Sunt în pregătire documentele legale necesare pentru retrocedarea a 340 de hectare de fond forestier mănăstirilor Adam și Buciumeni, afirmă Direcția Silvică Galați, în raportul la nouă luni prezentat în cadrul recentei ședințe a Colegiului prefectural.
Pe parcursul primelor nouă luni ale anului 2024, în județul Galați nu au fost efectuate retrocedări de suprafețe de fond forestier către foștii proprietari, potrivit raportului citat. Însă din 1990 și până în prezent, a fost retrocedată, în baza legilor fondului funciar, o suprafață cumulată de 16.522 de hectare. Din acestea, 5.287 ha s-au dat înapoi foștilor proprietari sau urmașilor acestora, în baza Legii 18/1991, 3.245 ha - în cadrul Legii 1/2000 şi 7.990 ha - prin Legea 247/2005.
"Din suprafața de fond forestier existentă la nivelul județului şi pe câteva suprafețe limitrofe județelor Brăila, Vaslui, Vrancea şi Tulcea, în proprietatea publică a statului şi administrarea Direcției Silvice Galați se mai află 20.839 ha (55% din suprafața totală)", se arată în raport.
O problemă de actualitate o reprezintă retrocedarea unor suprafețe de 340 ha fond forestier, către instituțiile de cult Mănăstirea Buciumeni (20 ha) și Mănăstirea Adam (320 ha), suprafețe care au fost validate de către Comisia Județeană Galați în baza prevederilor Legii nr. 261/2008.
"În cazul Mănăstirii Buciumeni, cu suprafața validată pe raza Ocolului silvic Tecuci, UAT Buciumeni, informațiile necesare au fost transmise Instituției Prefectului - Județul Galați, în vederea întocmirii și înaintării documentației de schimbare a regimului juridic al terenului (trecerea din domeniul public în domeniul privat al statului), condiție necesară punerii în posesie.
În cazul Mănăstirii Adam, amplasamentul suprafeței de 320 ha a fost validat inițial, în anul 2008, pe raza a trei unități administrativ-teritoriale. În baza prevederilor Legii nr.165/2013, apărută ulterior, este necesară acum clarificarea suprafețelor ce trebuie revalidate, modificarea amplasamentului pe raza unei singure unități administrativ-teritoriale, respectiv UAT Drăgușeni, urmate de parcurgerea procedurii de trecere a acestei suprafețe din domeniul public în domeniul privat al statului", se mai afirmă în raportul Direcției Silvice Galați.