noi avem grijă de prezentarea robotului, pentru că el are performanțe în teren, dar trebuie să aibă și o identitate vizuală în mediul online, abia atunci fiind la valoare lui maximă. Îl promovăm pe rețelele de socializare, site, prin școli și peste tot. Suntem patru colegi în acest departament. Organizăm și Caravana ByteForce, un eveniment anual, care ne dă ocazia să ajungem prin școli. Acolo, promovăm activitatea noastră, facem demonstrații cu robotul în faţa copiilor și îi informăm despre cum pot deveni voluntari ByteForce. Evident, prima condiție este să fie elev la CNVA pentru că este echipa noastră, doar a elevilor CNVA. Astfel, convingem tinerii să vină la CNVA, iar noi avem permanent membri noi în echipă, la început voluntari, apoi când cei care sunt în clasa a XII-a pleacă, sunt înlocuiți cu voluntarii, ceea ce ne asigură continuitatea.
Susținătorii ByteForce
Directorul Romeo Zamfir ne-a explicat că pentru a putea face robotică este nevoie de cunoștințe temeinice la majoritatea obiectelor școlare, pentru că fiecare disciplină studiată se regăsește în robotică. Mai mult, directorul CNVA Galați ne-a vorbit despre colegii săi, profesorii care îi susțin necondiționat pe acești tineri, dornici să ducă peste hotare numele orașului Galați. „Un rol foarte important îl are profesorul Răzvan Constantin Șorea, profesor la Universitatea «Dunărea de Jos» din Galați, pe partea tehnică el este cel care îi coordonează și îi ajută la construcția robotului. În rest, toți profesorii școlii îi susțin, mai ales prin materiile pe care le învață și prin ceea ce fac la clasă, îi ajută să capete cunoștințele necesare pentru a putea construi singuri robotul”, a concluzionat profesorul Romeo Zamfir.
NOTĂ: Emisiunea ”SPOT ON la Viața liberă – Galațiul sub reflector” este un produs ”Viața liberă”.