În primăvara acestui an, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a demarat un program de conformare la nivel național, având ca obiectiv controlul veniturilor realizate de unele categorii de persoane fizice. "Paiul scurt" l-au tras, generic vorbind, frizerii și coafezele, care au fost "informați și conștientizați" cu privire la "impozitarea veniturilor obținute din activități de înfrumusețare și întreținere corporală". Probabil că aici stătea, în opinia ANAF, marea evaziune fiscală, nu la marii datornici care primesc amânări de plată cu duiumul.
Clasa activităților de înfrumusețare (cod CAEN 9602) include, pe scurt, saloanele de frizerie și coafură, cele pentru masaj facial, manichiură și pedichiură, machiaj etc. Activitățile de întreținere corporală, cuprinse în codul CAEN 9604, includ activitățile băilor (comunale) turcești, saunelor și băilor de abur, solarelor, saloanelor de slăbit, saloanelor de masaj etc. NU SUNT INCLUSE în această clasă de activități masajul medical și terapeutic și nici cluburile de sănătate, fitness și culturism.
"Viața liberă" a întrebat Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Galați câte firme și persoane fizice care activează în aceste domenii și-au declarat veniturile la Fisc. Răspunsul l-am primit prin intermediul Biroului de presă al Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice (DGRFP) Galați, instituția coordonatoare a AJFP Galați și a administrațiilor finanțelor publice din celelalte cinci județe ale Regiunii Sud-Est.
Conform datelor primite, 448 de gălățeni, persoane fizice, au declarat la Fisc, pentru anul 2023, venituri obținute din astfel de activități. Venitul total brut declarat a fost de 7,6 milioane de lei, iar cel net total declarat a fost puțin peste 2,5 milioane de lei. Cel mai mare venit brut declarat de o singură persoană cu activitate în aceste domenii a fost de 222.174 lei pe toată durata anului trecut, aproximativ 44.000 de euro.
Trecând la persoanele juridice - angajatori care activează în domeniu, furnizori de formare profesională etc. -, 449 de astfel de contribuabili au declarat o cifră de afaceri totală pe anul trecut în valoare de 44,652 milioane de lei. Cel mai mare venit brut anual declarat de o singură astfel de firmă a fost de 7,246 milioane de lei, aproximativ 1,5 milioane de euro.
În concluzie, piața gălățeană a înfrumusețării și întreținerii corporale, vehiculând sume totale de peste 50 milioane de lei, se dovedește a fi una destul de... frumoasă.