Modernizarea unei porţiuni de 40 de kilometri din drumurile existente între Galaţi şi Hanu Conachi - DN 2B şi DN 25 - va costa 1,85 miliarde de lei, se arată într-un proiect de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului "Modernizare drumuri existente între Galaţi şi Hanu Conachi - DN 2B şi DN 25, judeţul Galaţi", publicat în dezbatere de Ministerul Transporturilor, la sfârşitul anului trecut.
Valoarea totală a investiţiei (inclusiv TVA) va fi de 1.850.041.000 de lei, din care partea de construcţii-montaj se ridică la 1.273.111.000 de lei. Durata de execuţie a lucrărilor este de trei ani. Drumul va avea 40 de kilometri şi va fi prevăzut pe întreaga lungime cu patru benzi de circulaţie. Şoseaua va avea 12 poduri şi pasaje, precum şi un nod rutier. Terenurile care trebuie expropriate pentru modernizarea drumului au o suprafaţă de circa 405.076 metri pătraţi.
În cadrul proiectului, este prevăzută montarea de parapeţi de siguranţă marginali şi parapeţi pietonali la limita dintre trotuar şi taluz. De asemenea, iluminatul public se va realiza pentru crearea condiţiilor de siguranţă în trafic în perioada cu vizibilitate redusă, pe timp de noapte, folosind corpuri de iluminat echipate cu lămpi cu LED.
"Finanţarea obiectivului de investiţii se realizează din fonduri externe nerambursabile (Programul Transport 2021-2027) şi de la bugetul de stat", se menţionează în documentul aflat în dezbatere publică.
DN 25 este drumul naţional care leagă Galaţiul de Tecuci. El porneşte din Tecuci şi se termină în DN 2B, în localitatea Şendreni. Investitiţia va continua pe traseul DN 2B. Lungimea traseului proiectat este de 37,02 km pe sectorul DN 25 şi de 2,98 km pe DN 2B. Tronsonul existent face parte din reţeaua de drumuri naţionale, fiind format din două sectoare ce traversează localităţile: Hanu Conachi, Fundeni, Tudor Vladimirescu, Piscu, Independenţa, Braniştea, Sendreni şi Vădeni.
Expertizele tehnice realizate în anii 2022 şi 2023 recomandă studierea a două variante de realizare a structurii rutiere. Proiectantul recomandă adoptarea Variantei 1, cu structură rutieră semirigidă, estimată la 1,85 miliarde de lei (371 milioane de euro), care a fost deja aprobată de CNAIR. Varianta 2, cu structură rutieră flexibilă, are valoarea estimată de 1,96 miliarde de lei (395 milioane de euro).
Pentru investiţie a fost obţinut Acordul de mediu nr. 7 din 15.11.2024, emis de Agenţia pentru Protecţia Mediului Galaţi.
Modernizarea şoselei dintre Galaţi şi Hanu Conachi va îmbunătăți semnificativ legătura dintre cele mai importante centre urbane ale județului şi va contribui la dezvoltarea economică și socială a întregii regiuni. În momentul de faţă, DN 25 este cel mai circulat drum din județul Galați, cu un trafic de aproximativ 6.000 de mașini în 24 de ore.