Deputaţii şi senatorii care, în următorii patru ani, vor reprezenta Galaţiul în Parlamentul României vor fi aleşi duminică, pe 1 decembrie, prin vot liber exprimat
În România, scrutinul se va desfăşura doar duminică, în intervalul 7,00 – 21,00. Dacă la ora 21,00 sunt cetăţeni care aşteaptă să voteze la secţia de votare, programul se poate prelungi până cel mult la ora 23,59. Atenţie, la acest scrutin putem vota numai la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea unde avem domiciliul ori reședința. În cazul în care, în ziua votării, ne aflăm în altă localitate decât cea de domiciliu sau reşedinţă, dar în aceeaşi circumscripţie electorală (judeţ), putem vota la orice secţie de votare.
Gălăţenii cu drept de vot, alături de toţi ceilalţi cetăţeni români, sunt chemaţi duminică, 1 decembrie, la urne, la alegerile parlamentare. Fiecare alegător are dreptul la un singur vot pentru alegerea Senatului și la un singur vot pentru alegerea Camerei Deputaților, iar exercitarea acestor voturi se face personal!
Aşa cum am precizat, la acest scrutin putem vota doar la secţia de votare la care suntem arondaţi conform adresei din cartea de identitate. Dacă accesați www.registrulelectoral.ro şi introduceți datele personale, veți afla secția de votare la care ați fost arondat, inclusiv adresa acesteia.
Alegătorii care, din motive obiective, cauzate de boală sau invaliditate, care sunt atestate prin înscrisuri, nu se pot deplasa la sediul secției de votare organizată în țară, pot solicita urna specială. Cererea şi documentele doveditoare se depun la cea mai apropiată secție de votare, în preziua votării, adică sâmbătă, 30 noiembrie 2024, între orele 18,00-20,00.
Pentru a vota aveţi nevoie doar de actul de identitate valabil.
Procedura de vot
La intrarea în secția de votare, trebuie să prezentați operatorului de calculator al secției de votare actul de identitate şi, după caz, documentul care dovedeşte reşedinţa. Acesta va înscrie codul numeric personal în sistem, care va semnala dacă: ați împlinit vârsta de 18 ani până în ziua votării inclusiv; v-ați pierdut drepturile electorale; sunteți arondat/ă la altă secţie de votare; sunteți omis/ă din lista electorală permanentă şi ați formulat o solicitare de a fi înscris/ă în Registrul electoral cu adresa de reşedinţă; ați mai votat la acelaşi scrutin.
Dacă totul este în regulă, semnaţi în lista electorală permanentă sau suplimentară, după caz, şi vi se încredinţează buletinele de vot – unul pentru Camera Deputaţilor, unul pentru Senat – şi ştampila cu menţiunea "VOTAT".
Dreptul de vot va fi exercitat în cabina de vot, unde veţi aplica ștampila cu mențiunea "VOTAT" în patrulaterul care cuprinde lista de candidați sau numele candidatului pe care îl votaţi.
Apoi, buletinele de vot se introduc în urnă, având grijă să nu se deschidă. În cazul în care buletinul de vot se deschide în așa fel încât secretul votului nu mai este asigurat, acesta se anulează și se dă alegătorului, numai o singură dată, un nou buletin de vot, făcându-se mențiune despre aceasta în procesul-verbal al operațiunilor de votare.
Ștampila cu mențiunea "VOTAT", se restituie, apoi, iar după recuperarea actului de identitate, cetăţenii trebuie să părăsească secţia de votare.
Ar mai trebui precizat că, în străinătate, la alegerile parlamentare se votează pe durata a două zile: sâmbăta, 30 noiembrie 2024, între orele 07,00 – 21,00 (ora locală), și duminică, 1 decembrie 2024, între orele 07,00 – 21,00 (ora locală).