Gheorghiță Suvejanu a aflat, după trei ani și jumătate de la trimiterea în judecată, verdictul în dosarul în care a fost acuzat de mai multe fapte grave, despre care procurorii care l-au pus sub acuzare susțin că s-ar fi petrecut pe parcursul a zece ani. Tot zece este numărul anilor pe care patronul Complexului ”Hanul Vânătorilor”, în jurul căruia s-au țesut acuzațiile penale, ar trebui să îi execute controversatul afacerist. Sentința Tribunalului nu este definitivă.
Din iunie 2021, când a fost trimis în judecată, la Tribunalul Galați, dosarul de proxenetism al lui Gheorghiță Suvejanu a bifat nu mai puțin de 40 de termene. Al 41-lea, stabilit miercuri, 5 februarie 2025, a adus cu sine condamnarea în primă instanță și respectiv stabilirea pedepselor aferente acuzațiilor formulate, precum și a despăgubirilor civile pe care ar urma să le primească victimele acțiunilor de proxenetism și șantaj.
Șapte capete de acuzare
În cauza pentru care patronul de la ”Hanul Vânătorilor” ajungea în arestul poliției în mai 2021 au fost făcute cercetări pentru mai multe infracțiuni grave, care s-ar fi petrecut pe durata a zece ani, susțineau atunci procurorii: proxenetism, pentru că ar fi determinat mai multe femei să se prostitueze prin Europa și ar fi obținut de pe urma acestora aproape 300.000 de euro, șantaj, pentru că le-ar fi amenințat să țină sub tăcere abuzurile, dar și pentru că ar fi recurs la ”mijloace neortodoxe” ca să-și recupereze banii de la datornici, camătă, pentru că acorda împrumuturi cu dobânzi exorbitante și le recupera tot cu abuzuri, spălare de bani pentru că investea banii ”negri” în case, mașini și terenuri, fals în înscrisuri și uz de fals.
Toate acestea i-au adus lui Suvejanu un total de 10 ani, 8 luni și 2 zile de pușcărie, conform hotărârii pronunțate de Tribunal. Cea mai grea pedeapsă, de cinci ani, a primit-o pentru spălare de bani. Alți patru ani de închisoare i-a primit pentru proxenetism în formă continuată, în timp ce pentru două infracțiuni de șantaj în formă agravată a primit câte trei ani. Pentru camătă, Suvejanu are de executat un an de închisoare, pentru uz de fals, încă șase luni, iar pentru fals în înscrisuri, încă un an. La acestea se mai adaugă o acuzație de evaziune fiscală în formă continuată, faptă care i-a adus o condamnare la trei ani de închisoare.
Confom calculului, magistrații au aplicat pedeapsa cea mai grea, de cinci ani, la care i-au adăugat un spor de încă pe atât.
Sentința vine după una pronunțată în 2022 de Judecătoria Tg. Bujor, în care Suvejanu a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru tulburarea ordinii și liniștii publice și ultraj contra bunelor moravuri.
Despăgubiri și restaurant confiscat
Conform deciziei Tribunalului, patronul ”Hanului Vânătorilor” va trebui să plătească despăgubiri morale și materiale în valoare totală de 127.000 de euro către părțile vătămate care au avut de suferit de pe urma acțiunilor acestuia. Aproape 36.000 de lei va trebui să plătescă Primăriei Vânători, cu titlu de despăgubiri materiale.
Tot prin hotărârea pronunțată, instanța a decis asupra confiscării sumei de 153.000 de lei, obținută din vânzarea unui autoturism de lux, dar și a unui teren cu construcțiile aferente, din comuna Vânători, respectiv complexul ”Hanul Vânătorilor”.
De amintit ar fi că, la finele anului 2022, la un an și jumătate de al trimiterea în judecată a patronului, restaurantul a ars în urma unui incendiu violent, izbucnit, oficial, de la un scurtcircuit produs la o ladă frigorifică din bucătărie. Zvonurile au indicat însă că ar fi fost vorba mai degrabă de o reglare de conturi. După toate probabilitățile, sentința va fi atacată la Curtea de Apel, atât sub aspect penal, cât și al laturilor civile.