Din ce în ce mai mulţi gălăţeni din întreg oraşul se plâng că parcurile sau locurile de joacă pentru copii amenajate în proximitatea blocurilor de locuit sunt, noaptea, loc de întâlnire al diferitelor găşti, mai mici sau mai mari, de adolescenţi sau tineri fără căpătâi şi fără ocupaţie, care beau, fumează şi substanţe nepermise, fac gălăgie până dimineaţa şi lasă în urmă covor de deşeuri de toate felurile.
Nu este o excepţie, ci mai degrabă regulă. Indiferent că este vorba de parcuri sau locuri de joacă, ori pur şi simplu de adăposturi ale staţiilor de autobuz, orice bancă sau loc unde se pot aşeza doritorii de distracţie (inclusiv, în unele cazuri, treptele de la intrarea secundară a blocului, acolo unde aceasta nu este folosită) se transformă, cum se lasă întunericul, în spaţiu de petrecere ad-hoc. Se pune muzică de pe telefoanele mobile, se ascultă, cu volumul la maxim, diferite clipuri video de pe reţelele de socializare, se râde tare şi se înjură la fel de tare, indiferent de vârsta membrilor găştii. Uneori sunt adolescenţi de 12-13 ani, alteori sunt tineri adulţi, dar toţi au drept numitor comun completa lipsă de consideraţie pentru restul locatarilor din zonă şi nevoia lor de linişte.
Oamenii care trebuie să plece dimineaţa la serviciu sunt disperaţi că nu se pot odihni, dar, mai mult, se întreabă, în cazul gălăgioşilor foarte tineri, de ce familiile acestora nu iau măsuri, mai ales că, de multe ori, sunt amendaţi şi de poliţia chemată în ajutor.
Cel mai recent asemenea caz ne-a fost semnalat chiar zilele trecute, în parcul de lângă supermarketul Penny din Micro 17. Pentru cine nu locuieşte în zonă, parcul este destul de cochet şi bine întreţinut, dar, deşi beneficiază de pază, nu este îngrădit, accesul în el fiind liber, indiferent de oră. Are mai multe zone distincte, una cu loc de joacă pentru copii şi una cu mese de şah pentru adulţi. În proximitatea acestora din urmă se află mai multe bănci, amplasate extrem de aproape de blocul D9A de pe strada Oltului nr. 15. Practic, spun oamenii şi am verificat şi noi, de la bănci până la ferestrele dormitoarelor locatarilor sunt doar câţiva metri, nu mai mult de şase, şapte. În timpul zilei, mai este cum mai este, se aude sunetul zarurilor când joacă oamenii table, dar este suportabil, seara, însă, băncile cu pricina se transformă în loc de întâlnire pentru grupuri de adolescenţi, care se distrează în modul descris mai sus.
"Am chemat poliţia de nenumărate ori, ne spune un locatar din bloc, dar ce să le facă şi oamenii? Le dau amenzi, plătesc părinţii, săracii, dacă au de unde, le spun să plece, dar ei a doua zi sunt înapoi!"
Oamenii au ajuns la capătul răbdării şi cer relocarea băncilor cu pricina, dar şi a uneia care actualmente se află sub balcoanele din spatele blocului, în partea opusă a parcului, în proximitatea supermarketului, unde nu deranjează pe nimeni, fiindcă blocurile sunt mai la distanţă.
E foarte bine că există parcul şi că lumea se bucură de el, dar ar fi normal ca, după ora 22,00, să fie linişte. Dacă asta nu se poate, măcar să fie sursa de gălăgie cât mai departe de ferestrele locatarilor din zonă.